1. HABERLER

  2. ETKİNLİK

  3. Sivas Özgür-Der’de "Etiyopya Hıristiyanlığı" Semineri
Sivas Özgür-Der’de "Etiyopya Hıristiyanlığı" Semineri

Sivas Özgür-Der’de "Etiyopya Hıristiyanlığı" Semineri

Özgür-Der Sivas Temsilciliği’nin seminer çalışmaları 26 Ekim Pazar günü saat 14’te gerçekleşen “Hıristiyanlığa Farklı Bir Bakış: Etiyopya Kilisesi” adlı sunumla başladı.

27 Ekim 2014 Pazartesi 19:18A+A-

Özgür-Der Sivas Temsilciliği’nin seminer çalışmaları 26 Ekim Pazar günü saat 14’te gerçekleşen “Hıristiyanlığa Farklı Bir Bakış: Etiyopya Kilisesi” adlı sunumla başladı. Sunumu Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim görevlilerinden Doç. Dr. Dursun Ali Aykıt gerçekleştirdi.  Hıristiyanlığın doğuşun geçirdiği evrelere kadar pek çok aşamayı anlatan Aykıt,

Etiyopya Kilisesi’nin inancında teslisin bulunmasına karşın sünnetin bulunması, domuzun yenmemesi, içkinin tüketilmemesi gibi olumlu özelliklerin bulunduğu belirtildi.  .  Etiyopyalı Sebe melikesi Belkıs (Makeda) ile Hz. Süleyman arasındaki ilişkiden hareketle kurulan hikaye bağlamında Etiyopya Kilisesi’nin kurulmasını ve yine aynı zamanda Etiyopya tarihindeki gelişiminden bahseden Aykıt, ortaçağa kadar, daha sonra ortaçağdan modern zamanlara kadar olan kilise tarihinden kısaca bahsetti.

Avrupa merkezli Hıristiyanlığın dışında dünyanın başka bir tarafında gelişen ve halen aktif bir şekilde yaşamakta olan Etiyopya Hıristiyanlığının farklılıklarından bahsedildikten sonra Etiyopyalıların kutsal kitabı olan Kebra Nagast’tan bahseden Aykıt, Etiyopya’nın sadece Yahudiler ve Hıristiyanlar için değil Osmanlı başta olmak üzere Müslümanlar açısından da önemli bir dini merkez olduğunu sözlerine ekledi.

Mekke’yi işgale kalkışan Ebrehe’den Peygamberimizin dadısı Ümmü Eymen’den Necaşi adıyla bilinen Ashame’ye kadar pek çok Etiyopyalı figürden bahseden Dursun Ali Aykıt, ilk hicret mekanı olan aynı zamanda Harar’da ilk camilerden birinin de bulunması nedeniyle İslam tarihi açısından oldukça önemli olduğunun altını çizdi.

Günümüz Etiyopya’sının inanç haritasına kadar çok yönlü bir sunum yaptı.

Programın sonunda katılımcıların soruları yanıtlandı.

Aykıt’ın doçentlik tezi olan bu çalışma geçtiğimiz yıl “Etiyopya Kilisesi” adıyla Ayışığı Kitapları tarafından yayınlandı.

ali_aykut-20141027-02.jpg

HABERE YORUM KAT

1 Yorum