1. HABERLER

  2. HABER

  3. Suriye Milli Meclisi İstanbul'da Toplandı
Suriye Milli Meclisi İstanbulda Toplandı

Suriye Milli Meclisi İstanbul'da Toplandı

Suriye muhalefetinin önemli isimleri İstanbul'da bir toplantıda buluştu.

27 Mart 2012 Salı 13:08A+A-

Suriye Milli Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Üyesi Halid Hoca, toplantının amacının "Esad rejimine karşı strateji belirlemek ve muhalif grupların ortak hareket etmesini sağlamak" olduğunu belirtti. Hoca, Suriye'de Arap Birliği ve Türkiye'nin siyasi çabalarına, son olarak da BM ve Arap Birliği Suriye Temsilcisi Kofi Annan'ın diplomatik girişimine dikkati çekti ve Esad rejiminin bu çabaları sadece zaman kazanmak için istismar ettiğini belirtti.

Komite üyesi Hoca ayrıca, "Türkiye öncülüğünde insani yardım koridoru ve tampon bölge çözümlerinin masada olduğunu" vurguladı. Türkiye kamuoyunun komplo teorilerine değil insani drama yoğunlaşması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Türkmenler Muhalifleri Destekliyor

Suriye Türkmen Kitlesi Başkanı Yusuf Molla ise, Suriye Türkmenlerinin halk hareketinin bir parçası olduğunu, muhalefetin birleşme çabalarına sonuna kadar katkıda bulunacaklarını bildirdi. 70'li yıllarda Türkmenlere yönelik tutuklamaların yaşandığını ve 1998-1999 yılında Türkmenlere karşı baskı kampanyası yürütüldüğünü hatırlatan Molla, Suriye'de Türkçe eğitimin yasak olduğuna, yerleşim birimlerinin Türkçe isimlerinin değiştirildiğine dikkati çekti.

Azınlıklar da Özgürlük Yanlısı

Dürzi kökenli Suriye Milli Meclisi  Mısır Sözcüsü Cabir eş-Şufi de  "Esad sonrası Suriye'de tüm kesimlerin temsil edileceği milli geçiş hükümetini hedefliyoruz. Geçiş süreci sonrası şeffaf ve adil bir seçimle birlikte Suriye halkının iradesini temsil edecek adil bir yönetim vizyonuna sahibiz. Suriye halkı tüm etnik kimlikleri ve mezhepleriyle beraber yaşama kültürüne sahiptir" dedi.

Farklı kesimlerin Fransız sömürgeciliğine karşı ortak bir mücadele verdiğini, Esad iktidarı öncesi de Suriye'nin çoğulcu biçimde yaşadığını hatırlatan Şufi, "Geldiğimiz nokta itibariyle Dürziler ve Hristiyanlar da insan haklarına saygılı, adaleti esas alan demokratik bir sistem talep ediyorlar. Esad rejimi Şebbiha güçleri oluşturarak katliam yaptırıyor ve bu politika ile Sünni-Nusayri çatışması çıkartmaya çalışıyor. Bu strateji başarılı olamayacak. Birçok Nusayri Suriye muhalefeti içinde yer alıyor" diye konuştu.

Suriye Milli Meclis üyesi Mustafa Hamitoğlu da Suriye muhalefetinin, 1 Nisan'da İstanbul'da düzenlenecek olan "Suriye Dostları Konferansı"nda ordudan ayrılan Özgür Suriye Ordusunun silahlandırılması talebini yineleyeceğini belirtti. Hamitoğlu, rejimin iç savaş çıkartmaya çalıştığını, Suriye'nin istikrarsızlaşması riskine karşı insani müdahalenin meşru bir hak olduğunu kaydetti.

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum