1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. BOSNA-HERSEK

  4. Srebrenitsa'da Belediye Başkanlığını Sırp Partilerin Adayı Kazandı
Srebrenitsa'da Belediye Başkanlığını Sırp Partilerin Adayı Kazandı

Srebrenitsa'da Belediye Başkanlığını Sırp Partilerin Adayı Kazandı

Bosna Hersek'teki yerel seçimlerin resmi olmayan ilk sonuçları açıklandı. Buna göre, soykırımın yaşandığı Srebrenitsa'da belediye başkanlığını Sırp partilerin ortak adayının kazandığı bildirildi.

03 Ekim 2016 Pazartesi 20:50A+A-

Bosna Hersek'te yapılan yerel seçimlerin resmi olmayan ilk sonuçları açıklandı.

Bosna Hersek Merkez Seçim Kurulu (CIK) Başkanı Ahmet Santic, düzenlediği basın toplantısında, resmi olmayan ilk sonuçlara göre Demokratik Eylem Partisi (SDA) ve Daha İyi Gelecek İçin İşbirliği (SBB) koalisyonu 34, Bağımsız Sosyal Demokratlar Birliği (SNSD) 26, Hırvat Demokrat Birliği Bosna-Hersek (HDZ BiH) 18 ve Sosyal Demokrat Partisi'nin (SDP) 8 belediyeyi kazandığını bildirdi.

Santic, oyların sayılma işleminin devam ettiğini söyleyerek kesin sonuçların gelecek günlerde açıklanacağını belirtti.

En çok belediye Boşnak partilerin koalisyonunda

CIK verilerine göre, ülke genelinde en çok belediyeyi Boşnak partilerin oluşturduğu SDA-SBB koalisyonu alırken, ikinci sırada genel başkanlığını Bosna Sırp Cumhuriyeti (RS) Başkanı Milorad Dodik'in yaptığı Sırpların partisi SNDS yer aldı. Üçüncü sırada Hırvat milliyetçi parti HDZ-BiH bulunurken, sol görüşlü SDP de dördüncü oldu.

Serebrenitsa'da Sırp adaya yüzde 67,96 oy

Yerel seçimde odak noktası olan ve Temmuz 1995'te soykırımın yaşandığı Srebrenitsa'da belediye başkanlığı için Sırp partilerin ortak adayı Mladen Grujicic'in önde olduğuna işaret eden Santic, "Srebrenitsa'da Grujicic oyların yüzde 67,96'sını alırken, Boşnak partilerin ortak adayı Camil Durakovic resmi olmayan sonuçlarda oyların yüzde 31,76'sını kazandı." dedi.

Srebrenitsa soykırımının yıl dönümü olan 11 Temmuz'un anılmaya devam edeceğine işaret eden Durakovic, "11 Temmuz'da yaşananları artık tüm dünya biliyor. Soykırımın yıl dönümünün anılması noktasında sorun yaşamayız ancak 13 yıldır burada yaşamaya devam eden insanlar sıkıntı yaşayabilir." diye konuştu.

İzetbegovic: Hayal kırıklığı

Merhum Alija İzetbegovic'in kurucusu olduğu SDA'nın Genel Başkanı Bakir İzetbegovic, Srebrenitsa'nın kaybedilmesini "acı bir hayal kırıklığı" olarak nitelendirdi.

CIK'ten yapılan açıklamada, kayıtlı seçmenlerden yüzde 53,88'inin oy kullandığı belirtildi.

grafikbosna_haber.jpg

AA

HABERE YORUM KAT