1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Suriye Kürdistanı İzlenimleri
Suriye Kürdistanı İzlenimleri

Suriye Kürdistanı İzlenimleri

27 tırlık yardımla Suriye Kürdistanı'na giden Özgür-Der Suriye Yardım Sorumlusu M. HASİP YOKUŞ'un izlenimlerini okuyucularımızla paylaştı.

15 Temmuz 2014 Salı 21:40A+A-

İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım’ın Nisan ayında Diyarbakır ve Mardin’de IHH’nın yetimlerle alakalı etkinliklerinde: “Bize kapıları açsınlar Suriye Kürdistanı'na 100 tır yardım yapalım” şeklindeki çağrısına; muhatapların: “Kapılar açık buyurun gelin” şeklinde karşılık vermesiyle süreç başlamış oldu.

Suriye Kürdistanı'na yapılacak yardım ile muhatapların bu yardım çalışması sürecinde sağlayacağı destek ve imkânları gözlemleyecek bir heyet teşkil edildi. Bu gözlemci heyetinde bulunan kurumlardan biri de Özgür-Der idi.

Yapılacak olan bu yardım çalışması süresince tarafların beklenti ve taleplerini dile getirdiği müzakere toplantılarının sonunda 6 Temmuz Perşembe günü Diyarbakır/Bağlar Belediyesi Makine İkmal Garajından 27 yardım tırı düzenlenen törenle ve basının yoğun ilgisiyle Suriye Kürdistanı'na doğru yola çıktı. 13 tır Kobani'ye, 7 tır Afrin'e, 7 tır da Cezire'ye gönderildi. Kobani’ye giden yardım konvoyuna gözlemci olarak Özgür-Der’i temsilen katıldık.

Suriye Kürdistanı'na açılan kapılar gümrük kapıları niteliğinde değil de askeri nitelikli kapılar olduğu için yerel yetkililerin prosedür gereği İçişleri Bakanlığının iznini talep etmeleri, gerekli izinlerin ise gecikmeli olarak verilmesi (Cezire'ye gidecek yardım konvoyu sınırda tam bir hafta bekletildi.) heyetin karşılaştığı ilk şok olarak değerlendirilebilir.

Kobaniye giden heyet ise bir günlük gecikme sonunda Kobaniye ulaştı. Kobaniye vardığımızda oradaki idarecilerin büyük ilgisi ve misafirperverliğiyle karşılaştık.

Suriye Kürdistanı bilindiği gibi Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı, Haseke, Kamışlı, Amude, Kobani, Afrin ve Serekaniye il ve ilçelerinin bulunduğu Suriye’nin kuzey batısında bulunan bölgelere denilmektedir. Kürt ulusalcılar tarafından ise bu bölgeler Kürdistan coğrafyasının batısında bulunduğu için, batı anlamında Rojava diye isimlendirilmektedir.

Kobani’de Kanton Başkanı Enwer Müslim, Sosyal İşler, Eğitim, Sağlık, Kadın Meclisi Başkanı ve daha başka bazı üst düzey yönetici tarafından karşılandık. Kısa bir tanışma faslından sonra Kobani yöneticileri, yapılan bu yardım dolayısıyla memnuniyetlerini ve teşekkürlerini ifade ettiler. Konuşmalar oldukça samimi ve dostane mesajlar içeriyordu. Türkiye’ye yönelik beklenti ve talepler çok fazlaydı. Özellikle AK Parti ve Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik umut ve beklentiler bizleri de oldukça şaşırttı. Konuşmacılardan biri: "Erdoğan Kobani’de aday olursa oyların büyük bölümünü silip süpürür." dediğinde şaşkınlığımız büsbütün arttı. Gerçekten de kullanılan dil ve üslup burada onların hukukunu savunma adına hareket eden Kürt Ulusalcılarının dil ve üslubundan çok farklıydı.

Türkiye halkıyla dost ve kardeş olduklarını, kardeş Türk halkının yardımına ihtiyaç duyduklarını, aradaki sınır ve kapıların açılmasını umut ettiklerini, elektrik ve su başta olmak üzere birçok ihtiyaçlarının olduğunu dile getirdiler. Kadın Meclisini temsilen toplantıda hazır bulunan Remziye hanım ise; Kobani’de doğum sırasındaki komplikasyonlara bağlı olarak annelerin ölmesini engellemek için kadın doğum ünitesinin açılmasına katkı yapmamızı istedi.

Yazının Devamı...