1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Suriye'de Gösteriler, Şam ve Halep'e Yayılıyor
Suriyede Gösteriler, Şam ve Halepe Yayılıyor

Suriye'de Gösteriler, Şam ve Halep'e Yayılıyor

Suriye'de aylardır süren ve ordunun kanla bastırmaya çalıştığı rejim karşıtı gösteriler, ülkenin iki büyük şehri Şam ve Halep'te de her geçen gün artıyor.

31 Ocak 2012 Salı 02:52A+A-

Özgür Suriye Ordusu Sözcüsü Mahir El Nueymi, internet üzerinden yaptığı videolu açıklamada, Şam'ın banliyölerinde Suriye güvenlik güçleri ile şiddetli çatışmalar yaşadıklarını ifade etti. Suriye ordusundan son birkaç günde yüzlerce kişinin firar edip Özgür Suriye Ordusu'na katıldığını belirten Nueymi, kaçması muhtemel birçok siyasi ve askerî yetkiliye ait evlerin kontrol altında tutulduğunu ileri sürdü.

Nueymi, "Suriye ordusu başkent Şam'da havaalanı yolunu tamamen kontrol altına aldı. Başkanlık sarayına giden yollarda da geniş güvenlik önlemleri alınmış durumda. Bununla Suriyeli yetkililerin kaçışını engellemeye çalışıyorlar. Siyasi ve askerî yetkililerin kaçışından korkuluyor. Dışarıya sermaye çıkışını engellemek istiyorlar. Kaçması muhtemel birçok siyasi ve askerî yetkilinin evi de güvenlik güçleri tarafından kontrol altında tutuluyor." diye konuştu. Suriye rejiminin, bekası için askerî ve güvenlik güçlerini daha sık kullanmaya başladığını söyleyen Nueymi, siyasi tüm umutlarını kaybeden Esed rejiminin şiddeti artırdığına işaret etti.

Suriye'nin ikinci büyük şehri Halep'te dün sokaklara dökülen insanlar, Esed yönetimi aleyhine sloganlar attı. Diğer taraftan, Esed rejiminin uluslararası alandaki en önemli müttefiki İran'ın, Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, Devlet Başkanı Beşşar Esed'in reformları uygulamak için zamana ihtiyacı olduğunu söyledi. Ayrıca, Rusya, Suriye'deki olayları yatıştırmak ve taraflar arasında uzlaşı sağlamak için Şam yönetimi ve muhalifleri Moskova'ya davet etti. Rusya'nın diyalog için yaptığı çağrıya Şam yönetimi olumlu cevap verdi. Rusya'nın çağrısına muhaliflerin ilk cevabı ise olumsuz oldu. Muhalefetin çatı örgütü Suriye Milli Konseyi'nin Başkanı Burhan Galyun, Beşşar Esed gitmeden Suriye rejimi ile müzakerenin mümkün olmadığını söyledi.

ZAMAN

HABERE YORUM KAT

1 Yorum