1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Sürecin Dinamik Aktörü Kim Olacak?
Sürecin Dinamik Aktörü Kim Olacak?

Sürecin Dinamik Aktörü Kim Olacak?

Yenilik, istikrar, açılım, ittifak, istikrar, özgürlük, refah, başkanlık üzerinden yapılan tartışmalar seçim sürecinin adeta vazgeçilmezleri. Peki, 25 Haziran seçimleri için önceki seçimlere oranla ciddi bir değişim, büyük bir sürpriz mümkün mü?

02 Şubat 2015 Pazartesi 01:27A+A-

Haziran ayında yapılacak genel seçimler için sadece parti yönetimleri değil iktisadi-siyasi, entelektüel-akademik, sınıfsal-ideolojik kaygıları olan hemen herkes seferber olmuş durumda. Tespit ve temennilerin birbirine karıştığı, hem partilerin hem de şirketlerin anket ve yoklamalar üzerinden itibar yarıştırdığı politik atmosfer bütün ülkeyi kuşatmış durumda.

Yenilik, istikrar, açılım, ittifak, istikrar, özgürlük, refah, başkanlık sistemi üzerinden yapılan tartışmalar seçim sürecinin adeta vazgeçilmezleri. Peki, 2015 Haziran seçimleri için önceki seçimlere oranla ciddi bir değişim, büyük bir sürpriz mümkün mü?

Kimi HDP'nin, kimi MHP'nin kimileri de CHP'nin seçimlerin kilit aktörü, ana dinamiği olduğunu beyan ediyor şimdiden. Neredeyse bütün umutlar AK Parti'nin erime düzeyinde maruz kalacağı bir oy kaybına bağlanmış durumda. İyi ama Meclis'teki tabloyu esastan veya önemli oranda değiştirecek hangi sarsıcı gelişme yaşandı ki?

Baraj'ı Aşar mı, Aşamaz mı?

HDP'nin özellikle eşbaşkanları ve tüm kademelerdeki kadroları, gönüllüleri seçimlere bağımsız adaylarla değil parti olarak girme yönünde karar aldıklarını deklare ederken kesinlikle barajı aşacaklarını iddia ediyorlar. Hassaten Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Demirtaş'ın almış olduğu oy güçlü bir teminat, tartışmasız bir güvence olarak öne sürülüyor.

Demirtaş'ın 'sempatik' yüzü, Kobani'de elde edilen 'zafer' ve PKK-HDP'nin hem sahada hem de medyatik alanda kat ettiği mesafe özgüveni attıran sebepler olarak sayılıyor. Bu sebeple HDP'nin klasik tabanının dışında sol-Alevi ve muhafazakar-dindar seçmen tabandaki ittifaklara yönelmek üzere planlar, yatırımlar ve ittifak arayışları içinde olduğu görülüyor.

Yazının Devamı >>>