1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Siyonist İsrail Vuruyor, Amerika Finanse Ediyor!
Siyonist İsrail Vuruyor, Amerika Finanse Ediyor!

Siyonist İsrail Vuruyor, Amerika Finanse Ediyor!

Ortadoğu'da ABD'nin karakolu olarak görülen İsrail'in yerleşimcileri de savunması da ABD garantisi altında

26 Kasım 2012 Pazartesi 21:06A+A-

Haber: Tufan Aktaş / Dünya Bülteni

Amerika Birleşik Devletleri'nde ABD Kongresi için rapor hazırlayan "Congressional Research Service" isimli araştırma merkezi ABD'nin İsrail'e verdiği askeri ve maddi desteğin boyutlarını ortaya çıkardı.

"İsrail'e ABD desteği" isimli rapor, İsrail savunma bütçesine, askeri savunma gerekçelerine ve İsrailli yerleşimcilere ABD tarafından verilen desteğin boyutlarını gösterdi.

Jeremy M. Sharp tarafından hazırlanan raporda, özellikle İsrail savunma bütçesi harcamalarının ve füze savunma sistemi programlarının ABD tarafından büyük çapta maddi ve teknik destek aldığı aktarılıyor. Ayrıca, gelişmiş F-35 uçakları ve yerleşimcilere sağlanan maddi desteklere de yer veriliyor.

ABD'nin yerleşimcilerden, savunma sistemine, saldırı uçaklarından, krediye kadar her anlamda İsrail'in arkasında durduğunu gösteriyor.

10 YILLIK ASKERİ YARDIM ANTLAŞMASI

2007 yılında Bush yönetimi tarafından İsrail hükümetiyle imzalanan antlaşma 10 yıllık bir askeri yardımı öngörüyor. Yaklaşık 30 milyar dolarlık bir yardımı öngören antlaşma, ABD'nin İsrail'in her türlü kışkırtmasını ve saldırısını peşinen kabul ettiği anlamına geliyor.

Söz konusu yardım paketinde her yıl ABD'nin yardımlarının artması da öngörülüyor. 2009 yılında 2.55 milyar dolar yardım yapan ABD, 2013 yılında yaklaşık 3.1 milyar dolar yardım yapmayı planlıyor. Destek 2018 yılına kadar devam edecek.

F-35 UÇAKLARI

ABD'nin İsrail'e sağladığı F-35'ler günümüzün en gelişkin savaş uçakları olarak kabul ediliyor. Dikine kalkış ve iniş yeteneklerine sahip bu uçaklar, aynı zamanda düşman radarlarına yakalanmalarını önleyen ''hayalet'' teknolojisine sahipler.

ABD, ilk olarak 2010 yılında bu uçakları sağlamak için İsrail'le görüşmeye başladı ve 19 adet uçağı 2.75 milyar dolara sattı. Yaklaşık 75 uçağın peyderpey İsrail'e satılması öngörülüyor.

DEMİR KUBBE'NİN MASRAFLAR OBAMA'DAN

ABD, orta menzil hava savunma sistemi olan Hawk ve balistik füzeler için kullanılan Patriot füze savunma sistemlerinin üretilmesinde büyük teknik destek sağlamıştı ancak İsrail, Demir Kubbe için ABD'den hiç teknik destek almadı ancak 205 milyon dolar aldı.

hamas.jpgABD, 2.5 kilometreden 45 kilometreye kadar tehdit olan her füzeye cevap veren ve her hava koşulunda çalışan Demir Kubbe sisteminin masraflarını karşıladı.

Rafael Savunma Sistemleri Şirketi tarafından yapılan ve yapımına Şubat 2007 yılında başlanılan sistem özellikle Gazze'den atılan roketlere karşılık üretildi.

2011 yılında Aşkod, Beerşeva ve Aşkelon'a konumlandırılan sistemin her bir bataryası yaklaşık 50 milyon dolara mal oldu.

Son Gazze saldırılarında üçte birlik bir başarı sergilediği gözüken sistemin İsrail'in tüm yerleşim yerlerini korumak için yeterli olmadığı biliniyor.

Bu sebeple İsrail, 2013 yılının sonuna kadar 9 yeni batarya daha üretmek istiyor. Ancak bütün şehirler için yaklaşık 10-15 bataryaya daha ihtiyaç var.

İsrail tarafından başarılı görülen bu sistemin Asya'da Güney Kore, Singapur ve Hindistan gibi ülkelere satılması da planlanıyor.

İsrail yaklaşık on Demir Kubbe bataryasını yapabilmek için ABD'den yaklaşık 205 milyon dolar yardım aldı. Mart 2010'da açıklanan yardım ABD'nin bölgede İsrail'in güvenliği için gösterdiği çabanın bir parçası olarak görülüyor.

DAVUD SAPANI'NIN TESTİ YAPILDI

2008 yılının Ağustos ayında İsrail ve ABD, uzun menzilli balistik füzeleri savabilmek için geliştirilen 'Davud Sapanı' sistemi için işbirliği antlaşması imzaladı.

'Davud Sapanı' savunma sisteminin Lübnan, Suriye ve İran'dan gelebilecek menzili 40 kilometreden 300 kilometreye çıkan füzeler için tasarlandığı anlatıldı.

ABD merkezli bir savunma şirketiyle ortak geliştirilen İsrail'in yeni savunma sistemi 'Davud Sapanı' geçtiğimiz hafta salı günü çölde test edildi.

300 kilometre menzilli füzeleri vurabilme kapasitesine sahip sistem 2015 yılında tam olarak işlemeye başlayacak.

YERLEŞİMCİLERE ABD DESTEĞİ

1973 yılında Filistin'e gelen yerleşimcilere yardım edilmesi amacıyla kurulan fonlar İsrail'deki Yahudi Ajansları'na aktarılıyor. ABD, Sovyetler'den ve diğer bölgelerden gelen Yahudilere büyük destek sağlıyor. 1973 ve 1991 yılları arasında yaklaşık 460 milyon dolarlık yardım sağlayan ABD, bu zamandan sonra desteğini zaman zaman artırdı ve veya azalttı.

Desteğin sağlandığı fonların "İsrailli göçmenlerin İsrail'e tekrar yerleşimi" olarak adlandırılması meşruiyetin nasıl sağlanmaya çalışıldığını gösteriyor. Filistin topraklarının Avrupa'daki Yahudilerin vatanıymış gibi gösterildiği diskurla bölgedeki yerleşimciler yardıma muhtaç olarak gösterilmeye çalışılıyor.

Son 12 Yıllık yardımların listesi: (milyon dolar)

yerlesimci-yardimlari.jpg
 

HABERE YORUM KAT