1. HABERLER

  2. HABER

  3. Soma Davasında İlk Duruşma Sona Erdi
Soma Davasında İlk Duruşma Sona Erdi

Soma Davasında İlk Duruşma Sona Erdi

Mahkeme heyeti, ilk duruşmada sanıkların tutukluluk halinin devamına, yeni bilirkişi raporu hazırlanması için heyet oluşturulmasına karar verdi.

24 Nisan 2015 Cuma 22:57A+A-

Soma'daki maden faciasına ilişkin davanın ilk duruşması sona erdi.

Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın sekizinci oturumunda, Mahkeme Heyeti Başkanı Aytaç Ballı, ara kararı açıkladı.

Buna göre, davaya katılma talebinde bulunan merhum madencilerin anne, baba, çocuk ve eşlerinin talebi, kabul edildi.

Olayda hayatını kaybeden Ramazan Sökmen'in resmi nikahsız yaşadığı Emine Elibol ile Türk Tabipler Birliği, Türkiye Barolar Birliği, DİSK, KESK, Çağdaş Hukukçular Derneği, Manisa, Muğla ve İzmir baroları, Sosyal Haklar Derneği ve CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel'in davaya katılma talepleri, "suçtan doğrudan zarar görmedikleri" gerekçesiyle reddedildi.

Tutuklu sanıkların, "tutuklama tedbiri ölçülü olduğu" gerekçesiyle tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme heyeti, vatani görevlerini yapan 3 tutuksuz sanığın savunmalarının talimatla bulundukları illerdeki ağır ceza mahkemelerinde alınmasını istedi.

Mahkeme heyeti ayrıca, Anayasa Mahkemesinin "Balyoz" davasıyla ilgili "Tek bilirkişi raporuna dayanılarak hüküm verilemez" kararına istinaden yeni bilirkişi raporu için heyet oluşturulmasını, konuyla ilgili basında açıklaması yer almamış, tarafsız, kömür ve madencilikle ilgili bilimsel çalışmalar yayımlamış, çeşitli üniversitelerden profesör ve doçent düzeyinde, maden mühendisleri odasından üç maden mühendisi, İstanbul ve Ankara üniversitelerinin hukuk fakültelerinden iş hukuku konusunda uzman iki isim bildirmesini kararlaştırdı.

Ocakta keşif yapılacak

Ara kararda, tutuklu sanıklardan Ramazan Doğru'nun, iş hukuku ve maden hukuku konularında hukuki ve cezai sorumluluğun kendisine verilmediği itirazı üzerine açılan ve "Resmi belgede sahtecilik" suçu iddiasıyla İstanbul 62. Asliye Ceza Mahkemesi'nde Can Gürkan ve yönetim kurulu üyesi Mustafa Yiğit'in yargılandığı davanın dosyasının UYAP üzerinden talep edileceği belirtildi.

"Topçu defterleri"yle ilgili şirkette arama yapılması, olayın meydana geldiği ocakta keşif için uygun ortam hazırlanması talep edilen Soma Cumhuriyet Başsavcılığı'na, kamu görevlileriyle ilgili durumun belirlenmesi için yazılan yazının sonucunun sorulması kararlaştırıldı.

Ayrıca olayı gören mağdur ve müştekilerin dinlenmesine, 4 tutuksuz sanığın tutukluluk talebinin reddine, çıkar çatışması olduğu gerekçesiyle her sanığa ayrı avukat verilmesi talebinin değerlendirilmesine, tanık koruma talebi, tutuksuz sanıkların vareste tutulması talepleri ve "Diren Soma" sitesinin kimler tarafından ne amaçla kurulduğu talebinin reddine, ocağın önceki işleticisi Park Teknik'e ocağın risklerinin anlatıldığı ve uzun süre üretim yapılamayacağı yönündeki raporu hazırlayan Prof. Dr. Bahtiyar Ünver'in tanık olarak dinlenmesine karar verildi.

Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ) ve Maden İşleri Genel Müdürlüğüne (MİGEM) sunulan ocağın çalışma planları, 2006 yılından bu yana ocakla ilgili yapılması gereken iş sağlığı ve güvenliği kurulu toplantı tutanakları, müfettişlerin risk değerlendirme ve teftiş raporlarının talep edileceğinin kaydedildiği kararda, Celal Bayar Üniversitesi ile Soma Kömürleri AŞ arasındaki eğitim protokolünün incelenmesi kararlaştırıldı.

Duruşma, 15 Haziran'a ertelendi.

AA

HABERE YORUM KAT