1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Suriyeli Sığınmacılardan İdomeni'ye Şarkıyla Veda
Suriyeli Sığınmacılardan İdomeni'ye Şarkıyla Veda

Suriyeli Sığınmacılardan İdomeni'ye Şarkıyla Veda

Yunanistan'ın Makedonya sınırındaki İdomeni bölgesinde kampta kalan bin 780 mülteci tahliye edildi. Bir baba ve oğul İdomeni'ye Halep'ten ünlü bir şarkıyı söyleyerek veda etti. Şarkıda, "Benim hâlim ne hâldir, aklım onda kaldı" diyor.

25 Mayıs 2016 Çarşamba 23:11A+A-

Makedonya sınırındaki İdomeni'de Avrupa'nın kapısında bekleyen binlerce mülteciyi tahliye işlemi başladı. Dün polis helikopterleri eşliğinde başlayan tahliye ile 42 otobüsle yedi ayrı kampa gönderildi. Mültecilerin 662'sinin Suriyeli, bin 273'ünün Kürt, 96'sının Ezidi olduğu belirtildi. 

Emniyet yetkililerinden edinilen bilgiye göre, ülkenin diğer bölgelerinden gönderilen ve aralarında çevik kuvvetin de bulunduğu toplam bin 400 polisin katıldığı tahliye işleminin 10 gün sürmesi planlanıyor.

Bir baba ve oğul Idomeni'ye Halep'ten ünlü bir şarkıyı söyleyerek veda etti. Storyful'un videosunu paylaştığı şarkıda, "Benim hâlim ne hâldir, aklım onda kaldı. Derdime çare yok, doktor bana bir çare" diyor. 

'Yeni kampların şartları kötü'

İdomeni’den çıkarılan mültecilerin yeni kampa taşınmalarıyla ilgili, mağdur çocukları koruma üzerine çalışan sivil toplum kuruluşu Save The Children bir açıklama yaptı. Örgüt, yeni kamplara götürülen çocuklar ve ailelerinin birçoğunun gıda, su ve barınak gibi temel ihtiyaçlardan yoksun kaldığını belirtti.

STK'nın Yunanistan’daki ekip lideri Amy Frost, “Dün birçoğu bebekli ve küçük çocuklu aileler yeni kamplara ulaştıklarında kötü şartlarla karşılaştılar. Yeni kampta çok az gıda ve su var, üstelik her 200 kişi için son derece kirli dört tuvalet bulunmakta” dedi.

Frost, “Dün akşam yeni kamplardan birinde yardım dağıtan acil yardım ekibimiz, çadırlarda sert beton zemin üstünde battaniyeden başka hiçbir şeyi olmayan ailelerle görüştü. 2016’da Avrupa’da böyle bir durum olması insanlık dışı ve kabul edilemez” dedi.

Dün akşam saatlerinde yeni kamplarda çeşitli ihtiyaç maddelerinin dağıtımını gerçekleştiren örgüt yetkilileri, bugün de taşınan ailelerin ihtiyaçları hakkında Yunan yetkililerle görüştü.

Öte yandan polis, basın mensuplarının kampa girmesini engelledi. Basın mensuplarının, Makedonya tarafındaki sınırı belirleyen tel örgülere yakın noktalardan görüntü alması da yasaklandı.

Resmi verilere göre, İdomeni'deki kampta yaklaşık üç aydır zor şartlar altında kalan mülteci sayısı, 8 bin 199 olarak açıklanmıştı.

Kaynak: AA, Storyful

Etiketler :

HABERE YORUM KAT