1. HABERLER

  2. ETKİNLİK

  3. Sivas’tan Suriye Mülteci Kampına Yardım Eli!
Sivas’tan Suriye Mülteci Kampına Yardım Eli!

Sivas’tan Suriye Mülteci Kampına Yardım Eli!

Sivas’tan Suriyeli sığınmacılara yardım eli uzandı. Türkiye’ye sığınan Urfa’daki muhacirlere Sivas’tan bir tır dolusu yardım malzemesi ulaştırıldı.

23 Mart 2015 Pazartesi 14:04A+A-

HAKSÖZ-HABER

20 Bin Tel Hammud kampı, 20 bin Viranşehir kampı ve ilçe genelindeki sığınmacılarla yaklaşık 55 bin sığınmacının yaşadığı bölgede Sivaslıların gösterdiği yardımseverlik örneği takdir topladı.

Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın’ın eşi Yurdagül Aydın’ın öncülüğünde aralarında Özgür-Der, Haksöz Dergisi gibi STK temsilcileri ve öğrencilerinde bulunduğu 45 kişilik Sivas kafilesini Ceylanpınar Belediye Başkanı Menderes Atilla’nın eşi Seval Atilla karşıladı. Daha sonra belediye binasına geçen başkan eşleri ve beraberindekiler bir süre burada sohbet ettiktti. Buradaki gruba Belediye Başkanı Menderes Atilla da katıldı.

 

Sivas’tan gelen konuklarla yakından ilgilenen Ceylanpınar Belediye Başkanı Menderes Atilla, burada yaptığı konuşmada önemli mesajlar verdi. Bölgede yaşanan sorunlara da değinen Atilla, mazlumların dostu olan, onlara kucak açan Türkiye’nin yardımseverliği ve dik duruşunun tarihe altın harflerle yazılacağını söyledi.

Atilla şu ifadeleri kullandı:

“Batıda birkaç yerde Suriyelilerle ilgili provokasyonlar oldu. Tabi bunu hükümetin adına yapmaya çalıştılar. Suriyelilerle kavgalar çıktı ama Allah’a şükürler olsun Ceylanpınarlı kardeşlerimizle böyle bir sorun çıkmadı.Ceylanpınarlılar Suriyeli kardeşlerine sahip çıkıyor.

Biz kimiz? Her şeyden önce Müslümanız. İkincisi Hz. Muhammed’in ümmetiyiz. Geleneğimize, göreneğimize, atalarımızın hareketlerine ve dinimizin emirlerine göre biz Ensar olmalıyız. Kucağımızı açmalıyız. Bu mazlumlara yardımcı olmak zorundayız. İnşallah bu savaş ilelebet devam edecek değil. Mutlaka bir gün bitecek. Ama bitikten sonra tarih kitaplarında Türkiye’nin yaptıkları altın harflerle yazılacak.” dedi.

 

“KİMSENİN BİR SELAMINI

MERHABASINI DUYMADIK”

Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın’a teşekkür eden Başkan Atilla, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Sivas Belediyesi dışında kimseden yardım almadıklarının altını çizerek, “Türkiye’de il olarak Sivas’ı 10’a 20’ye, 30’a katlayacak illerimiz mevcut ama hiçbirinin bir tebessümünü, bir merhabasını, bir sesini bile duymadık.” dedi.

Başkan Atilla şu ifadeleri kullandı:

“Bu yardımınız bize moral oldu. Biz burada Ceylanpınar’da çok zor şartlarda yaşıyoruz. Sıkıntımız çok büyük. Ceylanpınar ilçemizin nüfusu 84 bin ama ilçemizde Suriyeli kardeşlerimizin olduğu 2 tane çadır kent bulunmakta. Bu iki çadır kentte 45 bine yakın Suriyeli mülteci kardeşlerimiz şuan barınıyorlar. Çadır kentlerde yer bulamayan ilçemiz merkezinde zabıta birimlerinin ve emniyet müdürlüğünün verileri tam olmamakla beraber 20 bine yakın Suriyeli kardeşimizde ilçe merkezinde bulunmakta. Köylerimizde de 15 bine yakın Suriyeli kardeşimiz var. Bu rakamlar üst üste koyduğumuz zaman bizim nüfusumuz kadar, Suriyeli mülteci ilçemizde barınmaktadır. Tabi ki bu bize büyük bir yük getirmektedir. İlçe olarak hepimiz bu yükün altında ezilmiş bulunmaktayız. Bu ezilmişliği Sivas’tan buraya gelen bizi ziyarete gelen kardeşlerimiz bir nebze bizlere yardımcı oldukları zaman bizler nefes almış bulunuyoruz.

