1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Suriye'ye Yaptırımlarda Uzlaşma Sağlandı (VİDEO)
Suriyeye Yaptırımlarda Uzlaşma Sağlandı (VİDEO)

Suriye'ye Yaptırımlarda Uzlaşma Sağlandı (VİDEO)

AB, Esed ailesine yaptırım kararı aldı. Öte yandan Suriye'de çatışmalar sürüyor. Bir pilotun Türkiye'ye sığındığı iddia edildi.

24 Mart 2012 Cumartesi 12:46A+A-

Suriye’de dünkü Cuma namazı sonrası yönetim karşıtı gösterilere güvenlik güçleri yine müdahale etti. Müdahale sonucunda 32 kişi katledildi.

Ordu Muhaliflerin Peşinde

Öte yandan Hür Suriye Ordusu ile Esed güçleri arasındaki çatışmalar da devam ediyor.

Suriye ordusunun tankları muhaliflerin peşinde...

Namlunun ucundakiler ise sonuna dek direnmeye ve Beşşar Esed iktidarına son vermeye kararlı.

Esed'e bağlı askeri birlikler ile muhaliflerin Hür Suriye Ordusu arasında çatışmalar sürüyor.

Özellikle ülkenin kuzeyinde yoğunlaşan çatışmaların, yeniden başkent Şam'a sıçrayabileceği ifade ediliyor. 

Ordunun sınır bölgesinde operasyonlarını artırdığı ve Türkiye'ye kaçmaya çalışanları hedef aldığı gelen haberler arasında...

BM İnsan Hakları Konseyi'nden Kınama

Öte yandan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, Suriyeli yetkilileri "yaygın, sistematik ve ağır insan hakları ihlalleri" yaptıkları gerekçesiyle kınadı. 

Konseyin Suriye Bağımsız Soruşturma Komisyonu da Esed rejiminin köylerdeki operasyonlarda sadece silahlı muhalifleri değil, herkesi hedef almaya başladığını, bunun sonucunda toplu kaçışların görüldüğünü açıkladı.

Komisyonun raportörlerinden Yakın Ertürk de Esed rejiminin uluslararası camiayı yanılttığını belirterek, "Arap Birliği gözlemcilerinin hastaneleri ziyareti sırasında, doktorlar hükümet aleyhine konuşmamaları için yaralıları ilaçla bayıltıyor" dedi.

Esed Yönetimine Bir Kötü Haber Daha

Bu arada Avrupa Birliği, Beşşar Esed'in eşi Esma Esed'i de yaptırım uygulanacaklar listesine ekledi.

Birliğin Şam yönetimine yönelik uygulamaya koyduğu yeni yaptırımlar çerçevesinde, aralarında Esma Esed'in de bulunduğu aileye mensup bazı kişilerle, yönetimden bazı isimlerin Avrupa'daki mal varlıkları donduruldu.

Yaptırım uygulanacaklar listesine eklenenlere seyahat yasağı da kondu.

Esma Esed de Yaptırım Listesinde

Yaptırımlar çerçevesinde, Esed ailesinden ve Şam yönetiminden bazı isimlerin Avrupa'daki mal varlıkları donduruldu ve seyahat yasağı getirildi. 

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin üzerinde uzlaştığı Annan planı henüz karşılık bulmadı. 

Suriye'de tarafları uzlaştıracak ve ateşkes sağlayacak bir formül arayışında olan Arap Birliği ve Birleşmiş Milletlerin Suriye özel temsilcisi Kofi Annan, Çin ve Rusya'da temaslarda bulunacak. 

***

Suriyeli Pilottan Esed'e Darbe

Suriye'de dün bir hava kuvvetleri pilotunun askeri güvenlik binasını bombaladıktan sonra Türkiye'ye sığındığı iddia edildi. İddianın doğruluğu, 1 yılı aşkın süredir halka kan kusturan Esed'e büyük darbeyi anlamına geliyor.

El Arabiya'nın haberine göre, Suriye Hava Kuvvetleri'nde görevli pilot "sivil protestocuları öldürme emirlerini reddederek" Halep'te bulunan bir askeri güvenlik binasını hedef aldı.

Pilot, uçağındaki mühimmatı tükettikten sonra hava yoluyla Türkiye'ye geldi.

El Arabiya, Suriye Ulusal Konseyi'nden (SUK) bir üyenin, taraf değiştiren pilotun Türkiye'ye ulaştığını doğruladığını aktardı.

Habere göre, SUK üyesi, Beşar Esad rejiminin ordunun kontrolünü kaybettiğini belirterek, başkanlık sarayına bir saldırı düzenlenebileceği endişesiyle askeri pilotları sahaya mühimmat vermeden gönderdiğini söyledi. 

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum