1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Suriye İslam Meclisi Kuruldu
Suriye İslam Meclisi Kuruldu

Suriye İslam Meclisi Kuruldu

Kanaat önderleri, İslam alimleri, etnik grupların temsilcileri ile muhalif grupların dini temsilcilerinden oluşan Suriye İslam Meclisi kuruldu.

15 Nisan 2014 Salı 12:07A+A-

Başkanlığını Usame Rifai'nin üstlendiği, 128 delege ve 21 kişilik temsilciden oluşan Suriye İslam Meclisin üyeleri arasında, Şeyh Memduh Cüneyt, Dr. Abdulkerim Bekkar, Dr. Hüseyin Abdülhadi, Dr. Fida Meczub, Şeyh Yasir El Masaddi gibi isimler yer alıyor. 

Rifai, Suriye'de Nusra Cephesi ve Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) dışında, ülkedeki muhalif grupların yüzde 90'ının temsilcilerinin yer aldığı meclisin tanıtımı dolayısıyla düzenlenen toplantıda meclisin kuruluş bildirisini okudu. 

Suriye'nin ender kanaat önderlerinin, alimlerinin, mütefekkirlerinin, yazarlarının, İslami temsil eden sendikalar ve derneklerinin teşrifleriyle ülkedeki insanların şer'i merkezi yönetim oluşturmaları ve Suriyeli kardeşlerin ihtiyaçlarını gidermek için "Suriye Ehli Sünnet Vel Cemaat İslam Birliği" kurulması hakkında görüş birliğine varıldığı aktarılan bildiride, böylece Suriyeli vatandaşlara hizmet etmenin amaçlandığı belirtildi.

Bildiride, şunlar kaydedildi:

"Suriye'deki yaşananlara sabırla mukavemet gösterenler, ölenler, namusları ayaklar altına alınanlar, yıkılıp yok edilmiş evler ve mahalleler, memleketinden göç eden ve göç etmeye zorlanan insanların durumları düşünülmüş, bunlara herhangi bir uluslararası yardımın bulunmaması göz önünde tutulmuş  ve bütün bunların karşısında en kısa zamanda, bu sıkıntıların halledilmesi kararına varılmıştır. Böyle zor ve buhranlı bir dönemde, istiklal savaşını vermeye uğraşan ve memleketin adaletini ve saygınlığını korumaya çalışan, düşmana karşı sabırla cihad eden bütün Suriyeli mücahitleri, komutanları ve görev başında olanları, Suriye Ehli Sünnet Birliği saygı, sevgi ve takdir ile karşılamaktadır.

Allah'ın izniyle bu birliğimiz, Suriye istiklaline kavuşuncaya kadar ve 'Allah'ın dinine, hep beraber sarılın ve tefrikaya düşmeyin' emrine icabeten, içeride ve dışarıdaki bütün Suriyeli vatandaşlara; dini, siyasi, askeri, kültürel hizmetlerinin devam edeceğini teyit etmektedir. Suriyeli kardeşlerimize yardım eden, yanında duran, bütün devletlere, sivil toplum örgütlerine teşekkürlerimizi sunarız. Birliğin hizmetlerini daha güzel bir şekilde idame ettirebilmesi için, bütün Suriyeli kanaat önderlerinden, ulemalardan, siyasilerden, sendikalardan ve derneklerden yardımcı olmalarını dileriz."

"IŞİD ile hiçbir alakamız olamaz"

Bildirinin okunmasının ardından meclisin kurucuları ve sözcüleri, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Rifai, meclisin bir alternatif olarak kurulup kurulmadığının sorulması üzerine, "Kimsenin alternatifi olarak kurulmadık. Herkesi destekliyoruz. Suriye'de ne kadar fazla yardım kuruluşu olursa daha çok seviniriz. Yani, kimsenin alternatifi değiliz. Amacımız, Esed devrildikten sonra ülkede istikrarın sağlanmasına yardımcı olmak" dedi.

"IŞİD ve Nusra Cephesi meclisin içinde mi?" sorusuna karşılık Dr. Abdulkerim Bekkar, "IŞİD'i zaten kabul etmiyoruz. Onunla hiçbir alakamız olamaz. Üye sayımız 200'e ulaştı" yanıtını verdi.

Avrupa'nın Suriye'deki "aşırılar"a karşı tutumunun nasıl değerlendirildiğinin sorulması üzerine, Suriye'de muhaliflerin aşırılıktan uzak olduğunu vurgulayan Şeyh Yasir El Masaddi, şunları kaydetti:

"Kendi topraklarını korumaya çalışıyorlar. Bir yıl boyunca silahı ellerine almadılar. Uzun bir süre barışçıl kaldılar. Tarihte olmayan bir katliam işleniyor. Batılılar bunu görmüyor mu? Hepsi çok ortada. Uluslararası camia çifte standart uyguluyor. Biz 3 yıldır hava sahasının kapatılmasını bekliyoruz. Şu ana kadar hiçbir şey olmuş değil. Biz orta yollu bir İslam anlayışına sahibiz."

AA

HABERE YORUM KAT