1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. Şişani: Fitne Hastalığı Zaferi Geciktiriyor!
Şişani: Fitne Hastalığı Zaferi Geciktiriyor!

Şişani: Fitne Hastalığı Zaferi Geciktiriyor!

Ümit Erdoğan, Suriye'de savaşan Çeçen muhacirlerin komutanı Muslim Şişani ile önemli vurgular içeren bir röportaj yaptı.

06 Ocak 2015 Salı 15:40A+A-

Savaşın uzamasını mücahid gruplar arasındaki "fitne hastalığı"na bağlayan Cunuduş-Şam lideri Muslim Şişani, "Suriye'de kabiliyetli komutanlar çok fazla yok. Burada parası ve nüfuzu olanlar komutanlık yapıyor. İşlerin başına ehil kişilerin geçmesini istemiyor ve türlü oyunlarla engel oluyorlar. İş ehline verilmediği için Allah bize galibiyet vermiyor" diyerek acı gerçeği açıkladı.

ÜMİT ERDOĞAN'IN RÖPORTAJI:

Suriye’de muhaliflerin 2011 yılında eli kanlı diktatör Beşşar Esad’a karşı başlattığı mücadele sürerken, savaşta bugüne kadar 200 binden fazla insan hayatını kaybetti, on binlerce kişi de yaralandı. 3 milyondan fazla kişi de savaş yüzünden ülkelerini terk etmek zorunda kaldı. Dünyanın birçok ülkesinden de yabancı savaşçılar Esad’a karşı savaşan muhaliflere katıldı.

Çeçenistan’da Ruslara karşı savaşan ve isminin gizli tutulmasın isteyen bir mücahid de Suriye’ye giderek muhaliflere katıldı. Suriye’deki savaşın neden bu kadar uzun sürdüğünü ve muhalif savaşçıların Esad karşısında neden başarılı olamadığının altını çizen Cunuduş-Şam Lideri Muslim Şişani, başarısızlığı çok sayıda muhalif grubun arasındaki fitneye bağladı.

muslim-sisani-umit-erdogan.jpg

Kendinizi tanıtır mısınız?

1. Çeçen-Rus savaşı başladığında Rusların kadın, erkek, çocuk demeden hiçbir insanlık hukuku gözetmeden saldırdığı dönemde daha çok küçüktüm. Fitne ve hainlerin planları ile 2. Çeçen-Rus savaşı başladığında eski günleri yeniden hatırladım. İşte o zaman birçok tecrübeli komutandan eğitim aldım. İlk eğitimimi Arap Körfezinden gelen Hattab’dan aldım. Evliyim ve çocuklarım var.

Suriye’ye neden ve ne zaman geldiniz?

Kafkasya’da yaralandığım için tedavi için Gürcistan’a gelmiştim. İyileştikten sonra tekrar Çeçenistan’a dönmek istedim. Fakat gidiş yollarımızda çok ciddi sıkıntılar vardı. Bu dönemde bizi tanıyan bazı kardeşlerimiz Suriye’de tecrübeli kişilere ihtiyaç olduğunu söylediler. Televizyonlarda Suriye’de yaşananları görünce aklıma Rusların bizlere yaptıkları aklıma geldi ve 2,5 yıl önce Suriye’ye geldik.

Diğer gruplarla ilişkileriniz ne durumda?

Birçok ülke gezdim. Suriye halkı çok temiz ve iyi niyetli. Bize çok güveniyorlar. Biz buraya ilk geldiğimizde muhacirlerin sayısı çok azdı. Çoğunlukla Ensar’dan olan savaşçılar vardı. Direnişi başlatan onlardır. Biz onlara hizmet etmek için geldik.

Neden bu kadar çok grup var? Gruplar arasında fitne neden bitmiyor?

Fitneyi bitirmek için işi ehline vermek lazım. Galibiyetin olmamasının iki sebebi var.

1- Tecrübeli komutanların olmaması

2- Ele geçirilen yerlerden sonra devam edilmemesini isteyen komutanların olması

ABD’nin müdahalesi hakkında ne düşünüyorsunuz?

Müslümanların ABD’den iyilik beklemesi çok yanlış olur. Eğer ABD Suriye halkına yardım edecek olsa daha önce yardım ederdi. Hiç kimse ABD’den yardım beklemesin. Kâfirler ancak kendi faydasına bakar, başkalarının faydası onları ilgilendirmez. Esed ile savaştığımız gibi Suriye halkına kim zulmederse onunla da savaşırız.

ABD’nin sizi terör listesine almasına ne diyorsunuz?

Biz buraya bize ensarlık eden Suriye halkına yardım etmeye geldik. Ben bu halka faydam olacağını düşündüğüm için buradayım. Eğer ABD bu halkın karşısında ise ABD veya bir başkasının beni tehdit etmesi önemli değil. Mazlumun ve zalimin dini sorulmaz.

Suriye’de çatışmalarda bu kadar çok direnişçinin ölmesinin sebebi nedir?

Kafkaslarda 20 şehid verilince bunu bütün dünya duyar. Ama Suriye’de duyulmaz. Komutanlar işin ehli kişilerden seçilmez ise daha çok şehid verilecektir. Kafirlerin bir planı varsa Allah’ın da bir planı var elbette. Biz onların planlarını biliyoruz. Bizim emirlerimiz ve alimlerimiz Kur’an ve sünnete göre yaşamadığı sürece kafirlerin planları tutmaya devam edecektir. Bizler İslam kanunlarına göre yaşamıyoruz. Kur’ân ve sünnete göre değil kendi nefsimizin isteklerine göre yaşadığımız, bölük bölük parçalandığımız, birbirimizle uğraştığımız için onların planları tutuyor. Onların planlarını bilsek bile iş ehline verilmediği için bu böyle devam ediyor.

