1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Suriye’de Siyasi Muhalefeti Tanımayan Gruplar
Suriye’de Siyasi Muhalefeti Tanımayan Gruplar

Suriye’de Siyasi Muhalefeti Tanımayan Gruplar

Selefi olarak nitelendirilen İslamcı bazı cepheler, Suriye muhalefetini tanımadıklarını açıkladılar. (VİDEO)

19 Kasım 2012 Pazartesi 14:09A+A-

HAKSÖZ-HABER

Ahraru’ş Şam ve Liva'ut-Tevhid bu açıklamayla ilgileri olmadığını duyurdu.

Halep'te direnen Nusret Cephesi ve diğer direnişçi gruplar, yeni kurulan Suriye Muhalefet Koalisyonu'nu tanımadıklarını açıkladılar. Amaçlarının İslami esaslara dayalı bir devlet kurmak olduğunu bildirdiler.

Suriye'de Beşşar Esed'e karşı savaşan muhalifler ortak bir açıklama yaparak Suriye Muhalefet Koalisyonu adlı yeni oluşumu reddetti.

Açıklamada pek çok direnişçi grubun adı yer alıyor.

Açıklamada şöyle deniyor: “Ulusal koalisyon adı verilen komplo planını reddettiğimizi ilan ediyoruz. Bununla birlikte adil bir İslam devleti kurulması, gerek koalisyonlar gerek konseyler, hangi kesimden olursa olsun dayatılan her türlü harici projenin reddedilmesi üzerinde ittifak sağlanmıştır. Başarı Allah’tandır.”

Açıklamanın okunmasından sonra salondakiler hep beraber tekbir getirdi.

Ahraru’ş Şam ve Liva'ut-Tevhid'den Yalanlama

Video kayıtta açıklamayı yapan kuruluşlar olarak başta Halep olmak üzere Suriye direnişinin önemli iki grubu Ahraru’ş Şam ve Liva'ut-Tevhid'in yer aldığı iddia ediliyor. Ancak Suriye'nin Halep ve İdlip kırsalında faaliyet gösteren Ahrar'uş Şam ve Liva'ut-Tevhid (Tevhid Sancağı) Tugayları Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'na karşı olmadıklarını açıkladılar.

Ahrar'uş Şam grubunun resmi internet sitesinde yayınlanan basın açıklamasında kendilerinin de imzaları olduğu belirtilen açıklama ile ilgilerinin olmadığı belirtildi.

Tevhid Sancağı Tugayı Komutanı Abdulkadir es-Salah da söz konusu açıklamanın resmi bir karar olmadığını, bazı kişilerin kendi düşünceleri olduğunu ifade etti.

Öte yandan Suriye içerisinde faaliyet gösteren yerel komiteler ve Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) bağlı silahlı gruplardan oluşan 84 kuruluş SMDK'ya destek açıklaması yaptı. Açıklamada, SMDK'ya karşı ''İslam Devleti'' ilan eden Nusret Cephesi adlı grubun ''Suriyeli olmadığı'' ve ''yalnız kaldığı'' belirtildi.

SMDK Başkanı Muaz el-Hatib, SMDK'yı tanımadıklarını açıklayan bazı muhalif gruplar için, ''SMDK, Suriye halkından kabul gördü. Bizi tanımadıklarını açıklayan bazı gruplar var. Sorunu karşılıklı diyalogla çözeceğiz'' diye konuştu. Geçen cuma, ülkenin pek çok kentinde SMDK'ya destek gösterileri düzenlenmiş, Halep ve kırsalındaki bazı oluşumlar ise SMDK'yı meşru yapı olarak kabul etmediklerini duyurmuş, ''İslam devleti kurulması'' konusunda mutabakata vardıklarını iddia etmişlerdi.

***

Komutan Abdulkadir es-Salah Hızlıca İyileşiyor

Öte yandan Halep'in önemli bir kısmının özgürleştirilmesini sağlayan direnişin güçlü grubu Liva'ut-Tevhid lideri Abdulkadir es-Salah'ın hızlıca iyileştiği öğrenildi.

Komutan Salah, Esed güçleriyle girdiği bir çatışmada ağır bir şekilde yaralanmıştı. Baas güçleri Salah'ı öldürdüklerini iddia etmişler ve Baas propagandasını yapan siteler kutlama mesajları yayınlamışlardı.

Komutan Salah'ın sağlık durumunun gittikçe iyileştiğini öğrenmek Suriye'deki sevindirici gelişmelere bir yenisini daha ekledi. 

Haksöz-Haber

abdulkadir-es-salah.jpg

HABERE YORUM KAT

29 Yorum