1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. BOSNA-HERSEK

  4. Srebrenitsa Kurbanlarının Tabutları Potoçari Şehitliğinde
Srebrenitsa Kurbanlarının Tabutları Potoçari Şehitliğinde

Srebrenitsa Kurbanlarının Tabutları Potoçari Şehitliğinde

Srebrenitsa soykırımında hayatını kaybeden 127 kurbanın cenazeleri, bugün defnedilecekleri Potoçari Şehit Mezarlığı'na taşındı.

11 Temmuz 2016 Pazartesi 01:15A+A-

Avrupa'da, İkinci Dünya Savaşı'nın ardından yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak nitelendirilen Srebrenitsa soykırımının 21. yılı kapsamında bu yıl düzenlenecek anma törenlerinde, 127 kurban toprağa verilecek.

Dün Visoko'dan yola çıkarak Srebrenitsa'ya getirilen tabutlar, savaş esnasında Birleşmiş Milletler (BM) bünyesinde görev yapan Hollandalı askerlerin üs olarak kullandığı eski akümülatör fabrikasına yerleştirilmişti.

Fabrikadan omuzlarda çıkartılan cenazeler, bugünkü tören için Potoçari Şehit Mezarlığı'na taşındı. Tabutların mezarlığa taşınması sırasında duygusal anlar yaşandı.

Bu yıl defnedilecek 127 kurbanın 12'sinin öldürüldüğünde 18 yaşından küçük olduğu, en genç kurbanın 14 yaşındaki Avdija Memic, en yaşlısının ise 77 yaşındaki Mustafa Hadzovic olduğu açıklanmıştı.

Srebrenitsa'da ne oldu? 

Srebrenitsa'nın 11 Temmuz 1995'te Sırp birlikleri tarafından işgal edilmesinin ardından BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar,Sırplara teslim edildi.

Kadın ve çocukların Boşnak askerlerin kontrolündeki bölgeye ulaşmasına izin veren Sırplar, 8 binden fazla Boşnak erkeği ormanlık alanlarda, fabrikalarda ve depolarda katletti.

Katledilen Boşnaklar toplu mezarlara gömüldü. Savaşın ardından kayıpları bulmak için başlatılan çalışmalarda, toplu mezarlarda cesetlerine ulaşılan kurbanlar, kimlik tespitinin ardından her yıl 11 Temmuz'da Potoçari Anıt Mezarlığı'nda düzenlenen törenle toprağa veriliyor. 

AA

HABERE YORUM KAT