1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. LÜBNAN

  4. Suriyeli Muhacir Lübnan İkincisi Oldu
Suriyeli Muhacir Lübnan İkincisi Oldu

Suriyeli Muhacir Lübnan İkincisi Oldu

Lübnan genelinde yapılan sınavda 57 bin öğrenci arasında ikinci olan Suriyeli muhacir Muhammed Ammar Said Kuşak, "Ülkemizin bize ihtiyacı var. Eğitimle Suriye'yi yeniden inşa edeceğiz" dedi.

25 Haziran 2016 Cumartesi 18:12A+A-

15 yaşındaki Suriyeli sığınmacı Muhammed Ammar Said Kuşak, ülkesindeki iç savaştan kaçarak sığındığı Lübnan'da, ülke genelinde yapılan sınav sonucu 57 bin öğrenci arasında ikinci olmayı başardı.

Savaş nedeniyle üç yıl önce ailesiyle birlikte başkent Şam'ın kırsalındaki evlerini terk edip Lübnan'a sığınan Suriyeli öğrenci Kuşak, 9. sınıflar arasında yapılan ülke genelindeki sınavda büyük başarı gösterdi. Lübnan Dağı bölgesindeki Şihim Ortaokulu'nda okuyan Kuşak, yaklaşık 57 bin öğrencinin katıldığı sınavda birinciliği bir puanla kaçırarak ikinci oldu.

‘Eğitimle Suriye'yi yeniden inşa edeceğiz’

Kuşak, Lübnan'da okula başladığında iki ülkenin müfredatı arasındaki "büyük farktan" dolayı zorlandığını belirtti. "Tüm Suriyeli sığınmacılar istediklerini başarmak için çok çalışmalı. Hiçbir zorluk sizi durduramaz. Hepimiz çok çalışmalıyız. Ülkemizin bize ihtiyacı var. Eğitimle Suriye'yi yeniden inşa edeceğiz" dedi.

Doktor olmak istediğini söyleyen Kuşak, tatilde dinleneceğini ve zaman zaman babasının işlettiği küçük lokantada çalışıp ona yardımcı olacağını belirtti.

Oğlunun başarısından gurur duyduğunu vurgulayan Mahmud Kuşak, "Zeki olduğunu biliyordum ama on binlerce çocuk arasından ikinci olabileceğini tahmin etmiyordum" diye konuştu.

Said gibi Lübnan'da okuyan diğer altı çocuğunun da derslerinde başarılı olduğunu belirten Kuşak, eğitim koşullarıyla ilgili şunları söyledi:

"Suriye'deyken çocukların bilgisayarları, çalışma masaları vardı, ancak burada onlara bu imkânı sağlayamıyoruz. Ancak onların ders çalışmaları için en uygun ortamı sağlamaya çaba gösteriyorum. İnternet gerektiğinde telefonumu veriyorum. Zamanlarını planlamalarına yardımcı oluyorum."

‘Milletlerine bakmadan sonuna kadar destek sağlıyoruz’

Okul Müdürü Macis Tevfik Kivan da başarının, Said'in çabası, ailesinin desteği ve okulun öğrenciler arasında ayrım yapmamasıyla geldiğini ifade etti.

Said'in Lübnan eğitim sisteminde izin verilen azami öğrenci sayısının üzerinde 41 öğrenciyle aynı sınıfta eğitim gördüğünün altını çizen Kivan, "Öğrencilerimize milletlerine bakmadan sonuna kadar destek sağlıyoruz. Okula gelen yardımları hepsine eşit dağıtmaya çalışıyoruz" dedi.

Daha iyi bir okula gidemeyecek

Kuşak'ın elde ettiği derece diplomasına işlenecek ancak maddi imkânsızlıklar sebebiyle daha iyi eğitim göreceği bir okula gitmesini sağlamayacak. Kuşak, gelecek yıl, mezun olduğu ortaokulun yanındaki devlet lisesinde eğitimine devam edecek.

Suriyeli öğrencilere 2013 yılında kapılarını açan Lübnan okullarında, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin rakamlarına göre, 2015-2016 eğitim-öğretim yılında 165 bin Suriyeli öğrenci eğitim gördü.

Kaynak: AA

HABERE YORUM KAT