1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Suriye'nin Kürt Bölgesindeki Hendek Geriliminde Kan Döküldü
Suriye'nin Kürt Bölgesindeki Hendek Geriliminde Kan Döküldü

Suriye'nin Kürt Bölgesindeki Hendek Geriliminde Kan Döküldü

Barzani Yönetimi’nin kaçak geçişleri engellemek için Suriye sınırına hendek kazması Kürtler arasındaki gerginliği artırdı. Dün akşamki gerilimde Suriyeli bir Kürt hayatını kaybetti

16 Nisan 2014 Çarşamba 17:20A+A-

Suriye'deki iç savaşın başlamasıyla birlikte sınırdaki kontrollerin yetersiz kalması üzerine Türkiye’nin aldığı hendek önlemi, son günlerde Irak Bölgesel Kürt Yönetimi tarafından da Suriye sınırına uygulanmaya başladı. Hendeğin kazılması Suriye tarafında yaşayan Kürtler'in tepkisine neden oldu. Hendeğin kazıldığı alanda protesto gösterilerinin yapılması gerilime neden oldu. Son olarak dün akşam peşmergeler tarafından açılan ateş sonucu Suriyeli bir Kürt hayatını kaybetti.

Dicle Nehri’nin bitiminden sonra devam eden sınır kesiminde ise 3 metre derinliğinde, 2 metre genişliğinde ve 17 kilometre uzunluğunda hendeğin kazımı iş makineleri tarafından yapılıyor. Ancak bu faaliyet Suriye’deki Kürtleri rahatsız etti. Geçtiğimiz günlerde Suriye’de kurulan Cizire Kantonu’nun Yasama Meclisi Başkanı Hekem Kello, Irak Kürdistan Demokrat Partisi’nin (IKDP) bölgedeki etkinliğini kaybetmesinden sonra böyle bir uygulamaya gittiğini söyledi. Ancak onun bu açıklamasına IKDP’den cevap gecikmedi. Bölge sorumlusu Serbest Lezgin Sindori, hendeğin kaçakçıların ve El Kaide bağlantılı IŞİD militanlarının geçişini engellemek için yapıldığını söyledi.

Hendek çalışmaları devam ederken önceki akşam göstericileren biri, sınırı geçmek isteyince Peşmergelerin açtığı ateş sonucu hayatını kaybetti. Peşmergelerin açtığı ateşte ise göstericilerden biri yaralanarak hastaneye kaldırıldı. Bu olayı protesto etmek isteyenler de sınıra akın etti. Liderliğini Mesut Barzani’nin yaptığı IKDP’yi protesto eden göstericileri, hendeğin üzerinde mevzilenen Peşmergeler havaya ateş açarak engellemeye çalıştı.

Dünya Bülteni

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT