1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. SMDK'dan İsrail’le Görüşen Eski Üyesine Tepki
SMDK'dan İsrail’le Görüşen Eski Üyesine Tepki

SMDK'dan İsrail’le Görüşen Eski Üyesine Tepki

SMDK'dan ayrılan Suriyeli muhalif Kemal el-Lebvani’nin İsrailli yetkililerle görüşmesine SMDK’dan tepki geldi.

17 Eylül 2014 Çarşamba 15:47A+A-

SMDK Türkiye Temsilcisi Halid Hoca, “Suriye muhalefetinin İsrail konusundaki tutumu nettir. Biz bu tür görüşmelere başından beri karşıyız. Golan Tepelerinin İsrail tarafından işgaline de karşıyız. Filistin meselesin bütün Arap halklarının meselesidir.” dedi.

AA’dan Bülent Erdeğer’in haberine göre Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK)'dan ayrılan Kemal el-Lebvani, terörle mücadeleye ilişkin bir konferansa katılmak üzere ilk defa ziyaret ettiği İsrail'de ülke yetkilileriyle de görüştü.

İsrail radyosunun haberinde, terörle mücadeleye ilişkin bir konferansa katılmak üzere geçen hafta İsrail'e gelen Lebvani'nin adı verilmeyen bazı bakanlarla ve muhalefet partisi lideriyle görüştüğü kaydedildi. Haberde "Lebvani'nin İsrail ziyaretinin muhaliflerin İsrail ile savaşı değil barışçıl yollarla anlaşmaya varmayı istedikleri mesajı taşıdığı" ifade edildi.

Lebvani, yaptığı basın açıklamasında "SMDK'tan çekilmiştim. İsrail'i ilk kez ziyaret ediyorum. Suriye'de savaşın başlamasından bu yana özellikle de son aylarda baba ve oğul Esed dönemlerinde 40 yıl boyunca istikrarın hakim olduğu Suriye-İsrail sınırı üzerindeki oyunun kuralı değişti" ifadelerini kullandı.

"Esed ordusunun başta Kunaytra sınır kapısı olmak üzere iki ülke arasındaki sınırın yüzde 80'inin kontrolünü silahlı muhalif gruplara kaptırdığını" belirten  Lebvani, "Bu durumdan dolayı İsrail topraklarına Suriye'den top mermileri düşmesi normal bir hal aldı" dedi.

Esed giderse daha kötü olacağı tezini savunanlara yönelik Lebvani, "Esed İsrail'i Golan'da koruyor Hizbullah ve Hamas aracılığıyla Lübnan'da vuruyordu. Dünyanın önünde Esed ve IŞİD lideri Ebu Bekir Bağdadi dışında seçenekler de var" diye konuştu.

SMDK: Lebvani Suriye Muhalefetini Temsil Etmiyor

SMDK Türkiye Temsilcisi Halit Hoca ise AA'ya yaptığı açıklamada Lebvani'nin Suriye muhalefetini temsil etmediğine, geçtiğimiz Ocak ayından SMDK'dan ayrıldığına dikkati çekti.

Hoca, "Suriye muhalefetinin İsrail konusundaki tutumu nettir. Biz bu tür görüşmelere başından beri karşıyız. Filistin ve Suriye halkı ortak bir amaç uğruna mücadele etmektedir. Gazze'deki saldırılar ile Suriye'deki katliamlar şekil ve strateji itibariyle aynıdır. Netanyahu ile Esed benzer taktikler kullanıyorlar,  Biz Suriye halkının ve topraklarının özgürlüğünü savunuyoruz. Golan tepelerinin İsrail tarafından işgaline de karşıyız. Filistin meselesin bütün Arap halklarının meselesidir.

Biz Gazze ile Humus, Kudüs ile Şam arasında bir fark görmüyoruz. Bölgedeki mücadele perspektifimiz sadece Suriye ile sınırlı değildir. Bu süreçte kendisi rol kapmaya ve İsrail'le iş tutup siyasi projelerde kendi yıldızını parlatmaya çalışanlar olacaktır. Bu kişiler asla Suriye halkını anlayamadılar. Onlar kendi çıkarlarını temsil ediyor; Suriye halkının onur ve özgürlük mücadelesini temsil etmiyor" dedi. 

 

HABERE YORUM KAT