Suriye’ye dünyanın dört bir yanından gelenler var. Bu kadar kolay gelinebilmesinin zararı var mıdır?

Dünyanın değişik coğrafyalarında ulaşımın zor olduğu savaş bölgelerine ulaşanlar gerçekten hak eden kişilerdi. Allah rızası için sabredip gelenler belli oluyordu. Burada ise Allah için veya başka sebepler için gelenler kolay fark edilmesi zor oluyor. Bir müddet sonra gerçekten güzel işler yapmak için gelenler kendini belli ediyor ve burada kalıyorlar. Buraya ilk geldiğimde 1 ay bölgeyi ve grupları tanımak için müsaade istedim. Buraya şahsi menfaatler için veya Allah rızası için gelenleri gördüm. Fakat zaman ve Müslümanın feraseti bunları öğrenmek için yeterli oluyor.

Burada savaşanlar ne için savaşıyorlar?

Mücahid sözünü Allah’a verir. Suriye’de asker de var mücahid de var. Mücahid İslam’ın çizdiği sınırlar dışına çıkmaz. İslam’ın kurallarına göre yaşar ve ona göre hüküm verir. Kim İslam şeriatinden çıkarsa mücahid olamaz. Mücahid olmak için harp bilgisi dışında İslami bilgi ve ilim de olmalıdır. Eğer ilim olmazsa esirleri de öldürür, çocukları da öldürür. O zaman katil olur. Hayatım boyunca hiçbir zaman esir, kadın ve çocuklar için öldür emri vermedim. Durin’e operasyon yaptığımızda kaçanlara, evde olanlara ateş edilmemesi emrini ve can, mal güvenliği için teminat verdim.

IŞİD ile ilişkileriniz ne durumda? Ömer Çeçen ile görüşüyor musunuz?

IŞİD ilk çıktığı zamanlarda alimlerimiz bizleri onlara karşı uyarmıştı. Bizden biat istedikleri zaman biz onlara İslam Devleti ilan etmenin bu şekilde olmayacağını söyledik. IŞİD hakkında konuştuğumuzda fitne olduğunu düşünerek birçok kişi susmak istedi. Fakat biz buraya bu halka yardım etmeye geldik. İslam Devleti kimsenin tekelinde olmadığı gibi kucaklayıcı olmadığında bunun sadece adı İslam Devleti olur. Biz hataları konuşmuyoruz çünkü herkes hata yapar. 

Allah’ın masum kıldıkları dışında hiç kimse masum değildir. Ama insan öğüt verildiği zaman onu dinlemeli, hatasında ısrarcı olmamalı ve hatalı fiillerine dayanmamalıdır. Eğer ortada bir yanlış var ise bundan vazgeçilmelidir. Ömer Çeçen ve diğer Çeçen grupların birçoğunun harb komutanı benim. Hepsi ile ara ara bir araya geliyoruz. Ömer Çeçen IŞİD’e gitmeden önce çok konuştuk. Fakat nasihat dinlemedi ve gitti. Artık kendisi ile görüşmüyorum.

SURİYE'DEKİ SAVAŞ İLE ÇEÇENİSTAN'DAKİ SAVAŞ ARASINDAKİ FARK

Grozni savunmasında savaş açık alanda cereyan ediyordu. 3 ay bu şekilde savaştık. Fakat açık alanda olduğu için bombardımanlarda çok şehid veriyorduk. Biz de strateji değiştirerek dağlara çekilme kararı almıştık. Suriye saha savaşı için daha uygun. Çeçenistan da Hattab, Şamil Basayev ve Hamzat Gelayev gibi tecrübeli harb komutanları olduğu için çok az zayiat veriyorduk. Suriye’de kabiliyetli komutanlar çok fazla yok. Burada parası ve nüfuzu olanlar komutanlık yapıyor. İşlerin başına ehil kişilerin geçmesini istemiyor ve türlü oyunlarla engel oluyorlar. Kafkasya’da komutanlar operasyonların başında olurlardı. Diğer işlerle yardımcıları ilgilenirdi. Burada ise komutanlar ticaret ve para ile meşgul olup operasyonlara yardımcılarını gönderdiği için bu savaş bu kadar uzun sürüyor. Allah’ın bize galibiyet vermemesinin sebebi budur. İş ehline verilmediği için Allah bize galibiyet vermiyor. Komutanlar ticaret ve para işleri ile uğraşmayı bırakıp asıl tehditlerle uğraşarak yardımcılarına bu işleri devretmeli.

TÜRK HALKI KADAR YARDIM EDEN BİR HALK GÖRMEDİM

“Türkiye halkı hem Çeçen hem Suriye halkına çok yardım etti. Türkiye dünyanın her yerine el uzatıyor. Ben onlar için dua ediyor ve teşekkür ediyorum. Allah yardımlarını kabul etsin. Ben Türkiye halkı kadar yardım eden başka bir ülke görmedim. Kafkaslara özellikle yardımlarına bizzat şahid oldum. Cihad edenlere Allah da yardım eder ayetini asla unutmasınlar. Ayet’de mal ve canınız ile cihad edin diyor. Türkiye her zaman yanımızda oldu. Biz bunları hiç unutmayacağız.” 

(Kaynak: Haber Seyret)

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum