1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. ''Suriye İçin Bir Ekmek, Bir Battaniye''
Suriye İçin Bir Ekmek, Bir Battaniye

''Suriye İçin Bir Ekmek, Bir Battaniye''

''Kış geldi... Suriye için bir ekmek, bir battaniye'' kampanyası Haliç Kongre Merkezinde yapılan tanıtım toplantısı ile başladı.

27 Aralık 2012 Perşembe 15:50A+A-

Suriyeliler'e ''bir ekmek'' ''bir battaniye'' gördermek için seferber olan STK'lara, AFAD, Türk Kızılayı ve TDV'nin de katılıyla yürütülen kampanyanın tanıtım toplantısı Haliç Kongre Merkezi'nde yapıldı. Tanıtım toplantısına Başbakan yardımcısı Beşir Atalay, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ve kampanyaya destek veren bir çok STK temsilcici katıldı. 300'den fazla STK'nın ve bir çok ulusal ve yerel gazete, televizyon ve radyonun destek verdiği kampanya Türkiye'de aynı zamanda bir ilk olma özelliği taşıyor.

Haliç Kongre Merkezi'nde tanıtımı yapılan kampanyanın toplantısı Suriye'deki dramı anlatan kampanya filmlerinin gösterimiyle başladı. Kampanyaya destek veren sivil toplum kuruluşları adına konuşan TGTV Başkanı Hamza Akbulut, Türkiye'nin yanı başında, Suriye'de, insanlık adına utanç veren bir dram yaşandığını, iç savaşın, en acımasız haliyle özellikle sivilleri vurduğunu belirtti.

''Suriye halkının, siyasi tartışmalarınızı bekleyecek lüksü yok'' diyen Akbulut, ''Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Arap Birliği, NATO ve benzeri kuruluşların bu büyük dramın bitmesi için gösterdikleri çaresizliği de gördüklerini söyledi.
Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar ise toplantıda yaptığı konuşmada, Türk Kızılayı olarak iki yıla yakın zamandır, sınırda Suriye'den gelen misafirleri ağırlamak için AFAD'ın şemsiyesi altında, devletin yanında yardımcı rol oynayarak. faaliyette bulunduklarını anlattı.

GÖRMEZ: SURİYE'YE YARDIM CUMASI

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, ''Kış geldi... Suriye için bir ekmek, bir battaniye'' kampanyasının tanıtım toplantısında yaptığı konuşmasında, ''İnsanlığımız rehin alındı. Yardım seferberliği ile sadece dost, kardeş, komşu, akraba Suriye halkına yardım etmeyeceğiz, millet olarak insanlığı rehin olmaktan kurtaracağız'' dedi.

Görmez, milletin ortak vicdanının kamu kurumlarından erken davrandığını ve kurumlara baskı uyguladığını vurgulayarak, hiçbir kampanyanın, bugünkü kampanya gibi kendisine acı ve hüzün vermediğini söyledi.

Sevabı Zemzem Tower'larda arayanlara sesleniyorum

Görmez, şöyle konuştu: ''Sünnisi ve Şiisi ile bütün İslam dünyasına, sadece bizim milletimize değil, bir kardeşiniz olarak, Diyanet İşleri Başkanı olarak sesleniyorum: Zemzem Tower'lardan Kabetullah'ı seyretmekten medet uman ve sevabı orada arayan bütün kardeşlerimizi, Suriye'de katledilen insanlığa dikkat kesilmeye davet ediyorum. Her gün Kerbela için gözyaşı döken bütün Şii kardeşlerimizi bu kampanyaya destek vermeye davet ediyorum. Yezitlerin zulmü altında inleyen Hüseyinler'e bir tas su esirgeme konumuna düşmeyelim diyorum. Dolayısıyla mezhebi, meşrebi, düşüncesi, inanışı ne olursa olsun, bütün İslam dünyası... Bu sadece bir Müslümanlık meselesi değil, aslında bir insanlık meselesi olduğu için yeryüzündeki bütün insanlığı, yaratıcının yüreklerine yerleştirdiği şefkati, rahmeti, vicdanı dikkate alarak, insanlığı kurtarmak adına Suriye'deki kardeşlerimize, iki ateş arasında kalmış sivil topluma, aç ve açık kalan ilaçsız ve dermansız kalan çocuklara, kadınlara, yaşlılara yardım elini uzatmaya davet ediyorum.''

