1. HABERLER

  2. HABER

  3. Suriye'ye Giden Uçak Esenboğa'ya İndirildi
Suriyeye Giden Uçak Esenboğaya İndirildi

Suriye'ye Giden Uçak Esenboğa'ya İndirildi

Suriye'ye ait uçak, Türkiye ait jetler tarafından Esenboğa Havalimanı'na indirildi.

10 Ekim 2012 Çarşamba 23:25A+A-

Moskova'dan Şam'a hareket eden Airbus 320 tipi Suriye yolcu uçağı, şüpheli malzeme taşıdığı istihbaratı ile Esenboğa havalimanına indirildi.

İlk bilgiler kargoda askeri amaçlı haberleşme cihazları bulunduğu yönünde...

5 saatlik incelemenin ardından uçaktaki şüpheli malzemelere el konulduğu belirtiliyor.

F-16'lar Eşliğinde İndirildi

Moskova'dan kalkan Suriye havayollarına ait yolcu uçağı, alınan istihbarat üzerine takip edildi, Türk hava sahası üzerindeyken Ankara Esenboğa Havalimanı'na inmek üzere yönlendirildi.

Ankara Akıncı 4'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı'ndan kaldırılan F-16 uçaklarının eşliğinde indirilen Suriye uçağı için apronda güvenlik önlemleri alındı.

Uçağın kargosunda bulunan mühürlü malzemelerin incelenmesi tamamlandı.

Uçakta, mürettebat dahil 37 kişinin bulunduğu bildirildi. Uçakta bulunan yolcuların gereken şekilde ağırlandığı belirtiliyor.

Dışişleri Bakanlığı, Suriye hava sahasının emniyetsiz hale gelmesi ve iki ülke arasında gerginleşen ilişkiler sebebiyle Türk Hava Yollarına ait sivil uçakların bu bölgedeki uçuşlarını durdurdu.

Diplomatik kaynaklar, uçağın kargosuna ilişkin bildirimde bulunmadığı ya da doğru bildirim yapmadığı gerekçeleri ile indirildiği bilgisini verdi.

Uçakta yapılan incelemenin sonucunda, sivil havacılık kurallarına aykırı malzemeye rastlanması halinde Türkiye'nin uluslararası hukuka uygun işlem yapabileceği belirtiliyor.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ise Türk Havayolu şirketlerine acil kodlu geçtiği bilgi ile Suriye hava sahasını kullanan tüm sivil uçakların derhal geri dönmesini istedi.

İndirilen Uçakla İlgili İlk Açıklama

Ankara'ya indirilen Suriye uçağına ilişkin ilk bilgi Dışişleri Bakanı'ndan geldi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye'ye ait bir yolcu uçağının, kargosunda mahiyeti itibarıyla sivil havacılık kuralları gereğince taşınması doğru olmayan bazı malzemeler bulunduğu bilgisi aldıklarını belirterek, söz konusu uçağın inceleme yapılması için Ankara Esenboğa Havalimanı'na indirildiğini söyledi.

Bir televizyon programa katılarak, soruları yanıtlayan Davutoğlu, sivil uçuşlarda herhangi başka bir malzeme taşınması ya da bildirimde bulunulmamasının sivil havacılık kurallarının ihlali anlamına geldiğini vurguladı.

Güvenlik, istihbarat ve ulaştırma birimleriyle bu konuları yakından takip ettiklerini dile getiren Ahmet Davutoğlu, aldıkları bilginin değerlendirildiğini ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a konunun arz edildiğini ifade etti.

Davutoğlu, ''Bu uçağın indirilerek, bu tetkikatın yapılması kararı alındı'' dedi. Ahmet Davutoğlu, Moskova-Şam seferini yapan uçakla ilgili aldıkları bilginin doğru çıkması halinde uluslararası hukukun gereğini yapacaklarını söyledi.

İncelemenin devam ettiğini belirten Davutoğlu, neticenin kamuoyuyla paylaşılacağını kaydetti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ayrıca, Türkiye'ye ait sivil uçakların tedbiren Suriye hava sahasını kullanmayacağını da duyurdu.

Davutoğlu, bu güzergahı kullanan uçakların geri çağrıldığını söyledi.

Suriye Uçağında 'Füze Parçası' Çıktı

Ankara Esenboğa Havalimanı'na indirilen Suriye Havayolları'na ait uçakta füze parçası çıktığı belirtiliyor.

Yapılan incelemelerde ele geçirilen şüpheli malzemelere el konurken, uçağın yolcularıyla birlikte Ankara'dan ayrılacağı bildirildi.

Suriye Uçağı Türkiye'den Ayrıldı

Kargosunda silah taşıdığı şüphesiyle F16'lar tarafından Ankara Esenboğa Havaalanı'na indirilen, Suriye yolcu uçağı, yapılan incelemelerin tamamlanmasının ardından Ankara'dan ayrıldı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, yapılan inceleme sonucunda uçakta "sivil uçuşlarda bildirim yapılması gerekip de olması meşru olan unsurlar dışında unsurların olduğunu" söyledi.

Resmi ziyaret için Yunanistan'ın başkenti Atina'da bulunan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, ''Suriye yolcu uçağının yolcularıyla birlikte gitmesine izin veriyoruz. Ancak uçaktaki malzemelerin hem incelemeleri sürüyor hem de sonraki işlemler için elimizde tutuyoruz'' dedi.

İlk gelen bilgilere göre uçakta silah sistemi parçası olduğu anlaşılan malzemeler ile askeri amaçlı haberleşme cihazları bulundu. Ancak Dışişleri Bakanı Davutoğlu malzemelerin içeriği ile ilgili bilgi vermedi.

Şüpheli malzemelere el konulurken, 35 yolcusu olan uçağın yolcularıyla birlikte Türkiye saati ile 2.30 sıralarında Ankara'dan ayrıldığı bildirildi.

 

HABERE YORUM KAT