1. HABERLER

  2. HABER

  3. Suriyeli Aileye, Beşik Köyü Sahip Çıktı
Suriyeli Aileye, Beşik Köyü Sahip Çıktı

Suriyeli Aileye, Beşik Köyü Sahip Çıktı

Esed güçleri tarafından evi bombalanınca Türkiye'ye göç etmek zorunda kalan 10 nüfuslu Hesen ailesine Mardin halkı sahip çıktı.

21 Kasım 2012 Çarşamba 20:30A+A-

Mardin'in Kızıltepe ilçesine bağlı Beşik köyünde bir eve yerleştirilen aile, günlük işlerde çalışarak geçimlerini sağlıyor. Köy halkı tarafından her türlü ihtiyacı karşılanan Hesen ailesi, Türkiye halkının kendilerine çok iyi davrandığını söylüyor. Savaşın bir an önce son bulması isteyen Hesen ailesi, barış içinde tekrar ülkelerine dönmek istiyor.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD)'nın verilerine göre, Suriye'den gelenler için 7 şehirde kurulan 13 çadırkent, 1 geçici kabul merkezi ve 1 adet konteynır kentte 120 bin Suriye vatandaşı bulunuyor. Suriye'deki katliam nedeniyle ülkelerini terk ederek Türkiye'ye sığınan ancak, ailelerini geçindirmek amacıyla sınırın civar köylerine yerleşen ailelere de bölge halkı sahip çıkıyor.

"Annem, 'Ölsem de Topraklarımı Bırakmam' Diyerek Gelmedi"

Suriyeli Hesen ailesi de bunlardan biri. Ahmet Hesen (43) ve 10 nüfuslu ailesi, ülkesinde güzel bir hayat sürerken bir anda kendilerini göç ederken buldu. Hesen, Suriye'nin Amut kentinde bulunan evi Esed orduları tarafından bombalanınca çocuklarını akrabalarının yanına bırakıp Türkiye'ye sığındı. Kendi pasaportuyla geldiği için bir mülteci kampı yerine Mardin'e giden Hesen, ailesi ve kendisinin rızkını burada kazanmaya başladı. Yaklaşık 2 ay inşaat işinde çalışan Hesen, 500 dolar karşılığında eşini ve 4 çocuğunu sınırdan kaçak yollarla getirip Mardin'in Kızıltepe ilçesine yerleştirdi. Ancak Hesen, 4 çocuğunu da yalnız yaşayan annesine yardım etmek için Suriye'de bıraktı. Hesen annesi Hedle'yi "Ölsem de topraklarımı bırakmam." dediği için Türkiye'ye getiremedi. Hesen, ailesini getirdikten sonra Kızıltıpe'de iş ararken tanıştığı Beşik köyü Muhtarı Haşim Güneş'in daveti üzerine ailesi ile birlikte köye geldi. Köyde bir eve yerleştirilen aile, günlük işlerde çalışarak geçimlerini sağlıyor. Ailenin her türlü ihtiyacı da köy halkı tarafından karşılanıyor.

Yaşadıkları bölgenin Esed orduları tarafından bombalandığını CİHAN’a anlatan Hesen, "Esed askerleri evimizi yıktı. Orada ölüm, azap var. Biz Beşer'den kaçtık. Bizleri ve binlerce Suriyeli'yi perişan hale soktu." dedi.

Suriye ordusunun hiçbir şekilde kural ve sınır tanımadığını belirten Hesen, Türkiye'nin kendilerine sahip çıkmasından dolayı büyük bir minnet duyduklarını kaydetti. Hesen, "Esed orduları çocukları bile öldürüyor, evleri yakıyor. İnsanları açlıktan öldürüyor. Türkiye'den memnunuz. Türkiye, bizlere iyi davranıyor. Allah Türkiye'den razı olsun." diye konuştu.

Köy Muhtarı Haşim Güneş ise Hesen ailesine sahip çıkarak insani görevlerini yerine getirdiklerini söyledi. "Onları köyümüze alarak yardımcı oluyoruz." diyen Güneş, "Hesen ailesi köylünün günlük işlerinden çalışarak geçimlerini kazanıyor. Ayrıca köy halkı fitre ve zekatlarını Hesen ailesine vererek her türlü ihtiyaçlarının karşılamaya çalışıyor. Bizler yıllardır kardeş gibi yaşadığımız Suriye halkının zor gününde yanında olmaya çalışıyoruz." şeklinde konuştu.

 

HABERE YORUM KAT