1. YAZARLAR

  2. Osman Atalay

  3. Suriye, Yemen ve Irak’ta Ceset Sayımı Yapmıyorlar
Osman Atalay

Osman Atalay

Yazarın Tüm Yazıları >

Suriye, Yemen ve Irak’ta Ceset Sayımı Yapmıyorlar

11 Ekim 2016 Salı 14:52A+A-

2003 yılında Irak’ı işgal eden ABD ordusu komutanı General Tommy Frank’ın meşhur sözüydü bu: “Ceset sayımı yapmıyoruz.”

Bu trajik ifade, ABD’nin Irak stratejisinin ve işgalin acımasız, net bir şekilde itirafıydı.

Wikileaks belgelerinde Irak işgali; sivillerin korunması, insan hakları ve Ebu Gureyp konuları insanlık tarihinde kara bir sayfadır.

ABD ve Kanada’dan üniversitelerin ortaklaşa yürüttükleri bir çalışmaya göre Irak’ta 2003-2011 yılları arasında, sivil yerleşim yerlerinde doğrudan savaş nedeniyle ve savaş ortamının oluşturduğu koşullardan dolayı toplam 461 bin kişi hayatını kaybetti. 

Sadece Irak’ta değil siviller için yaşam Suriye, Libya, Yemen, Afganistan, ve  Gazze’de de hep aynı.

ABD, Rusya ve Baas rejimi, ne ceset sayımı yapıyor ne de sayılan cesetlerin sorumluluğunu üstleniyorlar.

ABD Başkanı Barack Obama, geçen temmuz ayında görev süresi boyunca ordunun ve Merkezi İstihbarat Teşkilatının (CIA) Pakistan, Yemen ve Afrika’da insansız araçlarla düzenlediği hava saldırılarında ölen sivillerin sayısını açıkladı.

Beyaz Saray, ABD’nin Pakistan, Yemen, Libya ve Somali’de 2009 yılından bu yana 500 insansız hava aracı saldırısında 100 sivilin yanlışlıkla öldürüldüğüne işaret etti.

Fakat ABD ordusu Afganistan, Irak ve Suriye’de de binlerce hava saldırısı düzenliyor.

Merkezi Londra’da bulunan Araştırmacı Gazetecilik Bürosuna göre, Pakistan, Yemen ve Somali’de 2002 yılından bu yana öldürülen sivillerin sayısı ise 492 ile bin 100 arasında... 

Hafta sonu Yemen’in başkenti Sana’da cenaze törenine düzenlenen hava saldırısında 140’tan fazla kişinin hayatını kaybetmesinin yankıları sürüyor.

Saldırının Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap ülkelerinin oluşturduğu koalisyon güçlerince gerçekleştirildiği iddia edilmişti. Bu iddiayı önce yalanlayan koalisyon, daha sonra yaptığı açıklamada ise olaya ilişkin soruşturma başlatılacağını duyurdu. Saldırı, koalisyona destek veren ABD›yi de zor duruma düşürdü.

En az 140 kişinin öldüğü, 525 kişinin de yaralandığı saldırının ardından yayınlanan fotoğraflarda taziye yeri, yanmış, parçalanmış cesetlerle doluydu.

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Durumlar Koordinatörü Stephen O’Brien, yaptığı yazılı açıklamada, Yemen’de hava saldırısı sonucu sivillerin ölmesi nedeniyle dehşete düştüğünü bildirdi. “Bu korkunç ve iğrenç saldırı insan hayatının hiç önemsenmediğinin göstergesi” ifadelerini kullanan O’Brien, uluslararası hukukun açık olduğunu, savaşan tarafların siviller ile askeri hedefleri ayırmaları gerektiğini vurguladı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Ned Price, olaya ilişkin haberlerden derin rahatsızlık duyduklarını belirterek Suudi Arabistan öncülüğündeki uluslararası koalisyonun hava saldırısına ilişkin derhal soruşturma açacağını bildirdi.

Birleşmiş Milletler, Suudi Arabistan’ın bugüne kadar Yemen’deki hava saldırılarında en az 3 bin 799 sivilin hayatını kaybettiğini açıklamıştı.

Suriye’nin Halep şehrinde 24 Eylül’de Rus ordusu tarafından  yerleşim yerlerine düzenlenen hava saldırılarında 86 sivil hayatını kaybetmiş, 200 kişi ise yaralanmıştı.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) Suriye’de beş yıldır süren iç savaşta 370 binden fazla kişinin öldüğünü tahmin ettiklerini duyurdu.

SOHR, savaşan tarafların gizlilikle ilgili endişeleri ve bazı bölgelere erişimdeki güçlükler nedeniyle bütün ölümleri bu sefer belgeleyemediklerini belirtti.

BMGK daimi üye ülkeleri ABD, İngiltere, Rusya, Çin ve Fransa, İslam coğrafyalarında işledikleri savaşlar sonucunda milyonlarca Müslümanın ölümüne sebep olurken bizim ölülerimizin ölüm şekli ve ölüm sayısı ile ilgilenmiyorlar.

Uluslararası insan hakları ihlalleri, ceza mahkemeleri, adalet divanları gibi kurumların sadece Müslüman coğrafyaları kontrol etmek için kurulduğunu anladığımız gün dirilerimize ve ölülerimize sahip çıkacağız.

Yeni Akit

YAZIYA YORUM KAT