1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SOMALİ

  4. Somali, Gülen Örgütüne Bağlı Kuruluşları Tasfiye Etti
Somali, Gülen Örgütüne Bağlı Kuruluşları Tasfiye Etti

Somali, Gülen Örgütüne Bağlı Kuruluşları Tasfiye Etti

Somali'de Gülen örgütüne bağlı Nile Academy çatısı altındaki üç okul ve bir hastanenin faaliyetleri bugünden itibaren Türkiye'nin Mogadişu Büyükelçiliği koordinasyonluğunda yürütülecek.

24 Temmuz 2016 Pazar 13:16A+A-

Türkiye'deki darbe kalkışmasına karşı seçilmiş hükûmete ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a desteklerini sunan Somali'de, Gülen örgütüne bağlı Nile Academy çatısı altındaki üç okul ve bir hastanenin faaliyetleri bugünden itibaren Türkiye'nin Mogadişu Büyükelçiliği koordinasyonluğunda yürütülecek.

AA’da yer alan habere göre, Türkiye'de 15 Temmuz'da gerçekleşen darbe kalkışmasına en güçlü tepkiyi veren ülkelerden biri olan Somali, Gülen örgütünün ülkedeki çalışmalarına yönelik birtakım tedbirleri hayata geçirmeye başladı.

Bu kapsamda, Türkiye hükûmetinin talebi üzerine, Gülen örgütüne bağlı Nile Academy çatısı altındaki 3 okul ve 1 hastanenin faaliyetlerini 16 Temmuz'da durdurduğunu açıklayan Somali hükûmeti, söz konusu kurumlarda çalışanlara ise ülkeyi terk etmeleri için bir hafta süre tanımıştı. Hükûmetin tanıdığı süre, dün itibariyle son buldu.

Türkiye Büyükelçiliği Yürütecek

Buna göre, bugünden itibaren kız ilköğretim, kız lisesi ile klasik lise ve hastanenin faaliyetleri Türkiye'nin Mogadişu Büyükelçiliği koordinasyonluğunda yürütülecek.

Türkiye, okullarda eğitimin ara verilmeden devam etmesi için Somali'deki partner kuruluşlarla bir süredir çalışmalar yürütüyordu. Bu doğrultuda, okullardaki eğitim kalitesi düşürülmeden yürütülecek çalışma kapsamında, ağustos ayının ortasına kadar yeniden eğitime başlanması planlanıyor.

Eğitim kurumlarındaki öğretmen ihtiyacı da Türkiye'nin yanı sıra asıl öğretim kadrosu Somali'de iyi eğitim almış tecrübeli yerel çalışanlardan destek alınarak sağlanacak. Bu konuda Somali yönetimiyle çalışmalar yürütülüyor. 2011'de faaliyete başlayan üç okulun yaklaşık 850 öğrenci kapasitesi bulunuyor.

Ülkeyi Terk Etmeye Başladılar

Okullarda yaklaşık 40 Türkiyeli çalışanın aileleriyle, Somali hükûmetinin açıkladığı karardan sonra hafta içinde ülkeyi terk etmeye başladığı bilgisi alındı. Öğretmenlerin büyük ihtimalle Kenya'ya gittikleri ancak buradan Türkiye'ye mi veya başka bir ülkeye mi geçecekleri bilinmiyor.

Nile Academy bünyesinde faaliyet gösteren hastane ise tamamen kapatılacak. Binanın Somali'deki Recep Tayyip Erdoğan Eğitim ve Araştırma Hastanesi denetiminde olması planlanıyor. Hastanenin en hızlı şekilde Somali halkının hizmetine sunulması amacıyla ya özel ihtisas hastanesi veya Recep Tayyip Erdoğan Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne bağlı bir ünite olarak çalışması hedefleniyor.

HABERE YORUM KAT

1 Yorum