1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Suriye’yi Taksim’e Gömmek de Bir Tercihtir
Suriye’yi Taksim’e Gömmek de Bir Tercihtir

Suriye’yi Taksim’e Gömmek de Bir Tercihtir

Kenan Alpay, Taksim’e eğlenmeye çıkan Suriyeliler üzerinden bütün bir Suriyeli muhacirleri karalamaya kalkışan zihniyeti değerlendirdiği yazısında ırkçı ve “yabancı” düşmanı hissiyatın İttihat Teraki’ye uzanan köklerine dikkat çekiyor.

04 Ocak 2019 Cuma 13:37A+A-

Kenan Alpay’ın “Suriye’yi Taksim’e Gömmek de Bir Tercihtir” başlıklı yazısının konuyla alakalı bir bölümü şöyle:

Suriyeli muhacirlere karşı sergilenen mevcut tepkileri epeyce benzerlikler gösterse de aşırı sağcı veya ırkçı refleksler şeklinde tanımlamak tam karşılamıyor. İttihat ve Terakki dönemi de Kemalist Cumhuriyet dönemi de Türkçü vurguları inşa ederken gayrı Müslim Ermeni ve Rum unsurlara karşı olduğu kadar Müslüman Arap unsurlara karşı da aşırı düzeyde genellemeci bir nefret ve düşmanlık siyaseti yürütmüş olmasının etkileri halen giderilebilmiş değil. Aksine siyasal anlamda beka, iktisadi manada geçim ve kültürel sahada hayat tarzı en küçük bir tehdide maruz kalınca ilk hedef ülkeye en son gelenler oluyor.

Kendilerini daima burada ve hep buralı olarak görenler için “Neden geldiler, hangi acıları yaşıyorlar, bizim yaşadığımız acılarla benzerlikler var mı?” gibi sorular ne akla geliyor ne de cevapları merak ediliyor, ne yazık ki. Oysa Türkiye sadece son yüzyılda değil yüzlerce yıl içerisinde oluşmuş bir muhacirler ülkesidir. (…)

Yazının Tam Metni >>>