1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SUUDİ ARABİSTAN

  4. SMDK’dan Suudi Arabistan’ın İran Kararına Destek
SMDK’dan Suudi Arabistan’ın İran Kararına Destek

SMDK’dan Suudi Arabistan’ın İran Kararına Destek

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu, Suudi Arabistan'ın İran'la diplomatik ilişkilerini kesmesini desteklediğini duyurdu.

04 Ocak 2016 Pazartesi 04:25A+A-

Koalisyon tarafından yapılan yazılı açıklamada, Suudi Arabistan'ın attığı adımın desteklendiği vurgulanırken, tüm İslam ve Arap ülkeleri de İran'ın Suriye, Irak ve Yemen'de işlediği suçlara ve Suudi Arabistan ile Körfez ülkelerinin içişlerine müdahale etmesi nedeniyle benzer bir adım atmaya çağrıldı.

Arap Birliği'nin de İran'ın düşmanca tavrına karşılık vermesi ve teröre destek verdiği için İslam İşbirliği Teşkilatı'ndan (İİT) çıkarılması yönünde karar almasının talep edildiği açıklamada, "Tahran yönetimi, İran halkına uyguladığı zulümle, binlerce muhalifi idam etmesi, Esed rejimiyle birlikte 400 binden fazla Suriyelinin ölümüne, 13 milyon insanın evsiz kalmasına sebebiyet vermesiyle biliniyor. Bu ülkeye kararlılıkla karşı durulması ve hakkında caydırıcı tedbirler alınması gerekiyor" ifadesine yer verildi.

Açıklamada ayrıca, bölgeyi yerle bir ederek halklarını parçalamayı hedefleyen İran projesinin başarısız olması için öncelikle Suriye halkına ve Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) destek verilmesi gerektiği belirtildi.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cübeyr, yaptığı basın açıklamasında, İranlı yetkililere büyükelçilik binalarının korunması yönünde çağrı yapmalarına rağmen göstericilerin binalara saldırmasının ve binalarda bulunan resmi belge ile malzemelerin yağmalanmasının engellenmediğini, bundan dolayı İran'la tüm diplomatik ilişkilerini kestiklerini söylemişti.

Suudi Arabistan yönetimi, aralarında Suudi vatandaşı Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr'in de bulunduğu 47 kişinin idam cezasının infaz edildiğini duyurmuş, İran'ın idamlara tepki göstermesinin ardından Suudi Arabistan'ın Tahran Büyükelçiliği ve Meşhed kentindeki konsolosluk binası göstericilerce ateşe verilmişti.

AA

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT