1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Suriye'de Katliam Sürüyor; Direniş de!
Suriyede Katliam Sürüyor; Direniş de!

Suriye'de Katliam Sürüyor; Direniş de!

Suriye'de katliam sürerken Hür Ordu, Baas güçlerine direnmeye devam ediyor.

26 Mart 2012 Pazartesi 16:32A+A-

Hava istihbarat Şube Müdürü Öldürüldü

Suriyeli muhalefet kaynaklarına göre dün Suriye’nin başkenti Şam’da Hava istihbarat şube müdürü olan Albay İyad Mando öldürüldü.

Ülkenin değişik kentlerinde meydana gelen çatışmalarda 70 kişinin öldüğü bildirildi.

Başta Hama, Hums ve İdlib şehirlerinde olmak üzare Özgür Suriye Ordusu ile Suriye-Baas güçlerinin çatışmaları da şiddetle devam ediyor.

Hums kentinde bir hastaneye yapılan havan saldırısında büyük hasar oluştuğu, yaralı ve hasta yakınlarından ölenlerin olduğu bildirildi.

Çatışmaların Halep ve Lazkiye’de de arttığı gelen haber arasında. Bu şehirlere giriş ve çıkışlarda askerlerin bariyer kurduğu ve tüm araçların arandığı bildirildi.

***

 

SURİYE SAHİPSİZ MEZARLARLA DOLDU

Suriye'de güvenlik güçlerinin muhaliflere yönelik operasyonlarında sivil kayıpların artması, ülkede ciddi insan hakları ihlallerini de beraberinde getiriyor.

Kaybolan yakınlarını aramak için Humus Askeri Hastanesi'ne gelen birçok Humusluya göre hastane morgu yüzlerce kimliği belirsiz cesetle dolu.

Güvenlik gerekçesiyle ismini vermek istemeyen bir hastane yetkilisi, üst üste yığılmış cesetlerden bir kısmının askeri kamyonlarla taşınıp bilinmeyen yerlere gömüldüğünü, bir kısmının ise civar köylerin camilerine gönderildiğini ifade ediyor.

Humus Askeri Hastanesi'ne, yakınlarının naaşını almaya gelen Ebu Süleyman, binlerce cesedin köylere dağıtılmasına rağmen, hastane morgunda hala yüzlerce cesedin olduğunu belirtti.

Ebu Süleyman, kimlikleri belirsiz bu cesetlerin Özgür Suriye Ordusu Baba Amr semtinden çekildikten sonra Şebbiha tarafından işlenen sivil katliamların sonucu olduğunu iddia ediyor.

Ahmed Cemil isimli başka bir Humuslu ise üzerlerinde sadece numara bulunan cesetlerin çoğunun kadın ve çocuklardan oluştuğunu ve birçoğunun boğazı kesik ve başlarından vurulmuş olduğunu dehşet içinde anlattı.

Humus'ta toplu mezarları gösteren bir kişi, yeni açılan bir mezarda, aynı adı taşıyan 6'sı kadın, 2'si çocuk ve 1'i yaşlı 9 kişinin cesedinin bulunduğunu söyledi.

Hapisten Kaçan Esirler Suriye’ye Girdi

Kerkük’ün Taşfırat Hapishanesi’nden geçen Cuma günü kaçan esirlerin büyük bölümünün Esad rejimine karşı çarpışmak üzere Suriye’ye girdiği iddia edildi.

Timeturk’te yer alan Ahmet Yılmaz imzalı habere göre Kerkük hapishanesinden kaçan 19 kişiden 14’ünün Suriye’ye ulaştığı, kalanlarınsa hala Irak’ta olduğu ve arandıkları ifade ediliyor.

Konunun hassaslığından ötürü ismini vermek istemeyen bir kaynak şunları söyledi: “Hapisten kaçan 19 kişiden 14’ü Suriye’ye ulaştı. Diğerleri ise hala Irak’ta ancak nerede oldukları bilinmiyor. Aralarından sadece biri Erbil’de yakalandı. Esirlerin hapishaneden kaçmalarına ise gardiyanlardan biri yardımcı oldu. Konuya ilişkin soruşturma hala sürüyor.”

Aralarından ikisinin idam cezası aldığı belirtilen tutsaklar arasında El Kaide ve Ensar es-Sünne üyeleri de yer alıyor.

***

Suriyeli Muhaliflerlerin Birlik Arayışı

Suriyeli muhalif gruplar, Beşar Esad yönetimine karşı strateji belirlemek amacıyla İstanbul'da iki günlük bir toplantı düzenliyor.

Muhalif grupların çatı örgütü durumundaki Suriye Ulusal Konseyi'nin düzenlediği toplantıda amaç tüm grupların üzerinde uzlaşacağı bir hedefler listesi ve Beşar Esad yönetimine son vermeye yönelik bir pakt oluşturmak.

Bu toplantı ayrıca 1 Nisan'da yine İstanbul'da “Suriye'nin Dostları” adı altında düzenlenecek uluslararası eşgüdüm toplantılarına da hazırlık niteliğinde.

Suriye Ulusal Konseyi, son haftalarda iç çekişmeler ve Suriye içinden sürgünde örgütlenen gruplara yönelen eleştiriler nedeniyle tartışmalı süreç yaşıyor.

BBC Muhabiri Jonathan Head, bu nedenle hafta sonu başlayacak “Suriye'nin Dostları” toplantısının öncelikli hedeflerinden birinin de muhalif bloğun itibarını güçlendirmek olduğunu belirtiyor.

Head, halen Esad yönetimine karşı fiilen mücadele eden pek çok Suriyelinin Konsey'i desteklemediğini, bunun da muhaliflere dış desteğin sınırlı olmasına özelikle de silah yardımı yapılmamasına yol açtığını kaydediyor.

Toplantı öncesinde Özgür Suriye Ordusu’nun iki rakip kanadının uzlaştığı haberleri ise umut verici bir adım olarak görülüyor.

Dün İstanbul'da toplanan Suriye Müslüman Kardeşler hareketi yetkililerinden Muhammed Riyad eş Şikfa da "Muhalefet partilerinin yüzde 90'ı 1 Nisan'da Suriye Ulusal Konseyi çatısı altında birleşmiş olacak" dedi.

Şikfa, Suriye'de halkın beklentilerine cevap verebilen bir devlet istediklerini söyledi.

 

HABERE YORUM KAT