1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Siyonist Cezaevlerindeki Hamas Tutsaklarının Seçimi
Siyonist Cezaevlerindeki Hamas Tutsaklarının Seçimi

Siyonist Cezaevlerindeki Hamas Tutsaklarının Seçimi

Hamas tutsaklarının kendi aralarında yaptıkları seçim sonucunda Cezaevleri Komitesinin liderliğine Muhammed Arman seçildi.

17 Ocak 2019 Perşembe 11:09A+A-

İsrail cezaevlerindeki Hamas tutsakları 2019-2021 dönemi için kendi aralarında seçimlerini yaptılar. Her 2 yılda bir yapılan ve Aralık ayında ilan edilen seçim sonucuna göre Muhammed Arman başkan seçildi. Seçimlerle oluşan 15 kişilik liderlik komitesinin 11 üyesi tüm cezaevleri ve gözaltı merkezlerindeki tutsakların katılımıyla seçilirken, 4 üye ise el-Naqib, Ofer, Rimon ve Megiddo cezaevlerinin 4 temsilcisinin atanmasıyla belirlendi.

Hamas 2004 yılından beri cezaevlerinde temsilci seçimleri yapıyor. Cezaevleri Komitesi her zaman için İzzeddin Kassam Tugaylarının önemli isimlerini içeren bir yapı oldu. Hamas’ın şu anki lideri Yahya Sinvar 2011’de cezaevi komitesinin başındaydı.

Komite’nin başına seçilen Muhammed Arman Ramallah’tan bir isim ve İkinci İntifada esnasında 35 İsrailliyi öldürmek suçundan ötürü 36 yıl hapis cezasına çarptırılmış durumda. Yardımcılığına seçilen Abbas es-Seyyid ise müebbete mahkum.

Hamas liderlerinden Hasan Yusuf Al-Monitor’a yaptığı açıklamada seçimlerin Hamas’ın ister içeride, ister dışarıda olsun mensupları arasında şura sistemine verdiği değerin bir göstergesi olarak algılanması gerektiğini söyledi. Cezaevlerinde seçilen komite üyelerinin sonuçta 60 kişilik Şura Meclisi’nin seçim sürecine de katıldıklarını açıkladı.

Hasan Yusuf cezaevi komitesinin tutsakların idari, mali ve kültürel gelişimleri ile ilgili meseleler, İsrail Cezaevi İdaresi ile ilişkiler başta olmak üzere pek çok konuyu takip ettiğini, aynı zamanda cezaevlerindeki farklı örgütlerle münasebetleri de yürüttüğünü söylüyor.

İsrail Cezaevi İdaresinin cezaevlerindeki seçimlerden haberdar olup olmadığına dair soruya Yusuf, “Kamera sitemi ile Siyonist idare neler olduğunu gözlüyor ama biz bu konuda onlarla herhangi bir temas içine girmiyoruz. Kendi yöntemlerimiz ve araçlarımızla tutsaklar arasında iletişimi sağlıyoruz” şeklinde cevap verdi.

Öte yandan cezaevlerinde Hamas mensupları tüm bu seçim süreçlerini sürdürürken İsrail Kamu Güvenliği Bakanı Gilad Erdan cezaevlerindeki Filistinli tutuklular için sert önlemler almayı planladıklarını, tutukluların su tüketiminin azaltılacağını, yemek pişirmelerinin engelleneceğini, en önemlisi de cezaevlerinde örgütlerin otonom durumlarına son vermeyi planladıklarını açıkladı.

Hamas yönetimi bu adımların Netanyahu hükümetinin Gazze’de yaşadığı hüsranın ve esir Siyonist askerleri kurtarma çabasının başarısız kalması karşısında duyduğu öfkeyi yansıttığını söylüyor.

Ahmed Melhem’in kaleme aldığı ve 16 Ocak 2019 Al-Monitor sitesinde yayımlanan bu yazı Hasan Soylu tarafından Haksöz-Haber için kısaltılarak tercüme edilmiştir.

HABERE YORUM KAT