1. HABERLER

  2. HABER

  3. RAPORLAR

  4. Suriyeli Muhacirler Türkiye Ekonomisine Yük mü Getirdi?
Suriyeli Muhacirler Türkiye Ekonomisine Yük mü Getirdi?

Suriyeli Muhacirler Türkiye Ekonomisine Yük mü Getirdi?

Suriyeli muhacirlerin ekonomiye büyük yük oluşturduğuna dair ırkçı-muhacir düşmanı tezlerin gerçekleri yansıtmadığı Prof. Dr. Bekir Berat Özipek tarafından yayına hazırlanan bir raporla ortaya kondu.

20 Kasım 2018 Salı 13:42A+A-

UTESAV (Uluslararası Teknolojik Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı) geçtiğimiz yıl düzenlediği bir çalıştayda Suriyeli muhacirlerin Türkiye ekonomisine etkilerini geniş bir biçimde masaya yatırdı. Çok sayıda ismin katılımıyla gerçekleşen çalıştayda Türkiye’de yaşanan sürecin, dünyadan göç deneyimlerine ilişkin farklı örneklere de başvurularak ayrıntılı biçimde tartışılması neticesinde konuya ilişkin ırkçı-popülist yaklaşımların yaygınlaştırdığı tezlerin temelsiz olduğu ortaya kondu.

Medipol Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Bekir Berat Özipek’in raporlaştırdığı Suriyeli Sığınmacılar ve Türkiye Ekonomisi başlıklı çalışma Suriyeli muhacirlerle ilgili ırkçı-ulusalcı kalıplaşmış tezlerin tutarlılıktan uzak olduğunu belgeliyor. Raporda Suriyeli göçmenlerin ülkeye giriş yaptıkları ilk dönemde Türkiye ekonomisine belli bir maliyet getirmesinin doğal olduğu ama süreç içinde katkılarının çok daha öne çıktığı tespiti yapılıyor. İktisadi boyuttan sığınmacıların yük değil, katkı sağladığı belirtilmekle birlikte, raporda sığınmacı sorununa bakarken öncelikli insani-ahlaki kriterlerin ön planda tutulması gerektiği de vurgulanıyor.

Rapora şu linkten ulaşabilirsiniz:

http://www.utesav.org.tr/dosyalar/web_dosya/Suriyeli-Siginmacilar-ve-Turkiye-Ekonomisi-Raporu.pdf

HABERE YORUM KAT