1. HABERLER

  2. HABER

  3. Suriye Annan'ın Barış Planını Kabul Etti
Suriye Annanın Barış Planını Kabul Etti

Suriye Annan'ın Barış Planını Kabul Etti

Suriye'nin BM ve Arap Birliği temsilcisi Kofi Annan'ın sunduğu barış planının kabul edildiğini bildirdi.

27 Mart 2012 Salı 13:45A+A-

Annan'ın sözcüsü Ahmed Fevzi, Suriye hükümetinin, ülkedeki katliamları sona erdirmek amacıyla hazırlanan 6 maddelik planı kabul ettiğini belirtti. Fevzi, Suriye'nin cevabını mektupla ilettiğini söyledi.

Annan'ın planına göre yaralılar tahliye edilebilecek, insani yardım rahatlıkla ulaştırılabilecek, Baas'a bağlı güçler iki saat ateşkes uygulayacak ve kesin bir çözüm için kapsamlı görüşmeler yapılacak.

Şam Yönetiminin Kabul Ettiği Planın Maddeleri:

1- Suriyeli halkın meşru taleplerine ve endişelerine yanıt verecek şekilde Suriyeliler tarafından yürütülecek ve herkesi kapsayacak siyasi süreç için özel temsilciyle (Annan) çalışmayı taahhüt etmek ve bu amaçla gerekirse (müzakereler için) bir temsilcinin atanmasına onay vermek.

2- Saldırıları bırakıp, BM tarafından gözetilecek ateşkesin derhal sağlanması- Bu amaçla öncelikle Suriye hükümetinin, halkın yaşadığı bölgelerde ağır silahlar kullanmaya son vermesi ve askerlerini geri çekmesi isteniyor, muhalefete (ve Suriye'deki diğer unsurlara) saldırıları bırakıp ateşkesin sağlanması için işbirliği yapması çağrısında bulunuluyor.

3- İnsani yardımın gerekli olan her yere ulaşabilmesi için ilk adım olarak derhal uygulanmak üzere günde 2 saat insani yardım için çatışmaların durdurulması isteniyor.

4- Keyfi olarak tutuklanan ve gözaltına alınanların serbest bırakılması talep ediliyor.

5- Gazetecilerin ülke içinde serbestçe dolaşmalarının sağlanması isteniyor.

6- Barışçıl toplanma ve protesto hakkına saygı duyulması.

Annan Çin'de

Suriye Yönetimine destek veren Moskova ile görüşmeler yapan Annan bugün de Çin'de plana destek arıyor. Annan Dış İşleri Bakanı Ven Ciabao ile görüşecek.

Etiketler : , , , , , ,

HABERE YORUM KAT

2 Yorum