1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Suriyeliler İçin 10 Milyar Dolar Yardım Kararı Alındı
Suriyeliler İçin 10 Milyar Dolar Yardım Kararı Alındı

Suriyeliler İçin 10 Milyar Dolar Yardım Kararı Alındı

İngiltere'de yapılan Suriye Donörler Konferansı'nda, Suriye'deki krizle alâkalı, 2016 yılı için 5,6 milyar dolar, 2017-2020 dönemi içinse 5,1 milyar dolar yardım sağlanmasına karar verildi.

05 Şubat 2016 Cuma 07:00A+A-

İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenen Suriye Donörler Konferansı'nda, Suriye'deki krizle mücadele çerçevesinde bu yıl 5,6 milyar dolar, 2017-2020 dönemi için ise 5,1 milyar dolar yardım sağlanmasına karar verildi.

Türkiye'yi Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun temsil ettiği ve 30'dan fazla ülkeden liderin katıldığı “Suriye'ye ve Bölgesine Destek” başlıklı konferansın sonuç bildirgesi yayınlandı. Bildirgede Suriye krizinin altıncı yılına girildiği ve şimdiye kadar 250 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği belirtilerek, şu bilgiler verildi:

“Türkiye, Lübnan, Ürdün, Irak ve Mısır, mültecilere ev sahipliği yaparak büyük bir cömertlik göstermişlerdir. Uluslararası toplum çabalarını artırmalıdır. BM koordinasyonundaki yardım başvurularının yalnızca yüzde 56'sına fon sağlanmıştır. Suriyelilerin kendilerine ve çocuklarına daha iyi bir gelecek sağlayabilmeleri için komşu ülkelerin çabalarına destek vermeliyiz. Krizden etkilenenlere daha fazla yardım etmek için yeni bir fon oluşturulmasına bugün karar verildi. Bu çerçevede, 2016 yılı için 5,6 milyar dolar, 2017-20 dönemi içinse 5,1 milyar dolar yardım sağlanmasına karar verildi. Buna ek olarak, çok yönlü kalkınma bankaları ve bağışçılar yaklaşık 40 milyar dolarlık kredi sözü verdiler.”.

Sivillerin korunmasının da konferansta ele alındığının belirtildiği bildirgede, Suriye'deki sivillere yönelik devam eden şiddet kınandı. Suriye'de ablukaların kaldırılması, hastane ve okullara saldırılara son verilmesi çağrısında da bulunan bildirgede, şu ifadelere yer verildi:

“Cenevre'de başlayan görüşmelerden memnuniyet duyulmuştur. Taraflara 25 Şubat'ta yeniden başlayan görüşmelerde ateşkesi sağlamak için çabalarını artırma çağrısında bulunuyoruz. Ancak siyasî bir geçişle Suriye krizine son verilir. Suriye'deki siyasî geçiş süreci, kapsayıcı ve tüm Suriyelilerin isteklerini karşılar nitelikte olmalıdır. Katılımcılar ayrıca, mültecilere ev sahipliği yapan ülkeler üzerindeki baskıyı azaltarak, mültecilere iş ve eğitim fırsatları sunmaları için komşu ülkeleri destekleme kararı almıştır. Ortaya konacak çabalarla, 2018 yılına kadar bölgedeki Suriyeli mültecilere 1,1 milyon iş imkânı sunmak amaçlanmaktadır.”.

Londra'da gün boyu süren Suriye Donörler Konferansı'na İngiltere, Almanya, Kuveyt, Norveç ve Birleşmiş Milletler birlikte ev sahipliği yaptı.

AA

HABERE YORUM KAT