1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Suriyeli Baba, Vurulan Oğlu ve Çaresizlik (VİDEO)
Suriyeli Baba, Vurulan Oğlu ve Çaresizlik (VİDEO)

Suriyeli Baba, Vurulan Oğlu ve Çaresizlik (VİDEO)

İnternet medyasına düşen bir video, Suriye'de yaşanan dramı gözler önüne seriyor. İşte bir baba ve vurulan oğlunun görüntüsü.

07 Mart 2012 Çarşamba 16:17A+A-

HAKSÖZ-HABER

Suriye'de Baas güçleri ile muhalifler arasındaki çatışmalar tüm hızıyla devam ederken bölgeden yürek yakıcı bir video görüntüsü geldi.

Şubat ayının başlarında çatışmaların en yoğun yaşandığı Der'a kentinde çekildiği tahmin edilen görüntülerde, vurulan oğlunu yolun ortasında bırakmak istemeyen bir baba görülüyor.

Tüm çabalara rağmen oğlunu kurtarmaya çalışan baba en son vurularak geriye düşüyor. Yine de yavrusundan vazgeçmeyen babayı son olarak başka bir kişi çekip alıyor.

Sivil göstericilerin üstüne kurşun üstüne kurşun yağdırıldığının görüldüğü videoda kadın ve çocukların çığlıkları da net bir şekilde duyuluyor:

85 Bin Suriyeli Ürdün'e Kaçtı

Suriyedeki katliamdan kaçan Suriyeli mülteciler ve yaralılar yardım bekliyor. Suriye’de yaşanan katliamlardan kaçabilen halk Türkiye, Lübnan ve Ürdün’e sığınıyor. Sadece Ürdün’e yaklaşık 85 bin Suriyeli sığınmış durumda. Bu sayının önümüzdeki günlerde daha da artması bekleniyor.

Suriyeli mültecilerin sığındığı diğer bir ülke ise Lübnan. Yaralanan Suriyeliler kaçak yollarla Lübnan’a girerek burada tedavi olmaya çalışıyorlar. Şu an Lübnan’da acil tedavi edilmesi gereken yaklaşık 500 yaralı olduğu belirtiliyor. Özellikle Humus, Hama ve Dera şehirlerinden kaçan halk Ürdün’e sığınıyor.

85 BİN SURİYELİ ÜRDÜN'E GEÇTİ

Yardım çalışmaları için bölgede bulunan İHH İnsani yardım Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Osman Atalay'ın iddiasına göre şu ana kadar Ürdün’e sığınan Suriyeli mülteci sayısı 85 bin.

Özellikle son 2 aydır Ürdün’ün yoğun bir Suriyeli mülteci göçü aldığını belirten Atalay, bölgedeki izlenimlerini şu şekilde anlattı: "Ürdün, Türkiye ve Lübnan ile birlikte en fazla göç alan ülkelerden birisi. Ancak Ürdün devleti bugüne kadar mülteci sayısı konusunda bir açıklama yapmıyordu. Şu an için yetkililer tarafından söylenen rakam 85 bin. Bu kişilerin büyük bir kısmı Humus, Hama ve Dera’da göç etmek zorunda kalanlar. Suriye’den gelen mülteciler daha çok Amman, Mafrak ve Ramsa şehirlerinde ikamet ediyor. Ancak henüz mülteciler için oluşmuş bir kamp yok. Ürdün’e gelen mülteciler 150 ila 250 dolar arasında kiralar ödeyerek kiraladıkları evlerde kalıyorlar."

30 BİN 500 AİLE SÜREKLİ YARDIMA MUHTAÇ

Atalay, yaklaşık 3 bin 500 ailenin sürekli yardıma muhtaç durumda olduğunu söyledi. Çatışmaların şiddetlenmesi ile birlikte ailelerin yanlarına sadece taşıyabilecekleri eşyaları alıp yollara düştüğünü belirten Atalay sözlerine şu şekilde devam etti: “İHH olarak son 10 gündür yoğun bir şekilde Ürdün’e sığınan mülteciler için yardım çalışmaları sürdürüyoruz. Güvenlik sebebiyle buralarda kamp kurulamadığı için insanlar kiraladıkları evlerde yaşıyorlar. Ancak bu evlerde de gıda, halı, yatak, battaniye, ocak, tüp ve mutfak malzemeleri bulunmuyor.”

Ürdün devletinin Suriyeli mülteciler için kamp yeri hazırladığını ancak hem güvenlik hem de siyasi sebeplerden ötürü henüz bir adım atılmadığını söyleyen Atalay, Ürdün devletinin öncelikli olarak çocukların eğitim sorunları ile ilgilendiğini dile getirdi.

LÜBNAN'A DA SIĞINANLAR VAR

Suriyeli mültecilerin sığındığı diğer bir ülke ise Lübnan. Özellikle yaşanan saldırılar sonucunda yaralanarak acil tedavi edilmesi gereken birçok kişi Lübnan’a sığındı. Güvenlik sebebiyle küçük küçük gruplar halinde Lübnan-Suriye sınırındaki köylere sığınan Suriyelilere buradaki Lübnanlılar evlerini açıyorlar.

LÜBNAN'DA YARALILAR VAR

Güvenlik ve geri gönderilme korkusuyla Lübnan köylerine sığınan Suriyeliler kamplarda ya da çadır kentlerde kalamıyorlar. Lübnan devleti bu kişileri mülteci olarak da kabul etmiyor ve kısa vadeli de olsa yardım imkânı sağlamıyor. Suriye halkı boş olan evlerde, binalarda ve Lübnan halkının açtığı evlerinde misafir olarak yaşamaya çalışıyorlar. Acil müdahale edilmesi gereken ağır yaralılar en yakın ve güvenli büyük şehir olan Trablus’a gönderiliyor. Şu an için Lübnan’da acil tedavi edilmesi gereken 500 yaralı olduğu belirtiliyor.

 

HABERE YORUM KAT

3 Yorum