Sağ olsun bize şimdiye kadar yardımcı olanlar Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne ona teşekkür ediyorum. İkincisi de Sivas. Nüfusu çok büyük olmamasına rağmen ama yüreği büyük, kalbi büyük, ufku büyük Belediye Başkanı Sami Aydın. Bu işler nüfusun çoğunluğuyla, ekonominin büyüklüğüyle ölçülmüyor. Türkiye’de il olarak Sivas’ı 10’a 20’ye, 30’a katlayacak illerimiz mevcut ama hiçbirinin bir tebessümünü, bir merhabasını, bir sesini bile duymadık. Ekonomik yardımın yanında da sizin burada bulunmanız bile bizim için manevi olarak çok önemli. Sivas Belediye Başkanı’nın maneviyatının dışında da kendisi de geldi burada bizi ziyaret etti. Belediyemize bir otomobil, ilçemize 40 tane otobüs durağı hediye etti. Onlar içinde tekrardan teşekkür ediyorum.

Bir insan vardır çok zengindir eli cebine gitmez, bir insan vardır kıt kanaat geçinir ama elindeki emeği bölüşür. İşte Sivas Belediye Başkanı kıt kanaat geçinip de ekmeğini arkadaşıyla komşusuyla bölüşebilen bir belediye başkanı. Bu saydığım iki belediyeden başka hiç kimse bize yardımcı olmadı. Burada Ceylanpınar halkı gerçekten de Ensar’ın yaptığı gibi Suriyeli kardeşlerine sahip çıkıyorlar. Çadır kentte yer bulamayan Suriyeli kardeşlerimiz, Ceylanpınar halkının sayesinde hayatta kalıyor. İmece usulü ile Suriyeli kardeşlerimiz burada yaşıyor.”

Atilla’nın ardından Sivas’tan gelen kafilede yer alan bazı konuklarda söz alarak düşüncelerini dile getirdi. Konuşmaların ardından konuklar çeşitli ikramlarda bulundu.

 

YARDIM MALZEMELERİ DAĞITILDI

Geceyi Ceylanpınar’da geçiren Sivas heyeti sabah erken saatlerde Tel Hammud’daki Suriyeli sığınmacıların kaldığı çadırları ziyaret etti. Belediye Başkanı Sami Aydın’ın eşi Yurdagül Aydın, Ceylanpınar Belediye Başkanı Menderes Attilla ve eşi Seval Atilla ile beraberindekiler Suriyeli vatandaşlarla tercümanlar aracılığı ile sohbet ederek yardım malzemelerinin dağıtımını yaptı. Aydın, gezi sırasında kamptaki Suriyeli çocuklarla yakından ilgilenerek, yardım kolilerinde bulunan oyuncakları çocuklara verdi. Kampta ayrıca yetkililerce konuklara brifing verildi.

Sivas heyeti daha sonra kamptaki çadır okulları ziyaret ederek, çocuklara oyuncak ve çikolata dağıttı.

Gezinin ardından değerlendirmelerde bulunan Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın’ın eşi Yurdagül Aydın, “Televizyonda seyrettiğimiz kadarıyla Suriyeli mültecilerin perişan olduklarını duyduğumuzdan böyle bir kampanya yapmaya karar verdik. Sivas’ta bulunan Sivil Toplum Örgütleri ve çevremizdeki ne kadar kişiye ulaşabildiysek böyle bir kampanya başlattık. Önce biz sadece gıda ve giysi düşündük ancak bize gelen duyumlarda gıdaya daha çok ihtiyaç olduğu söylendi. Kampanyayı başlatalı 2 ay oldu ancak son 10 günde çalışmaları hızlandırdık. Bir tır dolusu gıda ve giysi getirdik. Biz buraya geldiğimizde beklediğimizin üzerinde her insanın görmesi gereken durumlarla karşılaştık. Gelmeden konuşmak çok kolay değil asıl görüp düşüncelerimizi paylaşmak çok önemli. Zaten bizim de amacımız buradaki durumu tespit etmekti. O yüzden böyle bir çalışma başlattık. İçimizde doktor arkadaşlarımız, 10 sivil toplum örgütünden arkadaşımız var. Bence her insanın gelip buraları görmesi lazım. Bizlere medyadan çok farklı yansıtılıyor. Asıl gördüğümüzde fikirlerimiz çok değişti.

Kamplara gidip yardım yapılması çok kolay değil. Çünkü çok büyük kargaşalara neden oluruz. Bence belediyelere yardım yapılması lazım. Belediyeler de kamplara yardım edebilir. Rabbim nasip ederse 6 ayda bir bu kampanyayı yapmayı düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

 

Kafileye Sivas Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdür Yardımcısı Rukiye Toy, Koordinatör İbrahim Çıtır, Sözşehri Dergisi Koordinatörü Müzeyyen Kekeçoğlu ile Özgür-Der, Gayeder, İslam-Der, Haksöz Dergisi, Yedi Hilal Dergisi, İHH, Anadolu Öğrenci Birliği, SEAKDER, SOYDER, İlbeyliler Derneği ve Seher Hanımlar Derneği temsilcileri katıldı.

unnamed-018.jpg

unnamed-(2)-010.jpg

unnamed-(3)-009.jpg

unnamed-(4)-005.jpg

unnamed-(6)-003.jpg

unnamed-(7)-002.jpg

HABERE YORUM KAT

1 Yorum