1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. "Siyasi Kanallar Açıksa Neden Savaşırsın"
"Siyasi Kanallar Açıksa Neden Savaşırsın"

"Siyasi Kanallar Açıksa Neden Savaşırsın"

Peşmerge Özel Zerevani Birlikleri Komutanı General Veysi, PKK'nın Türkiye'deki şiddet eylemlerini eleştirerek, "Siyasi kanallar açık, o halde bu yolun güçlendirilmesi ve desteklenmesi gerekiyor" dedi.

21 Kasım 2015 Cumartesi 17:02A+A-

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Peşmerge Özel Zerevani Birlikleri Komutanı General Aziz Veysi, PKK'nın Türkiye'deki eylemlerini eleştirerek, "Madem siyasi kanallar açık, o halde bu yolun güçlendirilmesi ve desteklenmesi gerekiyor. Savaş, siyasi imkanların elverişsiz olmasından kaynaklanır. Eğer siyaset yapacak şartlar varsa ve bu kanalları kullanabiliyorsan neden savaşırsın? Bu, herkesin kafasında bir soru işaretidir ve halkımızın bu konuyu iyi düşünmesini rica ediyorum" dedi. 

Peşmergenin özel eğitilmiş birliği Zerevani'ye komutanlık eden General Veysi, aynı zamanda Barzani ailesine yakınlığıyla biliniyor. IŞİD ile mücadelede, birliğiyle kritik görevler üstlenen ve en zor cephelerde görev alan Veysi, şimdi de Barzani'nin talebi üzerine Sincar ilçesini saldırılardan koruyor.  Veysi, burada AA muhabirine verdiği röportajda Sincar'daki yeni durumu, PKK'nın bölgedeki varlığını ve Türkiye-IKBY ilişkilerini değerlendirdi. 

Veysi, Sincar'da kanton kurmak isteyen PKK'yı sert şekilde eleştirerek, örgütün Sincar'daki kısmi varlığının geçici olduğunu, bölgesel Kürt hükümetine ait kurumların kısa zamanda işlerine başlayacağını ve halkın da evlerine dönmesinden sonra her şeyin normalleşeceğini dile getirdi. 

"IŞİD'ten kurtardığımız Şengal'in korunması ve savunulması bizim için sorun değildir. Şimdi yeni bir süreci başlatmayı planlıyoruz" diyen Veysi, "Şengal'deki duruma hükümet el koyacak ve karmaşaya son verecektir. Savunmasını da sadece Peşmerge yapacaktır. Bu noktada Türkiye'nin de bize yardım etmesini bekliyoruz. Türkiye, Kürdistan hükümetine Şengal'in inşa edilmesi ve daha iyi savunulması için yardım etmelidir. Türkiye'deki Yezidiler de yurtlarına dönmelidir" açıklamasında bulundu.

"Boş binaya logo yapıştırıp ben kurtardım demekle olmuyor"

"Zaaflardan istifade edebileceklerini düşünenler ve zafer hırsızlığı yapanların Şengal'de barınamayacağını" vurgulayan Veysi, şunları kaydetti:

"Her grup, boş bir binaya logosunu yapıştırıp 'Şengal'i ben kurtardım' diyebilir. Fakat işin hakikati böyle değildir. İşte burada Şengal'i kimin koruduğu ve kurtardığı bellidir. Bulunduğumuz yerde sürekli Katyuşa füzeleri ve toplarla bize saldırıyorlar. Sesleri duyuyorsunuz. PKK'nın çocukları istismar ederek durumdan vazife çıkarmaya çalışması çok kötü, bu Kürtler arasındaki ayrışmayı derinleştiriyor."

Sincar'ın Suriye'nin bir şehri olmadığını ve PKK'nın bu bölgede istediği gibi hareket edemeyeceğine işaret eden Veysi "Şengal, Kürdistan bölgesine ait bir toprak parçasıdır. Her ülkenin bir sınırı ve yasal dayanağı vardır. Burada yasal meşruiyetimiz ve Irak merkezi hükümetine bağlılığımız söz konusudur" ifadelerini kullandı. 

