1. HABERLER

  2. HABER

  3. Suriye Sınırına 'Katı Kurallı' Kırmızı Hat Geliyor
Suriye Sınırına 'Katı Kurallı' Kırmızı Hat Geliyor

Suriye Sınırına 'Katı Kurallı' Kırmızı Hat Geliyor

TSK, Suriye sınırında birinci derecede askeri yasak bölgeleri genişletecek. Bölgede katı kuralların uygulanacağı kırmızı hat uygulanacak. Peşmerge de bu hattan geçecek.

23 Ekim 2014 Perşembe 11:13A+A-

TSK Suriye sınırındaki askeri bölgelerin statüsünü değiştirmek için harekete geçti. Güvenlik kontrolü daha yüksek ve silah kullanma rejimi daha serbest olan 1. derece askeri yasak bölgeler Suriye sınırında genişleyecek. Peşmergenin Kobani’ye geçişi için oluşturulacak koridor da genişleyecek bu bölge içinde kalıyor.

Cumhuriyet'in haberine göre asker, Suriye sınırındaki 1. derece askeri yasak bölgelere, 2. derece askeri yasak bölgelerin de ilave edilmesi için düğmeye bastı. Suriye sınırı, hat boyunca 1. derece askeri yasak bölge konumunda bulunuyor.

Bu yasak bölgenin ardı ise 2. derece askeri yasak bölge. 1. derece askeri yasak bölgenin güvenliği askerde bulunurken, 2. derece askeri yasak bölgenin güvenliğini polis veya jandarma sağlıyor. 1. derece askeri yasak bölge ile 2. derece askeri yasak bölgedeki silah kullanma rejimleri ve güvenlik tedbirleri büyük değişiklik arz ediyor.

Suriye sınırındaki 1. derece askeri yasak bölgenin güvenliği halen mayınlı sahalar, tel örgüler, kuleler ve elektronik gözetleme sistemleri ile sağlanıyor. Bu bölgenin derinliği 30 ile 600 metre arasında değişiyor. İkinci derece askeri yasak bölgelerin derinliği ise 5 ile 10 kilometre arasında bulunuyor. Askerin talebinin yerine gelmesiyle birlikte sınırın 10 kilometreye kadar olan derinliği 1. derece askeri yasak bölge olacak. Onun ardından tekrar 2. derece askeri yasak bölge başlayacak. Kanun birinci derece kara askeri yasak bölgelerde aşağıdaki esasların uygulanmasını öngörüyor:

- Bölge içindeki taşınmaz mallar kamulaştırılabilir.

- Bölgeye buradaki görevliler ile yetkili komutanlığın izin verdiği TC uyruğundaki diğer görevlilerden başkası giremez ve oturamaz.

- Bölgenin fotoğraf ve filminin çekilmesi, harita, resim ve krokisinin yapılması, not alınması veya harita uygulanması gibi faaliyetlerde bulunmak ve bölgenin savunma ve güvenlik tedbirlerini aksatacak, bozacak ve açıklayacak cihazlar kullanmak yasaktır.

Genelkurmay Başkanlığı’nın talebinin Bakanlar Kurulu kararı ile hayata geçmesi bekleniyor.

 

HABERE YORUM KAT