1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Suriyeli Muhalifler Sınır Kapılarını Ele Geçiriyor
Suriyeli Muhalifler Sınır Kapılarını Ele Geçiriyor

Suriyeli Muhalifler Sınır Kapılarını Ele Geçiriyor

Dün Bab-ı Hava kapısını ele geçiren muhalifler bugün Irak sınırındaki kapıları da ele geçirdi.

20 Temmuz 2012 Cuma 15:29A+A-

HAKSÖZ-HABER

Irak içişleri bakan yardımcısı Adnan el Assidi, Özgür Suriye Ordusu'nun Suriye-Irak arasındaki tüm geçişleri ele geçirdiğini söyledi.

Iraklı yetkililer Kaim yakınında erişimi güç bir sınır kapısında isyancıların 20'den fazla Suriyeli askeri öldürdüğünü söyledi.

Direnişçiler Türkiye ile başlıca sınır geçişlerinden Bab-ı Hava'yı da ele geçirmişti. İnternete yüklenen kaynağı belirsiz görüntülerde, direnişçiler Beşşar Esed'in resimlerini çiğnerken görülüyordu. Ancak Baas ordusunun bölgeye yoğun saldırıda bulunduğu ve çok sayıda asker takviye ettiğini açıklayan Suriye resmi kaynakları direnişçilerin büyük kayıp vererek bölgeden çekildiğini iddia etti.

BBC’ye göre sınır geçişlerinin el değiştirmesi direnişçilerin bölgeye silah ve savaşçı sokmasını kolaylaştırabilir.

Irak hükümeti ise sınır kapılarının muhaliflerin eline geçmesi sebebiyle Suriye ile geçişleri durdurmayı planlıyor.

400 Kişi Katledildi

Suriye yönetiminin güvenlik ve muhaliflere yönelik saldırılardan sorumlu üst düzey yöneticilerinin ölümüne yol açan bombalı eylem ardından başkent Şam'da ordu geniş çaplı operasyonlar düzenliyor.

Suriye Baas kuvvetleri saldırılarda tank, top, ağır silahlar ve helikopterlere başvuruyor. Bu silahlar Esed yönetimi aleyhindeki eylemlerin 16 ay önce başlamasından bu yana Şam'da ilk kez kullanılıyor. Gaz maskelerinin de dağıtılması kimyasal silahların kullanılıyor olabileceğini gündeme getiriyor.

Baas’ın havadan ve karadan ağır zırhlılarla düzenlediği bu saldırılarda katledilenlerin sayısı yüzlerle ifade ediliyor. Son üç gün içinde öldürülenlerin sayısının 400’ü geçtiği ifade ediliyor.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne göre sadece bugün Şam'ın çeşitli semtlerinde 71 kişi öldü, çok sayıda yaralı var.

damascus-syria-sam-midan-kefer-susa-kabun-ravda_suriye-harita.gif

Örgüt, İdlib, Humus, Dera, Hama, Deyruz, Halep ve Lazkiye'deki çatışma ve operasyonlar da eklenince ölenlerin toplam sayısının 181'e çıktığını duyurdu.

Suriye devlet televizyonu ise Çarşamba günkü saldırıdan bu yana ilk kez diktatör Esed’in görüntülerini yayınladı. Görüntüler öldürülen Savunma Bakanı Davud Raciha’nın yerine getirilen Savunma Bakanı General Fahd Casim el Freic’in görev törenindendi. Ancak törenin nerede yapıldığı kesinlik kazanmadı.

Şam’dan Kaçış Var

Öte yandan saldırılar ve yaşanan çatışmalar etkisiyle binlerce kişinin bulabildikleri her türlü taşıtla Lübnan'a kaçtığı bildiriliyor. Lübnanlı bir kaynak Fransız Haber Ajansı'na hafta ortasından bu yana çoğu Şam'dan 19 bin Suriyelinin giriş yaptığını söyledi.

 

HABERE YORUM KAT

3 Yorum