1. HABERLER

  2. HABER

  3. Sivas’taki İdam Kararları Ismarlama İfadeyle!
Sivas’taki İdam Kararları Ismarlama İfadeyle!

Sivas’taki İdam Kararları Ismarlama İfadeyle!

1993’te 37 kişinin hayatını kaybettiği olaylar sonrası ifadeleriyle onlarca kişinin idama mahkum olmasına sebep olan polis memurunun, “Bize olaydan sonra liste verildi ve ‘Listedeki isimleri söyleyin’ denildi” itirafında bulunarak yeniden ifade vermek ist

18 Aralık 2011 Pazar 04:49A+A-

Haber: Murat Alan

Otel yangını ile 37 kişinin hayatını kaybettiği Sivas olaylarında onlarca kişinin ömür boyu hapis cezasına çarptırılmasına neden olan polis memuru M. Yıldız’ın, vicdan azabı duyduğunu belirterek yeninden ifade vermek istediği, davanın seyrini kökten değiştirecek gelişmeye bizzat mahkemenin engel olduğu ortaya çıktı.

2007 yılında merhum BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve eski Emniyet Müdürü Yardımcısı Ertuğrul Ogan’ın girişimleri ile bulunan M. Yıldız’ın, “Olaylardan sonra bize bir liste verildi. ‘Bu kişileri gördüğünüzü söyleyin’ dediler, biz de söyledik” dediği belirtildi. İzmir’de görev yapan Yıldız, mahkemede yeniden ifade vermeyi kabul ederken, sanık avukatlarının tüm ısrarına rağmen davaya bakan dönemin Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Orhan Karadeniz’in yeni ifade işlemini gereksiz bulduğu belirtildi. Akit’e konuşan Bülent Düvenci’nin eşi Buket Düvenci “Derin devletin en karanlık eylemlerinden birini çözecek önemli bir itiraf mahkeme tarafından göz ardı edildi. Kamera kayıtlarında yer almayan onlarca kişi için ‘Evet ben gördüm oradalardı’ diyen polis yalan söylediğini itiraf etti, mahkeme ifade vermesine engel oldu. olayları kimin tezgahladığı ortaya çıkacak diye olayı apar topar kapatmaya çalıştılar” şeklinde konuştu.

1993 yılında Sivas’ta derin devlet tarafından tezgahlanıp Müslümanlar üzerine yıkılmaya çalışılan olayların Ankara’da görülen davasında tam bir hukuk katliamı yapıldığı ortaya çıktı. Önce tutuklanan, sonra tahliye edilen, daha sonra tekrar tutuklanarak müebbet hapse çarptırılan Bülent Düvenci’nin ailesi, yargılama esnasında Düvenci aleyhine ifade veren dönemin Emniyet Şube Müdürü M. Yıldız’ın izini sürdü.

Bülent Düvenci’nin eşi Buket Düvenci 2007 yılında merhum BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve eski Emniyet Genel Müdürü Yardımcısı Ertuğrul Ogan’ın yardımları ile M. Yıldız isimli polise ulaştıklarını, Yıldız’ın görüşemede sanıklar hakkında yalan söylediğini itiraf ettiğini vurguladı.

Buket Düvenci “2007 yılında oğlum Hüseyin ile birlikte rahmetli Muhsin Yazıcıoğlu’nun yanına gittik. Mahkemeye ulaşan 7 saatlik görüntü kaydı ve 400 fotoğrafın hiçbirinde eşimin bulunmadığını, sadece olayları önlemede görevli Şube Müdürü M. Yıldız’ın savcılıktaki ifadesinde eşim dahil bir çok kişiyi gördüğünü söylemesi üzerine tutuklamaların gerçekleştiğini söyledik. Bu sırada odada bulunan, sonradan eski Emniyet Müdür Yardımcısı Ertuğrul Ogan olduğunu öğrendiğim kişi bana dönerek ‘Afedersiniz, polisin ismi neydi? Yardımcı olabilirim size’ dedi. Daha sonra birkaç yere telefon açıp M. Yıldız’ın görev yaptığı yeri ve cep telefonunu öğrenip aradı. Yazıcıoğlu ve bizim yanımızda yapılan görüşmede M. Yıldız Ogan’a ‘Müdürüm, vicdanen rahatsızım, bize bir liste verdiler, ‘Bu kişileri gördüğünü söyle’ dediler, biz de söyledik’ dedi. Görüşmemizde mahkemede yeniden ifade vermeyi de kabul eden polis, kendisine verilen listeyle eşimi suçlamış. Bize eşimi tanımadığını, o dönem öyle söylemesinin istendiği için bir çok kişi hakkında ifade verdiğini söyledi. ‘Mahkemeye çağırılmam halinde ifade veririm’ dedi” şeklinde konuştu.

Tekrar ifade vermeyi kabul eden M. Yıldız’la ilgili mahkemeye başvurduklarını vurgulayan Buket Düvenci, mahkemenin kamu tanığının yeniden ifade vermesine engel olduğunu söyledi. Düvenci “Tam bir rezalet yaşandı. 1 No’lu DGM ve sonrasında Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı olan Mehmet Orhan Karadeniz’in başkanlığında toplanan mahkemeye kamu şahidinin bize önemli bir itirafta bulunduğunu, yeninden dinlenmesi gerektiğini söyledik. Karadeniz tanığın eski beyanının geçerli olduğunu, yeninden dinlenmesine gerek olmadığını belirterek karar duruşmasına gün verdi. Sonrası da malumunuz eşim yok yere ömür boyu hapse mahkum edildi” dedi.

Mahkemenin gerçeklerin deşifre olmasına engel olduğunu vurgulayan acılı eş Düvenci “Bu tamamen ideolojik, mezhepçi bir yapılanmanın sindirme, kara çalma operasyonudur. Müslümanlara kin ve nefret kusulmuştur. Eşimin tutuklanmasına neden olan kamu şahidi yalan ifade verdiğini itiraf etmesine rağmen mahkeme alelacele bu durumu, olayı kapatmış, 1993’ten 2007’ye sarkan davada bir anda karar vermiş ve eşimi ömür boyu hapisle cezalandırmıştır. Gerçeklerin ortaya çıkmasından korkuyorlar, derin devlet operasyonun çözülmesini istemiyorlar” dedi. Bilindiği üzere davaya bakan Orhan Karadeniz, Danıştay cinayeti davasında da gündeme gelmişti.

Ergenekon tarafından işlendiği ortaya çıkan Danıştay cinayeti davasını eksik soruşturan Karadeniz, örgütlü olduğu kanıtlanan eylemin dini duygularla bireysel işlendiğine hüküm getirmişti. 

YENİ AKİT

HABERE YORUM KAT

1 Yorum