1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Suriye, İngiliz Solu İçin de Turnusol Kâğıdı Oldu!
Suriye, İngiliz Solu İçin de Turnusol Kâğıdı Oldu!

Suriye, İngiliz Solu İçin de Turnusol Kâğıdı Oldu!

İngiliz solunda Suriye’de Rusya’nın tutumuna ilişkin yaşanan kafa karışıklığı belirginleşiyor!

12 Ekim 2016 Çarşamba 19:32A+A-

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson’ın İngiliz insan hakları aktivistlerini Rusya’nın Suriye’deki hava saldırılarını protesto etmeye çağırması farklı tepkilere neden oldu.

Stop the War (Savaşı Durdurun) koalisyonu bu çağrıyı reddetti. Koalisyonunun başkan yardımcısı Chris Nineham Suriye’de yaşananlara ilişkin olarak medya ve siyasilerin Rusya’yı tek sorumlu göstermesine karşı çıktıklarını söylerken, kendilerinin zaten bildiri yoluyla Rusya’nın Doğu Halep’i bombalamasına karşı çıktıklarını ama bunun için eylem yapmayı düşünmediklerini söyledi.

Koalisyonun Suriye konusundaki tavrı İngiltere’de solu bölmüş durumda. İngiliz solcularının önemli bir kısmı Suriye’de sivillerin korunması için daha aktif olunmasından yana.

İşçi Partisi’nden milletvekili ve aynı zamanda Suriye Dayanışma Grubu üyesi olan Mark Boothroyd Moskova’nın tutumunun tamamen ilkesiz olduğunu söylüyor.

Rusya’ya tavır almaktan kaçınan aktivistleri de tutarsızlıkla suçlayan Boothroyd yıllardır savaşa, işgale karşı hep aktif tavır içinde olanların şimdi geri çekilmelerinin şok edici olduğunu söylüyor.

Boothroyd İngiliz hükümetinin tavrının da eleştirilmesi gerektiğini, bu çerçevede Suriyeli siviller için yapılmayanların, İsrail’e arka çıkılmasının, Suudi Arabistan’ın Yemen’de sürdürdüğü savaşa verilen desteğin de protesto edilmeyi hak ettiğini ama aynı tavrın barbarca katliamlar yürüten başka ülkeler için neden esirgendiğini anlamanın da mümkün olmadığını ekliyor.

Muhalefetteki İşçi Partisi’nin hâlen liderliğini yürüten ve geçmişte Savaşı Durdurun Koalisyonu’nun da başkanlığını yapmış olan Jeremy Corbin de taraftarlarınca Esed yönetimine ve Rusya’nın bombardımanına gerektiği biçimde karşı çıkmamakla eleştiriliyor.

Kaynak: MEE, Haksöz Haber

HABERE YORUM KAT