1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Suriye'de Devrimi Seçen Televizyon Spikeri
Suriyede Devrimi Seçen Televizyon Spikeri

Suriye'de Devrimi Seçen Televizyon Spikeri

Uzunca bir süredir Suriye devlet televizyonunda haberleri sunan ve halk tarafından Baas rejiminin görünen yüzü olarak bilinen spiker Ola Abbas, 2012 Temmuz'unda muhaliflerin safına geçtiğini açıklamıştı. İşte Abbas'ın hikayesi...

27 Eylül 2012 Perşembe 19:04A+A-

Ola Abbas, 15 yıldır Suriye devlet televizyonunda haberleri sunuyordu. Son bir buçuk sene, Esad/BAAS rejiminin yalanlarını haber olarak sundu. Artık canına tak demişti ve sonunda Şam'daki evinde 187 kelimelik bir metin yazdı ve Facebook'a yolladı. Artık yalanları daha fazla haber yapmayacağını ve devrimin saflarına geçtiğini yazmıştı. Artık elinden geldikçe, açıkça gerçeklerden yana olacak ve gerçekleri açıklayacaktı. O gün Lübnan'a geçti, oradan da Paris'e.

Ola Abbas, uzun süredir Esad/BAAS rejiminin görünen yüzüydü. Halk onun sunduğu haberlere alışmıştı ve ona inanırdı. Ayaklanma başladığından beri resmi açıklamaları haber gibi sunuyordu. Aslında ayaklanma olmadığını, Suriyelilerin hükümeti desteklediklerini anlatıyordu. Ama artık Ola devrimden yana tutum almıştı.

Ola Abbas Aleviydi ve onun devrimin saflarına geçmiş olması, artık Suriyelilerin resmi açıklamaları onun sesinden dumayacak olmaları, Esad/BAAS rejimi için ciddi bir kayıp.

Abbas'ın ailesi Beşar Esad'ı destekliyor. Babası yazar, annesi Suriye yazarlar sendikası başkanı, nişanlısı ise militan bir Esad taraftarı. "En baştan beri okuduğum haberlerin yalan olduğunu biliyordum ama korkuyordum, çok korkuyordum" diyor ve ekliyor: "ama artık dayanamadım. Beşar bir yalancı ve katil. Ülkeyi harabeye çevirdi."

Spiegel'de yer alan habere göre, ayaklanmanın başlaması ile birlikte devlet medyasında "gösterici", "sokağa çıkan halk" gibi terimlerin kullanılması yasaklanmış. Bunlar yerine "işbirlikçi", "silahlı gruplar", "sokakta kaos yaratan gruplar" gibi ifadeler kullanılmış. Daha sonradan bunlar da yetmemiş, "aşırı dinci", "terörist", "İslamcı", "İslamcı terörist" gibi ifadeler kullanılmaya başlanmış.

Muhabir arkadaşlarının zorluklarla Deraa'dan, Humus'tan yoladıkları haberler hiçbir zaman yayınlanmamış, tam tersine rejimi rahatsız eden haberleri yollayan muhabirlerin ya kulağı çekilmiş ya da görevden alınmışlar. Sonra Fadl Shaker ve Assala Nasri gibi şarkıcıların şarkıları yasaklanmış. Ardından dinleyicilerle canlı bağlantılar yasaklanmış. Bu arada bazı muhabir arkadaşları gizli polis tarafından tutuklanmış.

Houla ve Masraat al-Qubair katliamlarının haberleri gelince, Şabiha'nın cinayetlerini daha fazla ve sık duymaya başlayınca "artık yeter" demiş Ola Abbas. Kendisi gibi düşünen çok fazla insan olduğunu ama korktuklarını, ailelerinden çekindiklerini söylüyor.

Marksist.Org

HABERE YORUM KAT

1 Yorum