1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Suriyeli Eylemciler Yurtdışında da Hedefte
Suriyeli Eylemciler Yurtdışında da Hedefte

Suriyeli Eylemciler Yurtdışında da Hedefte

Suriye, ülke dışındaki vatandaşlarına karşı sistematik bir sindirme kampanyası yürütüyor... Zeynep el-Husni'nin videosu...

04 Ekim 2011 Salı 13:05A+A-

Uluslararası Af Örgütü, Suriye makamlarının ülke dışında yaşayan vatandaşlarına karşı sistematik bir sindirme kampanyasına başvurduğu uyarısında bulundu.

Örgüt bu konuda hazırladığı raporda, İngiltere'de yaşayan ve muhalif eylemlere destek veren Suriyelilerin büyükelçilik personeli tarafından tehdit edildikleri iddiasına yer veriyor.

Eylemciler, Suriye'de yaşayan yakınlarının, kendilerini geri adım atmaya zorlamak için hedef alındığını söylüyor.

Örgüt bu gibi vakaların pek çok ülkede tekrarlandığını ifade ediyor.

Londra'daki Suriye büyükelçisi ise personelinin herhangi bir sindirme ya da korkutma kampanyasına karışmadığını söyledi.

Suriye'de Beşar Esad yönetimine karşı Mart ayından bu yana düzenlenen eylemler sert şekilde bastırılırken, yurtdışındaki pek çok Suriye temsilciliğinin önü, yönetimleri aleyhinde eylem yapan Suriyelilerin buluşma noktası haline gelmişti.

Elçilikler önünde sıkça gürültülü protestolar düzenleniyor, pankartlar açılıyor.

Londra'da Esad yönetiminin son bulması çağrısıyla düzenlenen gösterilere katılan bir eylemci BBC'ye elçilikte görevli bir diplomatın bizzat kendisini tehdit ettiğini anlattı.

Ayrıca Facebook üzerinden fiziksel şiddete maruz kalacağı tehdidinde bulunan mesajlar aldığını ancak mesajların nereden geldiğini belirleyemediğini belirtti.

'Aileler hedefte'

Bir diğer eylemci, İngiltere'de muhaliflere destek veren arkadaş ve yakınları hakkında ihbarda bulunma çağrılarını reddeden pek çok Suriyelinin korku içinde yaşadığını söyledi.

Bazı durumlarda göstericilerin yakınlarının gözaltına alındığı, dövüldüğü ya da rahatsız edilip korkutulduğu belirtiliyor.

Bazı ailelerse basına yurtdışındaki yakınlarını reddettikleri yolunda açıklamalar yapmak durumunda bırakılmış.

zeynep-el-husni.jpg

Daha önce de Humus kentinde eylemlere katılan kardeşi Muhammed'i teslim olmaya ikna etmek için gözaltına alındığı düşünülen 18 yaşındaki Zeynep el Husni'nin morgda başı ve kolları kesik halde bulunması ve Humuslu piyanist Malik Candali'nin ailesinin saldırıya uğraması, ailelerin baskı taktiklerinde hedef alındığının işareti olarak yorumlanmıştı. (Zeynep'in işkenceyle vahşice katledildiği ve 4 parçaya ayrıldığı görüntüler aşağıdadır...)

Af Örgütü, pek çok Avrupa ülkesi ile ABD ve Kanada'da benzer uygulamalara başvurulduğunu savunuyor.

Örgüt, tüm hükümetleri ifade özgürlüğünü korumak için gerekli adımları atmaya da çağırıyor.

Raporda, İngiliz Dışişleri Bakanlığı ve Londra Emniyet Teşkilatı'nın bu konudaki kaygıları elçilik yetkililerine ilettiği ancak büyükelçinin iddiaları yalanladığı da hatırlatılıyor.

Birleşmiş Milletler tahminlerine göre Suriye'de Mart ayından bu yana düzenlenen yönetim aleyhtarı eylemler sırasında en az 2.700 kişi yaşamını yitirdi. (BBC)

***

VAHŞİCE İŞKENCEYLE KATLEDİLEN ZEYNEP EL-HUSNİ'NİN GÖRÜNTÜSÜ (+18)

ZEYNEP EL HUSNİ

Ramazan ayının ikinci günü (2 Ağustos) Humus kentindeki evinden markete gitmek üzere ayrılan ve kendisinden bir daha haber alınamayan Zeynep el Husni adındaki genç kızın cesedi, geçtiğimiz günlerde Humus Askeri Hastanesi’nde ailesine teslim edildi. Ailesinin anlattığına göre, Zeynep, Humus’taki muhaliflerin önde gelenlerinden olan ağabeyi Muhammed’e gözdağı vermek üzere kaçırılmış, ardından gözaltındayken işkenceyle öldürülmüştü.

Zeynep’in ağabeyi Yusuf Ömer el Hüsni, kız kardeşinin cesedini nasıl teslim aldıklarını anlatırken şunları söyledi: “Evden ayrıldıktan sonra Zeynep’i bir daha sağ olarak görmedik. Daha sonra güvenlik güçleri bizimle temasa geçti ve Zeynep’in ölü bedenini anneme teslim ettiler. Ceset dört parçaya bölünmüştü. Bileklerinde yanıklar vardı. Üzerindeki izlerden tecavüz edildiğini ve ağır şekilde işkenceye uğradığını anladık.”

Ağabeyini de Katlettiler!

Yusuf Ömer, Zeynep’in ortadan kaybolmasının ardından 27 yaşındaki ağabeyi Muhammed’in de gösteriler sırasında yaralı olarak tutuklandığını kaydetti. Aile, uzun süredir aranan Muhammed’i de bir daha sağ olarak görememiş. Yusuf Ömer, Muhammed’in başına neler geldiğini şu sözlerle anlattı: “Cesedini bize teslim ettiklerinde, yüzünde sigara söndürdüklerini, ağzından ateş ettiklerini, vücudunun da delikdeşik olduğunu gördük.

HABERE YORUM KAT