1. HABERLER

  2. KÜLTÜR SANAT

  3. Söz Söylemek
Söz Söylemek

Söz Söylemek

İman edenlere Yüce Allah tarafından doğru sözlü olmaları emredilmiştir.

26 Haziran 2015 Cuma 16:53A+A-

Ali Soylu / Haksöz Haber

İman edenlere Yüce Allah tarafından doğru sözlü olmaları emredilmiştir. Güzel söz söylemek, daima insanların hoşuna giden şeyleri söylemek değildir. Hoşlarına gitmese de doğruyu ve gerçeği yansıtan cümlelerle insanları uyarmak, güzel sözlü olmak demektir. Hz.Peygamberin beyanına göre,"En faziletli cihad, zalim yönetici karşısında (söylenen) doğru sözdür. "Ama doğru söz söylemenin yani hakkı konuşmanın, doğru ve nitelikli bir üslubun da olması gerekir.

Sevgili Peygamberimiz,"Kim Allah'a ve ahiret gününe inanıyorsa, ya hayır söylesin ya da sussun." prensibiyle Müslüman'a, kendini kontrol etme yeteneğini kazandırmak istemiştir. İnsan, ağzından çıkan cümlenin bir fayda sağlayıp sağlamayacağını tartmalı, önce düşünmeli sonra konuşmalı, söyledikleri hayra vesile olmayacaksa hatta zarar verecekse susmalıdır.

Peygamber efendimiz, her şeyde olduğu gibi sözde de zerafeti emreder. Mümin ona buna dil uzatan, insanlara lanet okuyan, çirkin, kaba ve bayağı sözlerle hakaret eden biri olamayacağının altını çizer. Zarif konuşmayı emreder.

Kur’an’ın, "İnsanlara güzel sözler söyleyin.” emrine imtisalen halkla paylaşılacak hiçbir şeyi olmayanların hoş sohbetlerini onlarla paylaşabileceklerini hatırlatır.

Çümkü insanın insanlığa sadakatinin nişanesi hoş sözdür. Ve, "Hoş/güzel söz sadakadır.”

Şunu hiçbir zaman unutmayalım ki,”Söz ihya ettiği gibi imha da eder.”

Etiketler : , , , , , ,

HABERE YORUM KAT