1. YAZARLAR

  2. Emin Pazarcı

  3. Siyasette HDP aşkı
Emin Pazarcı

Emin Pazarcı

Yazarın Tüm Yazıları >

Siyasette HDP aşkı

27 Mayıs 2015 Çarşamba 15:37A+A-

Birkaç gün önce Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’le Diyarbakır’da konuşmuştum. 2015 Seçimlerinde HDP’nin bir “üst akıl projesi” olarak devreye sokulduğunu söylemişti.
Ardından The Times’ta,  Eker’in sözlerini doğrular nitelikte bir değerlendirme yayınlandı. The Times’taki makalede  “Kürt Partisi, Erdoğan’ın mutlak güç hesaplarını engelleyebilir” deniliyor:
“HDP, iktidardaki İslamcı Hükümet için benzeri görülmemiş bir yenilginin mühendisi olabilir.”
Bakan Eker’in söylediği de zaten bu!..
Hedef, HDP’ye barajı geçirmek. Böylece AK Parti’yi geriletmek, anayasa değişikliğini engelleyerek, Türkiye’nin Başkanlık Sistemi’ne doğru yol almasını önlemek.
Hesap bu ama Türkiye’de HDP’ye baraj atlatmak da kolay iş değil. Çünkü HDP, terörle iç içe geçmiş bir yapı. Gerçi, Times’ta “HDP, kendini bir Kürt partisinden Türklere de hitap eden bir Türk partisine dönüştürdü” deniliyor. Deniliyor ama “Ben Türkiye Partisi oldum artık” demekle olmuyor. Üstelik, ortada böyle bir niyet de görülmüyor. HDP, Doğu ve Güneydoğu’da seçmene Kürt kimliği üzerinden baskılar yapıyor; Batı’da da “şirini” oynuyor.
Terör örgütünün HDP adına yaptığı baskılar ve açıklamalar da cabası.
HDP’nin arkasında korkunç bir medya ve siyaset desteği olmasına rağmen, halk kimin ne olduğunun farkında. En önemlisi de seçmen kaosa oy vermek için sandığa gitmez.
* * *
HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, geçtiğimiz günlerde Posta Gazetesi’ne bir açıklama yaptı. CHP ve MHP ile bir koalisyon hükümeti içinde yer almayacağını söyledi. AK Parti için de aynı ifadeleri kullandı.
Normal şartlarda “Siz Meclis’e niye girmek istiyorsunuz, Türkiye’yi kilitlemek için mi?” diye sorgulanması lazım, değil mi?
Kimse sesini çıkartmadı.
Tam tersi, siyasette HDP’ye özellikle muhalefetten ciddi bir destek var. Hatta yıllardır yatıp kalkıp “bölücü bunlar” diyen MHP’den bile! Dikkat edin, son günlerde MHP cenahından HDP’ye yönelik bir eleştiri geliyor mu?
MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın’ın bir televizyon programını izledim. Önce “HDP barajı geçerse zararı AKP’ye olur, hatta CHP’ye olur” dedi.
Sonra da “O zaman buradan kârlı çıkan MHP olacak” değerlendirmesine de “Evet, evet; MHP’ye iktidar yolu açılacak derken onu söylemeye çalışıyorum” cevabını verdi.
Durum ortada…
MHP bile gelecek hesaplarını, daha düne kadar “bölücü-terörist” diye adlandırdığı HDP’nin başarısına bağlamış durumda!
Dün, sırf Erdoğan’ın önünü kesmek için yıllardır savunduğu Başkanlık Sistemi’nden vazgeçen MHP, bugün de benzer hesaplarla HDP ile mücadeleyi bir kenara bırakmış durumda.
Bakan Eker’in dediği gibi HDP gerçekten bir “üst akıl” projesi ise…
Gelişmelere bakarak, bu “üst aklın” Türk siyasetinin önemli aktörlerini çok iyi ve yakından tanıdığı söylenebilir!
* * *
Dün, Hakkari-Yüksekova Havalimanı, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu’nun katıldığı bir törenle hizmete girdi.
Tam 2 yıl gecikmeli olarak.
Çünkü terör örgütü PKK engelledi. Gün oldu tehdit mekanizmasını devreye soktu, gün geldi sabotajlar düzenledi. Amacı, bu havalimanının yapılmasını önlemekti. Ama olmadı, başaramadı.
Bugün ise, aynı zihniyetin uzantısı olan bir siyasi parti devrede. Onun da PKK gibi bir “engelleme” görevi var. Üstelik bunu saklamıyor. Dikkat edin “yapacağız”, “edeceğiz” gibi kelimelerden çok, “yaptırmayacağız”, “izin vermeyeceğiz”, “engelleyeceğiz” gibi söylemler kullanıyor. PKK, havalimanının yapılışını durdurmak istemişti; HDP de Türkiye’deki dönüşümü engellemeye çalışıyor.
İşte, 7 Haziran seçimleri bu yüzden önemli. Seçmen, TBMM’ye göndereceği milletvekillerini seçerken, aynı zamanda Türkiye’nin geleceğine hangi zihniyetin damga vuracağını da belirlemiş olacak.

AKŞAM

YAZIYA YORUM KAT