1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Suriye'de Yeni Kimyasal Bulguları
Suriye'de Yeni Kimyasal Bulguları

Suriye'de Yeni Kimyasal Bulguları

ABD Dışişleri Sözcüsü Psaki, Suriye'de muhaliflerin yoğun olduğu bölgede kimyasal kullanıldığına dair tespitler olduğunu, Esed yönetimi ile ilgili iddiaların incelendiğini söyledi

22 Nisan 2014 Salı 10:17A+A-

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Esed rejiminin kimyasal silah kullanıldığına yönelik haberlerle ilgili olarak, "Muhaliflerin ağırlıklı olduğu Kefr Zeyta’da, zehirli endüstriyel kimyasalın, sanırım klorin, kullanıldığına yönelik işaretler var. Bundan (Esed) hükümetinin sorumlu olduğuna dair iddiaları inceliyoruz” dedi. 

Psaki, günlük basın toplantısında, Esed rejiminin, Suriye'de Devlet Başkanlığı seçiminin 3 Haziran'da yapılacağına yönelik açıklamasını değerlendirdi. Devlet Başkanı Beşşar Esad ve ailesinin hiçbir zaman özgür ve adil seçimler düzenlemediğine dikkati çeken Psaki, yeni duyuruyu da “demokrasi parodisi” olarak tanımladı.

Psaki, seçim kararının Cenevre’deki çerçeve anlaşmasının altını kazıdığını kaydederek, "Rejiminin bu kararı, Cenevre bildirisinin, adil ve özgür seçimlere götürecek anayasal reformları denetlemek için geçici hükümet organının kurulması çağrısıyla hiçbir şekilde örtüşmemektedir" ifadesini kullandı.

Suriye rejiminin hiçbir kredibilitesi olmadığına işaret eden Psaki, “Rejimin, temsil etme iddiasında olduğu seçmenlerini katlettiği bir ortamda, fiili referandum çağrısı yapmasının içi boş” dedi.

KİMYASAL SİLAH KULLANILDIĞI İDDİALARI... 

Psaki, Esed rejimine bağlı güçlerin, 11 Nisan'da Hama'nın Kefr Zeyta bölgesine düzenlediği saldırılarda kimyasal silah kullandığına yönelik haberlerin sorulması üzerine, “Muhaliflerin ağırlıklı olduğu Kefr Zeyta’da, zehirli endüstriyel kimyasalın, sanırım klorin, kullanıldığına yönelik işaretler var. Bundan (Esed) hükümetinin sorumlu olduğuna dair iddiaları inceliyoruz” dedi.

Tüm iddiaları ciddi biçimde ele aldıklarını belirten Psaki, sahada ne olduğunu araştırdıklarını ve bunların ardından uluslararası partnerleriyle Esed rejiminin kimyasal silah kullanımına yönelik herhangi bir ihlalin olup olmadığına karar vereceklerini bildirdi.

Psaki, bir soru üzerine, klorinin birinci ve ikinci öncelikli bir kimyasal olmadığını ama nasıl kullanıldığının araştırılması gerektiğini ifade etti.

HABERE YORUM KAT

1 Yorum