1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. "Suriye'de Rus Misket Bombaları Kullanıldı"
"Suriye'de Rus Misket Bombaları Kullanıldı"

"Suriye'de Rus Misket Bombaları Kullanıldı"

İnsan Hakları Gözlemevi, Rus yapımı gelişmiş misket bombasının ilk kez Suriye’de kullanıldığını açıkladı. Dolaylı olarak Rusya’yı işaret eden kuruluş, bu bombaların Suriye-Rusya ortak saldırıları çerçevesinde kullanıldığını savundu.

12 Ekim 2015 Pazartesi 15:11A+A-

İnsan Hakları Gözlemevi (HRW), Rus yapımı bir çeşit gelişmiş misket bombasının ilk kez Suriye’de kullanıldığını açıkladı. Dolaylı olarak Rusya’yı işaret eden HRW, bu bombaların Suriye-Rusya ortak saldırısı çerçevesinde kullanıldığını savundu. İnsan hakları kuruluşuna göre, muhaliflerin internet üzerinden yayınladıkları ve Halep’in güney kırsalında 4 Ekim’de çekilen görüntü ve fotoğraflar, SPBE türünden gelişmiş Rus yapımı misket bombalarının kullanıldığını ortaya koydu. HRW, bu bombaların Rus savaş uçakları ya da Rusya’nın silah sağladığı rejimin hava saldırılarında kullanıldığını kaydetti.

Kuruluş bombaların uzun vadede sivillere yönelik etkilerinden endişe ettiğini de ifade etti.

Rus yapımı bu bombalar, paraşütlerle muhaliflerin denetimindeki bölgelere atılmıştı. HRW’ya göre, bu bombalar zırhlı araçların tahribinde kullanılıyor.

‘Suriye bir silah testi laboratuvarı’

Bazı uzmanlar, Rusya’nın Hazar Denizi’nden Suriye’ye fırlattığı ve ABD'li yetkililerin Suriye’ye ulaşmadan İran’a düştüğünü iddia ettiği füzelerle ilgili, "güç gösterisi ve silah testi" değerlendirmesini yapıyor.

Uzmanlar, Moskova’nın hedefinin "gelişmiş silahlarını test etmek ve gösteri yapmak" olduğunu savundu.

Bu iddialar, Rusya’nın daha önce hiç bir taarruzda kullanmadığı Sukhoi-34’ü Suriye’deki saldırılarında kullanmasıyla güçlük kazandı.

Rusya 29 Eylül’den bu yana Suriye’de hava saldırıları yapıyor. Rusya, hava saldırılarının IŞİD’e yönelik olduğunu öne sürüyor. Ancak bu iddia, ABD ve Suriyeli muhalifler tarafından reddediliyor. Muhalifler, Rus saldırılarının yüzde 90’ının kendilerini hedef aldığını vurguluyor.

Kaynak: Al Jazeera

HABERE YORUM KAT