1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. KAFKASYA

  4. “Sorguladık, Öldürdük, Asitle Yok Ettik!”
“Sorguladık, Öldürdük, Asitle Yok Ettik!”

“Sorguladık, Öldürdük, Asitle Yok Ettik!”

Çeçen savaşı sırasında günlük tutan Rus asker, yargısız infazları bir bir kayıt altına almış. Günlük, yaşanan vahşeti gözler önüne seriyor.

01 Kasım 2010 Pazartesi 16:19A+A-

İkinci Çeçen savaşına katılan Rus özel tim askerinin tuttuğu "savaş günlüğü" Çeçenistan'da yaşanan insan hakları ihlallerini bir kez daha gözler önüne serdi. Savaşın ardından günlüğünü Rus Novaya Gazeta'da yayınlamaya karar veren askerin anlattıkları, yargısız infazları, yaralılara işkenceyi, Rus askerlerin komutanlarıyla yaşadıkları sıkıntıları açıkça ortaya koyuyor.

İşte Rus basınına yansıyan o günlükten bazı notlar:

"Birkaç kadının intihar saldırısına hazırlandığına dair haber aldık. Köye girerek üç kadını gözaltına aldık. Onları askeri üsse götürerek sorguya çektik. Sorgu sonrasında kadınları kurşuna dizdik ve cesetleri asitle yaktık. Bundan önce hiçbir kadını öldürmediğim için kendimi rahatsız hissediyorum."

"Yaralı direnişçilerin bulunduğu bir hastaneye girdik. Orada Çeçenlerin yanı sıra Ruslar da bulunmaktaydı. Onların neden savaştıklarını bir türlü anlayamadım."

"Akılsız bir generalin sözlerini unutamıyorum. Ona neden "Kurks" gemisinde hayatını kaybeden askerlerin ailelerine 700 bin ruble yardım yapıldığı ancak Çeçen savaşında ölenlere ise ödeme yapılmadığı soruldu. General gemidekilerin "planlı bir şekilde ölmediğini", savaşta ölenlerin ise planlı bir şekilde öldüğünü söyledi."

"YARALILARI VURDUK"

Görev yaptığı askeri merkeze ilk Rus cesetlerinin gelmeye başladığı ve ilk kez çatışmaya girdiği günlerde yaşadığı korkuları da günlüğüne kaydeden Rus asker, sivil halkın direnişçilere destek verdiğini ve onları sakladığını belirtiyor.

Çatışma yaşanan bölgelerde insan cesetleri ve parçaları bulunduğunu, yaralıların OMON tarafından dövülerek götürüldüğünü anlatan asker, bir köyde yaşanan çatışmalar sonrasında yaralıların tamamının kendileri tarafından kurşuna dizilerek öldürüldüğünü yazıyor.

Savaş sırasında Rus askerleri içinde kayıpların arttığını ancak sayı hakkında doğru bilgi verilmediğini söyleyen Rus asker, kendisi dahil birçok askerin psilokojik sorunlar yaşadığını ve bu sorunların aile ortamında sürekli hissedildiğini de kaydediyor.

(Kaynak: Dünya Bülteni)

HABERE YORUM KAT