1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SUDAN

  4. Sudan'dan Güney Sudan'a İnsani Yardım Kafilesi
Sudan'dan Güney Sudan'a İnsani Yardım Kafilesi

Sudan'dan Güney Sudan'a İnsani Yardım Kafilesi

Güney Sudan'a 2 milyon dolar değerinde yardım malzemesi taşıyan kafile yola çıktı.

25 Eylül 2016 Pazar 12:43A+A-

Sudan'ın, Güney Sudan hükümetine 2 milyon dolar değerinde insani yardım yaptığı bildirildi.

Sudan resmi haber ajansı SUNA'nın haberine göre, Beyaz Nil eyaletinde düzenlenen törende konuşan Sosyal Yardım Bakanı Meşair ed-Duleb, hükümet güçleri ile muhalifler arasında yaşanan çatışmalar nedeniyle sıkıntı yaşayan Güney Sudan'a, 12 milyon Sudan Cüneyhi (2 milyon dolar) değerinde 2 bin 500 ton gıda ve çeşitli yardım malzemesi taşıyan kafilenin yola çıktığını belirtti.

Cumhurbaşkanlığının talimatı üzerine komşu ülke Güney Sudan'la ilişkilerin güçlendirilmesi, geliştirilmesi ve devamı amacıyla bu yardımların yapıldığına dikkati çeken Duleb, Sudan hükümetinin komşu ülkelere el uzatacağı ve yardım kafilelerinin devamının geleceği bilgisini verdi.

Bu arada Sudan Dışişleri Bakanı Kemal İsmail, geçen hafta yaptığı açıklamada, Güney Sudan hükümetinin, geçen ay, "iki ülke arasında 2012'de imzalanan güvenlik anlaşmasının 3 hafta içerisinde uygulanacağı ve topraklarındaki Sudanlı isyancıları sınır dışı edeceği" taahhüdünde bulunduğunu hatırlatarak, Güney Sudan'ın bu sözleri yerine getirmemesi durumunda iki ülke arasındaki sınır kapısının kapatılacağı tehdidinde bulunmuştu.

Eylül 2012'de iki ülke arasında imzalanan güvenlik anlaşması, sınırdan 10 kilometre içeriye kadar olan bölgenin silahsızlandırılmasını öngörüyordu ancak anlaşma uygulanmamıştı.

Sudan, Güney Sudan'ı sınırdaki Darfur, Mavi Nil ve Güney Kordofan eyaletlerindeki isyancılara destek vermekle suçlarken, Güney Sudan da Hartum'un, yönetim karşıtı eski Güney Sudan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Riek Machar'ı desteklediğini iddia ediyor.

HABERE YORUM KAT