1. YAZARLAR

  2. Enver Salih El Hatib

  3. Somali'nin önce altyapıya ihtiyacı var
Enver Salih El Hatib

Enver Salih El Hatib

Yazarın Tüm Yazıları >

Somali'nin önce altyapıya ihtiyacı var

26 Nisan 2009 Pazar 19:37A+A-

Somali parlamentosu, hükümetin ülkede şeriat uygulanması yönündeki yasa tasarısını onaylayarak Somali’nin bölgelerini bir devlet olarak yeniden biraraya getirmek ve yaklaşık 20 yıldır süren iç savaşı sona erdirmek için büyük bir adım attı. Geçici Somali parlamentosu yasayı, ülkedeki birinci askeri güç olan Somali İslam Partisi’nin şeriat uygulanması ve Afrika güçlerinin Somali’den gitmesi şartıyla siyasete girmeyi kabul ettiğini açıklamasından birkaç gün sonra onayladı.

İslam Partisi’nin bu açıklamayı, aralarında Katar, Suudi Arabistan, Kuveyt ve Sudan’ın da bulunduğu çeşitli Arap ve İslam ülkelerinden birçok din adamının, Somali’de uzlaşı sağlanması ve vatandaşlar için güven ve barışın yeniden tesisi amacıyla verdiği arabuluculuk çabaları sonrası yaptığı bir sır değil. Somali halkı bir mozaik kesiti gibi bölünen ülkelerinin yeniden birleştirilmesi için uzun süre bekledi.

Şerif Şeyh Ahmed başkanlığındaki geçici hükümet hâlâ birçok sorunla mücadele ediyor. Birleşik İslam Mahkemeleri Etiyopya saldırısının öncesinde ülkede şeriat uygulanması yönünde çağrı yapıyordu. Ardından Birleşik İslam Mahkemeleri yönetimi devrildi ve liderleri ülke dışına kaçtı.

Şimdi ilk şart gerçekleşmiş oldu. Somali’nin farklı güçleri artık, ülkeyi yeniden inşa etme sürecine hazırlık olarak ulusal uzlaşı sürecine başlamalı.

Zira şeriat kararının uygulanabilmesi için ülkenin, kurumlarının ve altyapısının yeniden inşa edilmesi ve birleştirilmesi gerekiyor.

Somali’nin yargı, emniyet ve sosyal kurumlar gibi devlet kurumlarının yeniden inşasına, sağlık, eğitim ve diğer hizmetlerin altyapısının yeniden inşasına derhal başlanılmalı ve şeriat bundan sonra uygulanmalı. Zira istikrarsız, güvenlik açısından karışık ve iç savaş yaşayan bir ülkede iş bulamadığı için hırsızlık yapan yoksul bir vatandaşa şeriatın hırsızlık cezasını uygulamak akıl kârı olmaz. Somali hükümeti, ikinci halife Hz. Ömer’in Medine’nin başına gelen açlık yılında hırsızlık cezalarını uygulamayı durdurduğunu hatırlasın... (Katar gazetesi Raya, 19 Nisan 2009)

RADİKAL

YAZIYA YORUM KAT