1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. 'Sisi Cennetten Geldi' Diyen Kıptiler, Şimdi Pişmanlar!
'Sisi Cennetten Geldi' Diyen Kıptiler, Şimdi Pişmanlar!

'Sisi Cennetten Geldi' Diyen Kıptiler, Şimdi Pişmanlar!

Mısır'da ilk kez seçimle iktidara gelen Muhammed Mursi'yi darbeyle deviren Sisi'nin iktidara gelişini alkışlarla karşılayan Hristiyan toplumu hayal kırıklığı içerisinde. Kıptiler, darbeci Sisi yönetiminin büyük baskılarına maruz kaldıklarını belirtiyor.

10 Aralık 2016 Cumartesi 15:14A+A-

Mısır'da Kıptilerin Sisi aşkı bitti. Mısır nüfusunun yüzde 10'unu oluşturan Hristiyanlar, darbenin dördüncü yılına girilirken büyük hayal kırıklığına uğradı. Mısır'da seçimlerle iktidara gelen Muhammed Mursi'nin darbeyle devrilmesine büyük desten veren Hristiyan örgütler ve STK'lar şimdi çok rahatsız ve bu rahatsızlıklarını da dile getirmeye başladılar

Dünya Bülteni'nin aktardığına göre, Foreign Policy'de bir yazı kaleme alan Johannes Makar, "Mursi devrildiğinde Hristiyanların neredeyse tamamı darbeye destek verdi hatta Sisi'nin cennetten gönderildiğine inandı. Ancak Sisi'nin adaletsizlikleri giderememesi hayal kırıklığına yol açtı. Çoğu Hristiyan, Sisi'nin vaatlerinin başarısız olduğunu düşünüyor. Bir zamanlar Sisi'nin büyük destekçisi olan Kıptiler artık, Kahire hükümetine meydan okuyor" ifadelerini kullandı.

Johannes Makar'ın Mısır'daki Hıristiyanlarla yaptığı görüşmelerden derlediği bilgilere göre, Hıristiyanlar kendilerini ülkenin ikinci sınıf vatandaşı olarak görüyor. Otoriter liderlerin yönetimi altındaki Hıristiyan toplum kilise ve katedarl inşatı sırasında bürokratik engellerle karşılaşıyor.

Makar yazısında, Mursi'nin iktidara geldikten sonra ise kilise inşaatlarına onay verdiğinin altını çiziyor.

KIPTİLER ŞİMDİ SİSİ'NİN HEDEFİNİ SORGULUYOR

Mısır'da son dönemde yaşanan şiddet olaylarıyla birlikte Hıristiyanlar arasında 'Sisi'ye karşı muhalefetin' ciddi oranda arttığı belirtiliyor. Kliselerdeki din adamları ise rejimle işbirliği yapıyor ve bu da kilise cemaatinin ciddi tepkilerine sebep oluyor

TOPLUMUN BÜTÜN KESİMLERİ BASKIYLA YAŞIYOR

Makar'a göre Mısır'da yaşanan toplumsal baskıların sadece Kıpti Hristiyanlar üzerinde değil, rejime muhalif olan her kesimi içeriyor.

HABERE YORUM KAT