1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Suriyeli Ahmed el-Muta’nın Protez Bacak Sevinci!
Suriyeli Ahmed el-Muta’nın Protez Bacak Sevinci!

Suriyeli Ahmed el-Muta’nın Protez Bacak Sevinci!

Suriye’de evine varil bombası isabet etmesi sonucu sol bacağını kaybetmesinin ardından Şanlıurfa’ya göç eden Ahmed el-Muta, 6 yıldır beklediği protezine kavuştu.

21 Kasım 2017 Salı 16:09A+A-

Suriye’deki savaşta evine varil bombası isabet etmesi sonucu sol bacağını kaybetmesinin ardından Türkiye’ye göç eden Ahmed el-Muta, 6 yıldır beklediği protezine kavuşmanın sevincini yaşıyor.

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, Uluslararası Doktorlar Derneği ve Kuveyt merkezli Beyt-ül Zekat Kurumu’nun ortak girişimiyle Şanlıurfa’da açılan ortez-protez merkezinde, Suriye’deki savaşta engelli hâle gelenlere destek veriliyor.

Ülkesinde sulama kanallarında çalışan Ahmed el-Muta (48), Deyrizor kentinde 6 yıl önce varil bombasıyla düzenlenen saldırıda sol bacağını kaybedince Türkiye’ye göç etmek zorunda kaldı.

Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesindeki Süleymanşah Konaklama Tesisi’nde 9 çocuğuyla hayata tutunmaya çalışan el-Muta, yıllardır özlemini çektiği protez bacağa kavuşmak için ortez-protez merkezine başvurdu.

Merkezdeki doktorlar tarafından yapılan kontrollerin ardından el-Muta’ya protez takılmasına karar verildi.

suriyeli_ahmed_elmuta_2.jpg

Gözyaşlarını Tutamadı

Protez takılma anında sevinç ve hüznü bir arada yaşayan el-Muta, gözyaşlarına hâkim olamadı. Doktorlar bir taraftan protez takarken bir taraftan da el-Muta’yı teselli etmeye çalıştı.

Protez bacağını daha iyi kullanabilmek için de egzersizlere başlayan el-Muta, yaptığı açıklamada, ülkesindeki savaşın kendisi gibi birçok kişinin hayatını altüst ettiğini söyledi.

Evlerine isabet eden bombayla hayatının değiştiğini vurgulayan el-Muta, Suriye’de tedavisinin 4 ay sürmesine rağmen sağlık imkânlarının kısıtlılığı nedeniyle bacağını kaybettiğini dile getirdi.

Her şeye rağmen hayata tutunmaya çalıştığını belirten el-Muta, “Allah Türkiye’den razı olsun. Bu değnekleri şimdi attım. Şükürler olsun, artık ben de yürümeye başladım. Artık lavaboya tek başıma gidebilirim, uzanırım, otururum. Çok memnunum bu bacaktan.” diye konuştu.

“Zorlu Bir Protez Süreci Geçirdi”

Merkez sorumlusu Dr. Hakan Bağırtan da el-Muta’nın zorlu bir protez sürecinden geçtiğini söyledi.

Bağırtan, şunları kaydetti:

“İlk denemesini yaptık. Provada gayet başarılı, ilk adımlarını attı. Bundan sonra 15 gün rehabilitasyon süreci geçirecek. O süreçte gözlemimiz altında olacak. Herhangi bir şikâyeti olmadığı takdirde de asıl protezini takacağız. Tabii o şu anda duygusal bir yıkımda. Bazen ağlıyor bazen zorlandığı zamanlar oluyor. Bunları kendisiyle beraber yeneceğiz.”

Kaynak: AA

Etiketler :

HABERE YORUM KAT