1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Suriye’de Dün 90 Kardeşimiz Daha Katledildi
Suriye’de Dün 90 Kardeşimiz Daha Katledildi

Suriye’de Dün 90 Kardeşimiz Daha Katledildi

Beşşar Esed’e bağlı rejim birliklerinin ve çetelerin hava destekli saldırılarında dün aralarında kadın ve çocukların da olduğu 90 kardeşimiz daha hayatını kaybetti.

16 Nisan 2014 Çarşamba 15:52A+A-

HAKSÖZ-HABER

Suriye’de Esed yönetiminin ve bağlı çetelerin çeşitli kentlerde Suriyeli muhaliflere ve sivil yerleşim bölgelerine düzenlediği saldırılarda 90 kişi hayatını kaybetti.

Yerel Koordinasyon Komiteleri (LCC) ölenler arasında 3 kadın ve 6 çocuğun bulunduğunu ve 5 kişinin de işkenceyle öldürüldüğünün tespit edildiğini açıkladı.

LCC’nin yayınladığı verilere göre 24 kişi Halep’te, 22 kişi İdlib’de, 20 kişi Deyr ez-Zor’da, 15 kişi Şam kırsalında, 6 kişi Dera’da, 3 kişi Humus’ta katledildi.

Keseb’e Yoğun Saldırılar Devam Ediyor

Öte yandan rejime bağlı birliklerin, muhaliflerin kontrolü ele geçirdiği Lazkiye kentine bağlı Keseb kasabası ve çevresine saldırıları devam ediyor.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, rejim birlikleri, Bayırbucak Türkmen bölgesi ile Kırkbeş ve Çalma tepelerine hava destekli saldırı düzenledi. Savaş uçaklarının, bölgeyi varil bombalarıyla vurduğu belirtildi. Çatışma sesleri Yayladağı ilçesinden de duyuldu. Keseb bölgesinden duman yükseldiği görüldü.

Hama’da Zehirli Gaz Dolu Varil Bombası Kullanıldı

Öte yandan Suriye'deki Kimyasal Dosyasını Belgeleme Bürosu tarafından hazırlanan raporda, Esed rejimine bağlı güçlerin, 11 Nisan'da Hama'nın Kefr Zeyta bölgesine düzenlediği saldırılarda "kimyasal olması muhtemel zehirli gaz" kullandığı, BM özel inceleme kurumu tarafından bu ihtimalin ispatlanması durumunda rejimin savaş suçu işleyerek 1925 Cenevre Protokolünü ihlal etmiş olacağı belirtildi.

Saldırının kimyasal silah kullanımında rejimin yeni yöntemlerinden biri olduğu ifade edilen raporda, varillerin üzerinde askeri mekanizmalar ve kimyasal maddeler üreten "Turenku"  isimli Çin şirketinin ismi olduğu iddia edildi.

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'ne (OPCW) bu gazların atıldığı bölgelerde incelemelerde bulunmak üzere uzman ekip göndermesi ve olayla ilgili derhal soruşturma açılıp sorumluların belirlenmesi çağrısında bulunulan açıklamada, BM Güvenlik Konseyi'nden de konuyla ilgili olarak toplanması ve dosyaların Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) gönderilmesi talep edildi.

Raporda, muhaliflerin kontrolündeki Hama'da Sağlık Müdürü Hasan el-Arac'ın "11 Nisan gecesi rejim güçlerine ait helikopterlerin 3 varil bombası attığı, büyük ebatlarda olan bir bombanın patlamasının ardından sarı dumanlar çıktığı, dumanlardan etkilenen yaklaşık yüz kişide kuru ve kanlı öksürük ile ağızda köpük oluşması ve kusma gibi hallerin görüldüğü" şeklindeki ifadelerine yer verildi.

Raporda ayrıca Arac'ın, "dumandan etkilenen bu kişilerin bir kısmının tedavi edildiğini, bir kısmının ise tedavisinin sürdüğünü, aynı gece 2 varil bombası daha atıldığını ve saldırıda biri çocuk 2 kişinin öldüğüne" ilişkin açıklamasına dikkat çekildi.

 

HABERE YORUM KAT