Maaşımı vereceğim

Görmez, hocaların ''almakla bilinen ve vermemekle itham edilen'' insanlar olarak bilindiğini dile getirerek, ''Onun için kampanyayı önce Türkiye'de mihrap hizmeti gören, mihrapta milletimize manevi rehberlik yapan diyanet mensupları arasında başlatıyorum. Kendim de 2013 yılının ilk ayında alacağım bütün maaşı vererek, sadece kendi meslektaşlarıma öncülük yapmak için bunu buradan ilan etmek ihtiyacı hissediyorum. Hocalarımızın üzerindeki halk arasındaki yanlış ithamı kaldırmak için bunu yapıyorum'' bilgisini verdi.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, yarınki cuma namazının ''Suriye'ye yardım cuması'' olacağını belirterek, ''Onun için cuma namazına gelen her kardeşimizi hazırlıklı gelmeye davet ediyorum. Bir de camilere gelenlerin yüzde 99'u maalesef erkekler. Ben bütün hanımefendilere de yapacakları yardımları, eşlerine ve çocuklarına vererek, camilere göndermelerini tavsiye ediyorum'' dedi. 

ATALAY: BİZ DE GEREĞİNİ YAPIYORUZ

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, kampanyanın tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, hükümetin, STK'ların Suriyeli sığınmacılar için başlattığı kampanyaya her türlü desteği vereceğini ve kolaylaştırıcı olacağını söyledi. Atalay, şöyle konuştu:

''Kampanyayı devlet, millet ve STK ve medyanın buluştuğu çok önemli bir platform olarak görüyoruz. İnşallah başka platformlarla da bunu gerçekleştiririz. Türkiye için müthiş görüntü oluşturduğunun farkındayız. Hükümet olarak bu çalışmaları insani görev olarak görüyoruz. Suriye'de insanlık dramı için milletimiz tüm adımları atmamızı bekliyor. Biz de gereğini yapıyoruz...Bugün ilan ettiğimiz bu kampanya, daha önce yapılan insani yardımları daha ileriye götürme adımıdır. Sivil toplumumuz burada öncülük yapıyor.''

Beşir Atalay, Türkiye'deki kamplarda kalan Suriyeli sayısının 147 binin üzerinde olduğunu belirtti.

Nasıl yardım edilecek?

Sivil toplum kuruluşlarının Suriyeli halkın kış günlerinde yaşadığı ''dramı'' durdurmak için başlattığı kampanyada kullanılacak afiş ve filmler, isteyen herkes tarafından ''www.suriyeicinbirekmek.com'' ve ''www.breadforsyria.com'' adlı internet sitelerindeki ''kampanya materyalleri'' bölümünden indirilerek kullanılabilecek. Kampanyaya katılmak isteyenler, sitede iletişim bilgileri bulunan katılımcı yardım kuruluşlardan diledikleri birini seçerek yardımlarını ulaştırabilecek.

Sitede ayrıca, bağışta bulunmak veya destek sağlamak isteyenlerin arayarak bilgi alabileceği çağrı merkezlerinin telefon numaralarına da yer alıyor. Kampanya, sosyal paylaşım siteleri ''Twitter'' ve ''Facebook'' üzerinden de desteklenecek.

Türkiye dışından sivil toplum kuruluşlarının da aktif desteğinin hedeflendiği kampanyanın uluslararası ayağı ise ocak ayında başlatılacak.


BANKA HESAP NUMARALARI:

Yardımlar için banka hesap numaraları şöyle:

TC ZİRAAT BANKASI AŞAĞI AYRANCI ŞUBESİ

TL-hesap no (IBAN) : TR920001000820555555555037
ABD doları hesap no (IBAN) : TR650001000820555555555038
Avro hesap no (IBAN) : TR380001000820555555555039
Banka swift kod no : TCZBTR2A

T.VAKIFLAR BANKASI AO FİNANSMARKET ŞUBESİ

TL-hesap no (IBAN) : TR790001500158007299814612
ABD doları hesap no (IBAN) : TR480001500158048013341736
Avro hesap No (IBAN) : TR260001500158048013341744
Banka swift kod no : TVBATR2AXXX

T.HALK BANKASI BAKANLIKLAR ŞUBESİ

TL-hesap no (IBAN) : TR890001200940800005000016
ABD doları hesap no (IBAN) : TR690001200940800058000109
Avro hesap no (IBAN : TR420001200940800058000110
Banka swift kod no : TRHBTR2A

HABERE YORUM KAT