1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Suriye-İdlib'de Ev Ev Operasyon; Binlerce Kişi Yollarda...
Suriye-İdlibde Ev Ev Operasyon; Binlerce Kişi Yollarda...

Suriye-İdlib'de Ev Ev Operasyon; Binlerce Kişi Yollarda...

Ordunun ve rejime bağlı Şebbiha birliklerinin operasyonlarını sürdürdüğü Suriye'de bugün -şu ana kadar- 32 kişinin öldüğü bildirildi.

15 Mart 2012 Perşembe 17:52A+A-

Bugün Suriye'de 32 kişi daha katledildi. Dün de 46 kişi katledilmişti. İdlib'de binlerce kişi yollara düştü; sınıra doğru hareket ediyor.

Suriye Yerel Koordinasyon Komiteleri, ölenlerin büyük kısmının İdlib'ten olduğunu açıkladı. Hama, Halep ve Dera'da birer kişinin öldüğü, geri kalanların ise İdlib'de hayatlarını kaybettikleri belirtildi.

İDLİB'DE EV EV 'AV' BAŞLADI

Humus'un ardından Türkiye sınırı yakınlarındaki İdlib'deki operasyonlarını yoğunlaştıran rejime bağlı güçlerin, 4 günlük bombardımanın ardından dün şehir merkezine girdiği bildirildi.

Şehirdeki muhalif savaşçıların geri çekildiği, kontrolün orduya geçtiği ifade edilirken, asker ve milis güçlerin ev ev baskın düzenleyerek çok sayıda kişiyi tutukladığı belirtildi. Muhalifler, tutuklu kişilerin akıbetinden endişeli.

Ülkede İdlib'in ilçeleri ile birlikte başkent Şam, Humus, Hama, Rastan ve Dera şehirlerindeki çatışmalarda dün 46 kişinin hayatını kaybettiği ifade edildi.

BİNLERCE KİŞİ SINIRA KAÇIYOR!

Suriye güvenlik güçleri, Türkiye sınırına yakın İdlib şehrini ağır silahlarla vurması üzerine binlerce kişi Türkiye'ye doğru kaçmaya başlamıştı. Bir kısmı sınıra yakın bölgelere sığınırken, bazıları da sınırı geçmeye çalışıyor.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal, Suriye'deki olaylar yüzünden Suriye'den Türkiye'ye son 24 saatte gelenlerin sayısının bine ulaştığını bildirdi.

Dışişleri Bakanlığındaki olağan basın toplantısında Türkiye'ye gelen Suriyelilerle ilgili basın mensuplarına bilgi aktaran Ünal, bu sabah itibarıyla Türkiye'ye gelen Suriyelilerin sayısının 14.700'e ulaştığını ve son 24 saatte bin kişinin Türkiye'ye geldiğini söyledi.

General Sayısı 7 Oldu

Suriyelilerin 14.200'ünün Hatay'da, 500'ünün ise İslahiye'de bulunduğunu ifade eden Ünal, dün itibarıyla 6 olan general rütbeli sığınmacı sayısının da 7'ye yükseldiğini kaydetti.

cadikent-suriyeli-multeciler-turk-kizilayi.jpg

SINIRDA YOĞUN BİR HAZIRLIK VAR!

Türkiye ise Suriye'deki katliamdan kaçan on binlerce insan için alarma geçti. Başta Hatay, Kilis, Gaziantep ve Şanlıurfa olmak üzere Suriye sınırına yakın şehirlerde konteyner ve çadırkentler oluşturulmaya başlandı. Başbakan Erdoğan, Hatay'daki kamplarda barınan 13 bini aşkın mültecinin de Kilis'te kurulan konteyner kente taşınacağını söyledi. Suriye'den sınır şehirlerine bir göç dalgasının başladığını belirten yetkililer, Türkiye'ye yaklaşık 50 bin insanın gelebileceğini kaydediyor.

Ordunun Suriye vatandaşlarına yönelik şiddeti artırmasından sonra Hatay'ın Yayladağı, Reyhanlı ve Altınözü ilçelerine akın eden Suriye vatandaşları, halen 7 çadırkentte barınmaya çalışıyor. Sayının 13 bine yaklaşması nedeniyle, gelenlerin bir kısmının çevre illere gönderilmesi planlanıyor. Bunun yanında Reyhanlı'da 100 çadırlık yeni bir alanın hazırlıklarına başlandı.

Önümüzdeki günlerde gelmesinden endişe edilen asıl büyük göç dalgası için alarma geçen Gaziantep Valiliği, İslahiye ilçesinde 280 dekarlık alanda 10 bin kişiyi ağırlayacak bir kamp için hazırlık yapıyor.

Suriyelilerin barınması için kurulan dev kamplardan ikincisi Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde olacak. Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) arazisi üzerinde 20 bin kişilik bir kamp için tüm hazırlıklar yapıldı. Şanlıurfa'da kurulacak kampın bulunduğu 1 milyon 761 bin 261 dekarlık arazi, Türkiye'nin en büyük tarım arazilerinden biri. Valiliğin oluşturduğu ekip, altyapı çalışmalarına başlamış durumda.

Suriye'de şiddetin tırmanması durumunda kapalı olan Ceylanpınar Sınır Kapısı'nın açılması da tedbirler arasında. Kurulacak üçüncü kamp merkezi ise Kilis-Halep yolu üzerinde Öncüpınar'da olacak. Buradaki çalışmaların bitmek üzere olduğunu kaydeden Kilis Valisi Yusuf Odabaş, "Zaten uzun süredir çalışmalarımız devam ediyordu. Kamp alanı Kilis merkeze 6 km mesafede. 315 bin metrekarelik bir alanda kuruluyor. Kampta 10 bin insanın kalması planlanıyor." dedi.

Muhaliflerde Hür Orduyu Silahlandırma Tartışması

Öte yandan Suriyeli muhalifler arasındaki ihtilaf yaşanıyor. Muhaliflerin oluşturduğu 270 üyeli Suriye Millî Konseyi'nin (SMK) önde gelen üç üyesi önceki gün istifa etti. İstifa eden üyelerin Kemal Libvani, Heysem Malih ve Katrin Teli olduğu açıklandı. Malih, Konsey'i aldığı kararlarda şeffaf olmamakla ve muhalif Özgür Suriye Ordusu'nun silahlandırılmasında üzerine düşeni yapmamakla suçladı. İstifaların ardından Suriye'de 1 milyona yakın mensubu bulunan Sünni 'Bakara' aşiretinin lideri Navvaf el Beşir'in öncülüğünde yeni bir muhalefet grubu kuruldu.

 

HABERE YORUM KAT