1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Suriyeli Yetimlerin Şemmarin'de Zorlu Yaşamı
Suriyeli Yetimlerin Şemmarin'de Zorlu Yaşamı

Suriyeli Yetimlerin Şemmarin'de Zorlu Yaşamı

Suriye'deki savaş nedeniyle yetim kalan Suriyeli çocuklar, sığındıkları Halep'in Azez ilçesindeki Şemmarin Konteyner Kenti'nde zor koşullar altında yaşamını sürdürüyor.

22 Nisan 2015 Çarşamba 12:56A+A-

Suriye'de 4 yıldır devam eden savaştan etkilenenlerin başında çocuklar geliyor. Suriyeli çocuklardan bazıları savaşta hayatını kaybederken, kimileri de aileleriyle göç ettikleri yerlerde zor koşullar altında yaşıyor.

Savaşta babalarını kaybeden çok sayıda çocuk, yaşamlarını yakınlarıyla, Azez'de kurulan Şemmarin kampında sürdürüyor.

Olan bitenden habersiz şekilde yaşayan çocuklar, günün büyük bir bölümünü oyun oynayarak geçiriyor. Kampı ziyaret edenlere kimisi Türkçe kimisi Arapça çeşitli sorular soran çocuklar, iletişim kurdukları ziyaretçilere sarılıyor.

Okul çağında olanlar ise servislerle taşındıkları okulda eğitimlerine devam etmeye çalışıyor.

İHH Kilis Koordinatörlüğü Basın Sorumlusu Zafer Ersoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'nin kuzey bölgelerine kurdukları 7 kampta yaklaşık 80 bin Suriyelinin yaşamını sürdürdüğünü söyledi.

Hayırseverlerin de desteğiyle Suriyelilere her türlü yardımı ulaştırmaya çalıştıklarını anlatan Ersoy, Azez'in Şemmarin köyünde yaklaşık 1,5 yıl önce kurdukları konteyner kentin bir bölümünü yetimler için ayırdıklarını ifade etti.

Kampta 150'si yetim çocuk 310 kişinin barındığını dile getiren Ersoy, şunları kaydetti:

"İHH olarak tüm kamplarımızda başta gıda olmak üzere tüm ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Yetimlerin kaldığı bölümde ise özel bir çalışma yapıp, daha sıklıkta yardımları ulaştırmaya çalışıyoruz. Çocuklar için özel günlerde etkinlikler düzenliyor, hediyeler getiriyoruz. Burada çocuklar için bir de oyun grubu kurduk. Amacımız, çocuklara savaşın izlerini unutturarak, yeni bir hayata hazırlamak. Bunun için elimizden geleni yapıyoruz."

 

Kampta barınan Delal Ali el Ahmet, eşinin bir hafta önce saldırılarda öldüğünü belirterek, iki çocuğuyla konteyner kente yerleştiğini söyledi.

Son dönemde Halep'te bulundukları bölgede çatışmaların şiddetlendiğini ifade eden el Ahmet, "Savaşın bitmesini ve evimize dönmeyi çok istiyoruz" dedi.

Yetimler ile ailelerini kampta barındırdıkları için yetkililere teşekkür eden el Ahmet, iş verilmesi halinde çalışıp çocuklarına daha iyi imkan sunabileceğini kaydetti.

Fatıma Hasen de 3 çocuğuyla kampta kaldığını söyledi.

Esed rejiminin 2 yıl önce aldığı eşinin, sonra öldüğünü duyduklarını dile getiren Hasen, "Kampa gelir gelmez çocuklarımız hastalandı. Türkiye'ye giderek tedavisini yaptırıp tekrar geldim. Hayat çok zor ve sıkıntılarımız vardı ancak şimdi durumumuz biraz daha iyi" diye konuştu.

Elektrik olmadığı için çocuklarının ders çalışamadığını belirten Hasen, yine de haline şükrettiğini söyledi.

Meryem el Halil ise Hama'da Özgür Suriye Ordusu'nda komutan olan eşinin keskin nişancılar tarafından öldürüldüğünü anlattı.

Zor durumda kalınca Suriye'nin kuzeyine kaçtıklarını belirten el Halil, şunları kaydetti:

"Sonra buraya yerleştirildik. Burada su, elektrik gibi bazı sorunlarımız var. Çocuklarımız 9 aydır hiç dışarıya çıkamıyor."

Etiketler : , , , , ,

HABERE YORUM KAT