"PKK, Türkiye ile ilişkilerimizi bozmak istiyor"

Peşmerge Özel Zerevani Birlikleri Komutanı General Veysi, iyi ilişkilere sahip oldukları Türkiye'nin kendileri için önemli bir ülke olduğunu belirterek şöyle konuştu: 

"PKK, Türkiye ile Kürdistan bölgesinin ilişkilerini bozmak istiyor. Türkiye bizim için önemli bir komşu ülkedir. Ekonomik ve siyasi olarak birbirimize bağlıyız ve iyi ilişkilere sahibiz. Türkiye bir NATO ülkesidir ve önemini inkar edemeyiz. Türkiye ile son derece iyi olan ilişkilerimizi birilerinin buraya gelip bozması makul karşılanabilir mi? Kürdistan bölgesinin, Türkiye'ye karşı savaşta bir sahaya dönüştürülmesi kesinlikle hiçbir şekilde kabul edilemez ve bunu yapanlar da bir sonuç alamaz."

Türkiye'deki Kürtlere çağrı 

Veysi, Türkiye'de yaşayan Kürtlerin asli rollerini oynamalarını ve PKK'nın yanlış politikalarına karşı çıkmalarını isteyerek, "Türkiye Kürtleri, yanlışlardan dönülmesi noktasında ilgili kesimlere baskı yapmalıdır. Doğru işlere hepimiz hizmet ederiz fakat yanlışlara göz yummamız söz konusu olamaz. PKK'nın Şengal'de yaptığı yanlışlar gerçekten tahammül edilemez derecede. PKK'lıların yaptıklarının yanlış olduğunu fark etmesini temenni ediyorum. Çünkü yaptıkları şeyin ne bir anlamı vardır ne de halkımıza bir faydası. Bu tür çabalar Kürtlüğe, Kürdistan'a ve Şengal halkına zarardan başka bir şey getirmez" değerlendirmesinde bulundu. 

"Siyasi kanallar açıksa neden savaşırsın"

"Türkiye'deki Kürtlerin en büyük kazanımı, parlamentoda siyaset yapabilmeleridir. Madem siyasi kanallar açık, o halde bu yolun güçlendirilmesi ve desteklenmesi gerekiyor" diyen Veysi, "Savaş, siyasi imkanların elverişsiz olmasından kaynaklanır. Fakat eğer siyaset yapacak şartlar mevcut ve bu kanalları kullanabiliyorsan neden savaşırsın? Bu herkesin kafasında bir soru işaretidir ve halkımızın bu konuyu iyi düşünmesini rica ediyorum. Tabiki herkes düşüncesinde özgürdür, ben de bunu kendi görüşüm ve düşüncem olarak ifade ediyorum. Siyasilerimizi takip ettiğim kadarıyla onlar da bu yönde görüş belirtiyor" şeklinde konuştu. 

Musul operasyonu

Musul'u kurtarma planını hazırlayan operasyon biriminin içinde yer alan Veysi, Sincar'ın alınmasından sonra IŞİD'in köşeye sıkıştığını ileri sürerek, "Şengal'in alınmasından sonra Irak hükümetine de moral ve cesaret geldiğini düşünüyorum. IŞİD köşeye sıkışmış durumda ve sürekli kayıp veriyor. Musul'daki savaşçılarının da kısa sürede tasfiye olacağını söyleyebilirim" şeklinde konuştu. 

Peşmerge Özel Zerevani Birlikleri Komutanı General Veysi, Musul operasyonunun başlama tarihine ilişkin, "Irak hükümeti hazır olduğunda operasyon başlayabilir. Peşmerge bunun için hazırdır. Bağdat yönetimi Ramadi ve diğer bölgelerle meşgul olduğu için süreç uzayabilir. Ancak kısa süre içinde başlayacağını düşünüyorum" ifadesini kullandı. 

AA

HABERE YORUM KAT